7 namirnica za ublažavanje kronične boli
Biram Zdravlje logo

7 namirnica za ublažavanje kronične boli

shadow illustration

Piše: Helena Kolar Mitrović, dr. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Kronična bol je, prema definiciji IASP (International Assosiation for the Study of Pain), bol koja traje ili se ponavlja u periodu koji traje više od 3 mjeseca.

U svakodnevnoj kliničkoj praksi susrećemo se s bolesnicima s kroničnom  boli, a veza između prehrane i kronične boli je složena te uključuje razne mehanizme, kao što su oksidativni stres, mehanizmi upale te metabolizam glukoze.

Kao takvo, liječenje boli nalaže kompleksan i interdisciplinaran pristup koji uključuje također i prehrambene navike.

Poboljšanje kvalitete prehrane utječe na kroničnu bol jer poboljšava funkciju živčanog, imunološkog i endokrinološkog sustava; održavanje ili gubitak tjelesne težine smanjuje opterećenje na zglobove te smanjuje upalne procese; način prehrane i tjelesna težina utječu na rizik od drugih kroničnih bolesti (kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa te psihičkih bolesti) koji se često javljaju uz kroničnu bol.

 

VOĆE I POVRĆE:

 

Konzumacija voća i povrća koji sadrže mnoštvo vitamina utječe na smanjenje upalnih procesa i oksidativnog stresa u organizmu.

Polifenoli koji su prisutni u voću i zelenom povrću imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje.

Polifenole nalazimo u citrusnom i bobičastom voću te povrću kao što su artičoke, šparoge, luk, peršin, kelj i repa.

 

MASLINOVO ULJE:

 

Omega-3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje i povoljan učinak na imunitet te su pokazale da imaju analgetski učinak u zglobno-koštanoj boli.

Mediteranska prehrana je svakako preporučena u ublažavanju kronične boli, a smanjuje i rizik od drugih kroničnih bolesti (kardiovaskularne bolesti, dijabetes, karcinomi, pretilost).

 

RIBA:

 

Plava riba (srdela, tuna) je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje možemo također naći u lososu i sabljarki.

Unos ribe bi trebao biti tri puta tjedno da bi se zadovoljio adekvatan unos omega-3 masnih kiselina.

Preporučuje se unos od 3000 mg omega-3 masnih kiselina kroz tri mjeseca kako bi imali učinak na smanjenje boli kod bolesnika s reumatoidnim artritisom.

shadow illustration

VODA:

 

Voda ima najveći udio u ljudskom organizmu te je potrebna za fiziološke procese i biokemijske reakcije u njemu.

Smanjeni unos vode i dehidracija mogu dovesti do povećanja osjetljivosti na bol.

Preporučuje se unos 2 – 3l vode na dan kako bi mogli osigurati adekvatnu eliminaciju štetnih tvari iz organizma.

 

ZAČINI:

 

Papar, cimet, muškatni oraščić i đumbir su bogati polifenolima, koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje.

Kurkuma je također poznata po svom protuupalnom djelovanju te je u zadnje vrijeme povećano njeno korištenje u svrhu liječenja kronične muskulo-skeletne boli, osobito osteoartritisa. 

 

ORAŠASTI PLODOVI I SJEMENKE:

 

Orasi sadrže mnoštvo antioksidanata i esencijalnih masnih kiselina, koje imaju protuupalno djelovanje.

Također, jedan su od glavnih izvora magnezija u prehrani, ali sadrže i željezo, kalcij, vitamine B (koji ima anti-nociceptivno djelovanje), E, K te fosfor, cink, mangan, selen...

Magnezij utječe na smanjenje mišićnog spazma i smanjenje mišićne i neuropatske boli, koja je često rezultat kronične boli.

 

SOJA:

 

Soja je izvor fitoestrogena, a istraživanja pokazuju da konzumiranje soje može biti povezano s regulacijom percepcije boli preko veće anti-nociceptivne aktivnosti, modulacije citokina te antioksidativne aktivnosti.

Učinci soje na kroničnu bol ovise o vrsti soje te načinu konzumacije iste.

Primjerice, čini se da soja u prahu i sojino mlijeko smanjuju neuropatsku bol kada se preventivno konzumiraju, a dokazano je učinkovita i u smanjenju boli uzrokovanoj osteoartritisom.

 

Novije studije pokazuju da prehrana i pravilna dijeta, koja može biti upotpunjena i dodacima prehrani, može biti potpora za bolesnike s kroničnom boli smanjenjem upalnih procesa i oksidativnog stresa, koji su uzrok pojave kronične boli.

Pravilnom prehranom je važno prevenirati nedostatak vitamina i minerala, a kod bolesnika s kroničnom boli je najčešći nedostatak vitamina D, vitamina B12 i magnezija, čiji nedostatak može biti uzrok egzacerbacije boli, osobito kod starije populacije. 

 

Literatura:

1. Treede, R.D.; Rief, W.; Barke, A.; Aziz, Q.; Bennett, M.I.; Benoliel, R.; Cohen, M.; Evers, S.; Finnerup, N.B.; First, M.B.; et al. Chronic pain as a symptom or a disease: The IASP Classification of Chronic Pain for the International Classification of Diseases (ICD-11). Pain 2019, 160, 19–27

2. Manach C, Scalbert A, Morand C, Remesy C, jimenez L. Polyphenols: food sources and bioavaliability. Am J Clin Nutr 2004;79(5):7727-747

3. Dragan S, Serban MC, Damian G, Buleu F, Valcovici M, Cristodorescu R. Dietary Patterns and interventions to Alleviate Chronic Pain. Nutrients 2020 Aug10:12(9):2510

4. Senftleber NK, Nielsen SM, Andersen JM, Bliddal H, Tarp S, Lauritzen L, Furst DE, Suarez-Almazor ME, Lyddiatt A, Christensen R. Marine Oil Supplements for Arthritis Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials. Nutrients 2017;9(1):42

5. Rondanelli M, Faliva MA, Miccono A, Naso M, Nichetti M, Riva A, Guerriero F, De Gregori M, Peroni G, Perna S. Food pyramid for subjects with chronic pain: foods and dietary constituents as anti-inflammatory and antioxidant agents. Nutr Res Rev. 2018 Jun;31(1):131-151. doi: 10.1017/S0954422417000270. Epub 2018 Apr 22. PMID: 29679994.

6. Shen CL, Smith BJ, Lo DF, et al. Dietary polyphenols and mechanisms of osteoarthritis. J Nutr Biochem. 2012;23(11):1367-1377.

7. Shir Y, Raya SN, Weissman CS, Campbell JN, Seltzer Z. Consumption of soy diet before nerve injury preempts the developement of neuropathic pain in rats. Anesthesiology. 2001;95(5):1238-1244.

8. Arjmandi BH, Khalil DA, Lucas EA, et al. Soy protein may alleviate osteoarthritis symptoms. Phytomedicine. 2004;11(7-8):567-575.