Centralno grijanje – neprijatelj dječjeg nosića - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Centralno grijanje – neprijatelj dječjeg nosića

shadow illustration

Začepljen nos je velika gnjavaža koju odrasli dobro znaju i najviše ne vole kada se razbole. Zamislite kako je onda djeci koja zbog toga ne mogu normalno disati, ali ni jesti ili spavati.

Centralno grijanje može oštetiti dječji nosić

 Na prehladu i gripu uglavnom nitko nije imun, ali nije zima uvijek glavni krivac ‘punog nosa’ kako ga odrasli vole nazivati. Zimski mjeseci ne samo zbog hladnog vremena nego i zbog centralnog grijanja koje isušuje sluznicu nosa čine glavnu sezonu razbolijevanja. A upravo je sluznica nosa kada je normalno vlažna, snažna obrana od virusa.

Kako mala djeca ne znaju disati kroz usta, začepljenost nosa ih čini jako razdražljivima i često ometa uzimanje obroka. Da bi bebe mogle sisati, moraju moći disati kroz nos.

Što je beba mlađa, imunološki sustav joj je slabiji, pa je podložnija sekundarnim infekcijama. Isušivanje sluznice podražava izlučivanje sluzi te je nosić ili začepljen ili curi, što djeci, a posebno bebama predstavlja veliki problem.

Jako izražena začepljenost može ometati i spavanje.

Stručnjaci preporučuju idealnu vlažnost zraka od 30 do 50 posto

Kako spriječiti upalne bolesti dišnih puteva smo opisali u jednom od naših blogova, a kod problema utjecaja centralnog grijanja na osjetljive sluznice nosića će pomoći:

  • redovito provjetravanje
  • osvježivači prostora
  • mokri ručnici postavljeni na radijator
  • pravilna higijena nosića
  • održavanje optimalne temperature prostora (posebno spavaće sobe)
shadow illustration

Što je manja temperatura sobe, to je lakše postići željenu vlažnost zraka. Nabavite higrometar koji će vam pomoći u utvrđivanju vlažnosti zraka.

Zdravi nos je važan jer čuva pluća, zaustavlja štetne čestice kod disanja, odstranjuje ih ili uništava, a najvažnije, kod najmlađih pomaže da mirisom nađu put do najdražeg mjesta, majčinog zagrljaja

Izvori: http://www.livestrong.com