Hiperpigmentacija kože
Biram Zdravlje logo

Hiperpigmentacije kože

shadow illustration

Piše: Ivona Ferlin, mag. pharm.

 

Hiperpigmentacija se definira pojavom neujednačenih pigmentacija kože nastalih prekomjernom stimulacijom melanocita koji počinju proizvoditi previše melanina, što rezultira nastankom svijetlih, sivih do tamno smeđih mrlja različitih veličina i oblika. Razlikuju se po uzroku nastanka i površini kože koju zahvaćaju, a često mogu biti simptom nekog drugog medicinskog stanja. 

Vrste hiperpigmentacija i njeni uzroci:

  • Melazme

Tamno smeđe, gotovo simetrične pigmentacije koje se javljaju na području lica (čelo, sljepoočnice, obrazi), najviše kod trudnica i žena koje uzimaju oralne kontraceptive ili hormonalnu nadomjesnu terapiju.

Nastaju zbog hormonalnih promjena koje stimuliraju proizvodnju melanina, a dodatni otežavajući čimbenici su izlaganje UV zračenju, genetska predispozicija i dob. 

 

  • Mrlje od sunca: “staračke pjege”

Javljaju se na dijelovima tijela koji su prekomjerno izloženi suncu (lice, ruke, dlanovi).

Melanin apsorbira energiju štetnog sunčevog zračenja kako bi zaštitio kožu od prekomjernog izlaganja, što obično dovodi do tamnjenja kože.

Dijelovi tijela koji su najviše izloženi dodatno tamne, a rezultat su hiperpigmentacije.

 

  • Postupalne hiperpigmentacije 

Nastaju nakon traume kože kao što su porezotine, opekline, operativni ili kozmetički zahvati i upalna stanja kože poput akni.

Nakon zacjeljivanja kože mogu zaostati plitke mrlje, odnosno diskoloracije kože. 

 

  • Hiperpigmentacije uzrokovane lijekovima ili bolestima

Upotreba nekih lijekova poput antimalarika, antibiotika, antiepileptika, tricikličkih antidepresiva i kemoterapija mogu također uzrokovati hiperpigmentaciju.

Osim kao reakcija na lijekove, hiperpigmentacija može biti simptom nekih bolesti kao što su Addisonova bolest i hemokromatoza.

 

Kako zaštititi kožu od pojave hiperpigmentacija?
 

Najbitnije je ograničiti izlaganje suncu i obavezno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili SPF 50 prilikom boravka vani te ih redovito nanositi svaka 2 sata.

Preporučeno je zaštititi dijelove tijela koji su najizloženiji zračenju laganom odjećom i nositi pokrivala za glavu, sunčane naočale te izbjegavati vrijeme kad je sunce najintenzivnije.

Konzumiranje dodataka prehrani bogatih antioksidansima (beta karoten, astaksantin, likopen), omega 3 masnim kiselinama i vitaminima C i E štiti kožu iznutra i pomaže u prevenciji nastanka tamnih mrlja.

Nakon ozljeda, akni ili kozmetičkih tretmana savjetuje se izbjegavanje dodirivanja kože kako bi se maksimalno zaštitila i oporavila. 

 

Liječenje
 

  • Topikalni preparati

Koriste se lokalno za tretiranje hiperpigmentacija i sadrže sastojke koji smanjuju proizvodnju melanina i pojavu tamnih mrlja, a najpropisivaniji su hidrokinon, azelaična kiselina, kortikosteroidi, retinoidi i vitamin C.

Pritom je obavezno koristiti kreme sa zaštitom od UVA i UVB zračenja.

Za vidljive rezultate potrebno je od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a obavezan je nadzor dermatologa kako bi se omogućila pravilna primjena i spriječila dugotrajna uporaba proizvoda koji mogu ostaviti neželjene posljedice i iritacije na koži.

Dugotrajna primjena hidrokinona može uzrokovati ohronozu - dodatnu diskoloraciju i posvjetljivanje kože koja citotoksično djeluje na melanocite.

Nadalje, u trudnoći se izbjegava korištenje intenzivnih tretmana liječenja zbog štetnih učinaka na plod, stoga se preporučuju blaže mjere s naglaskom na korištenje krema sa zaštitnim faktorom i izbjegavanje sunca. 

 

  • Dermatološki tretmani

Kod pacijenata koji nisu postigli rezultat topikalnim liječenjem mogu se primijeniti instrumentalni postupci poput laserskog tretmana, IPL, kemijskog pilinga i mikrodermoabrazije.

Kemijski piling bazira se na korištenju kiselinske otopine kao što je glikolna kiselina na područjima gdje su tamne mrlje, a time se potiče ljuštenje kože i stimulira razvoj novih stanica.

Laserskom terapijom koristi se svjetlo velike energije koje može prodrijeti u površinski sloj, dok intenzivniji tretmani prodiru i u najdublje slojeve kože. Tretman se odabire individualno u dogovoru s dermatologom, ovisno o stanju kože pacijenta i mogućim neželjenim posljedicama. 

 

Reference:

https://elbi-medikal.hr/hiperpigmentacija2/
https://www.aocd.org/page/Hyperpigmentation
https://www.asds.net/skin-experts/skin-conditions/hyperpigmentation
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-pigmentation#homeremedies
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808#home-remedies
http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/dermatologija/poremecaji-pigmentacije/hiperpigmentacija
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142815/