5 savjeta kako spriječiti alergije uzrokovane suncem
Biram Zdravlje logo

5 savjeta kako spriječiti alergije uzrokovane suncem

5 savjeta shadow illustration

Zanimljiva je činjenica da osobe koje pate od alergije na sunce zahvaćaju čak 20% populacije.

Dok uživamo u ljetu i liječimo se zrakama sunca, ne smijemo zaboraviti kako nerazumno i prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama može imati negativan utjecaj na kožu. Uvriježeno razmišljanje kako je tamnoputost zdrava i lijepa često dovede do toga da se zanemari kolika je opasnost izlaganja suncu. Osim dugotrajnih negativnih posljedica koje izlaganje suncu može prouzročiti, pojava koja se sve češće javlja nekoliko dana ili čak nekoliko sati nakon izlaganja suncu je alergija na sunce (fotodermatoza). Zanimljiva je činjenica da osobe koje pate od alergije na sunce zahvaćaju čak 20% populacije.

Alergija na sunce u većini slučajeva je urođena i često se javlja u proljeće i na početku ljeta kao preosjetljivost na UV-A zrake, ali postoje situacije sekundarne preosjetljivosti, kada može biti prouzročena nekim vanjskim faktorima kao što su korištenje određenih lijekova ili kozmetičkih preparata. Sekundarna preosjetljivost će uglavnom nestati u trenutku kada se odbace sredstva koja su prouzrokovala reakciju. U oba slučaja, ako se pridržavamo nekih jednostavnih pravila fotodermatoza se može umanjiti ili spriječiti.

Postepeno se izlagajte suncu

Alergija uzrokovana djelovanjem ultraljubičastih zraka često se javlja kada naša koža nije pripremljena za takvu vrstu ultraljubičastog zračenja. Vitamin D kojeg naše tijelo proizvodi prilikom izlaganja suncu je ključan za imunološki sistem stoga je preporučljivo da se ne prestanemo izlagati suncu, ali da to radimo postepeno kako bi se koža naviknula na sunčeve zrake. Ako prilikom izlaganja suncu uočite znakove alergije, sklonite se što prije.

Izbjegavajte jako sunce

Iako je ljeto i volimo provoditi vrijeme na plaži, potrebno je obratiti pozornost na količinu zračenja u podnevnim satima. Izbjegavajte duže izlaganje suncu od 10 do 16 sati i pazite da niste na suncu dulje od 15 minuta bez zaštite za vrijeme najjačeg djelovanja Sunčevih zraka.

 

shadow illustration

Koristite visoki zaštitni faktor

Podsjetimo se kako umjereno izlaganje suncu ipak ima djelotvoran učinak na organizam. Zato je nužno zaštiti kožu kvalitetnim proizvodima u kojima je izražena UVA i UVB zaštita koja po mogućnosti sadrži vitamine A, B i E.

Oprezno s kozmetikom

Fotosenzitivnost često može nastati i nakon uporabe lijekova, određenih sapuna, šampona, parfema ili dezodoransa. Kada je riječ o kozmetici, izbjegavajte korištenje kozmetike koja sadrži AHA i BHA kiseline, salicilnu kiselinu i retinole. Također, prije izlaganja suncu, nisu poželjni kemijskih pilinzi, mikrodermoabrazije i sličnih tretmani. Pri kupnji proizvoda bilo da se radi o kozmetici ili lijekovima, svakako se informirajte kod liječnika ili ljekarnika o svojstvima proizvoda i da li ima fototoksično djelovanje.

Prilagodite prehranu

Već smo spomenuli koliko je prehrana bitna za jačanje imunološkog sustava. Isto vrijedi i zapružanje dodatne zaštite koži. U ovom periodu povećajte unos namirnica koje sadrže:

  • Vitamin A – istraživanja su pokazala kako povećan unos vitamina A smanjuje rizik od pojave opekotina i alergija na sunce. Betakaroten, koji je preteča vitamina A, možete se pronaći u dinji, marelici, lubenici, mrkvi i rajčici. Mali savjet, konzumirajte više sokove od povrća i pasirano voće nego rezano voće i povrće, zato što će tako organizam lakše apsorbirati i iskoristiti beta-karoten.
  • B kompleks – je skupina vitamina prijeko potrebna za zdravlje kože, a namirnice koje ga sadrže su: cjelovito zrno pšenice, grašak, pšenične klice, grah, kikiriki i meso.
  • Vitamin C je antioksidans koji pomaže u zaštitnom djelovanju karotena na kožu te smanjuje rizik od pojave melanoma. Vitamin C sadrži paprika, kupus, limun, naranča, mandarina, grejp i drugo sezonsko voće. Zdravoj odrasloj osobi preporučuje se dnevni unos od 80 mg vitamina C. Ako niste znali, unos putem namirnica, kao što su kakao, zeleni čaj, soja, bobičasto voće, šljive, jabuke, breskve i dr., također pomaže zaštiti stanica kože od UV-zračenja.

 

Izvori:

1. leangoddessblog.com

2. pgoaspryliving2.files.wordpress.com

3. huffpost.com

4. neseser.hr

5. zzjzpgz.hr

6. mojdoktor.hr

7. vitamelmelem.com