Kako liječiti kašalj? - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kako liječiti kašalj?

shadow illustration

Bilo da vlada sezona prehlade ili ne – bili mali ili veliki – kašalj može u svakom trenutku sustići bilo koga od nas.

Kašalj nije samo naporan, nego može biti i vrlo neugodan.

Kašalj je jedan od simptoma koji se mogu vrlo uspješno tretirati bezreceptnim lijekovima koji se mogu slobodno kupiti u ljekarnama. Na raspolaganju su lijekovi na biljnoj ili kemijskoj bazi. Važno je odabrati učinkovit i dobro podnošljiv lijek, a to osobito vrijedi za lijekove namijenjene djeci.

Pažljivo s antibioticima

Iako akutni kašalj kod prehlade u 90% slučajeva uzrokuju virusi, često se događa da se za terapiju bronhitisa prerano počnu uzimati antibiotici što može dovesti do nuspojava i povećanja imunosti na antibiotike. Stoga treba biti oprezan: primjenu antibiotika treba obavezno dogovoriti s liječnikom.

Čarobni bršljan i njegova svojstva

U liječenju kašlja prouzročenog prehladom, vrlo su cijenjeni lijekovi na biljnoj bazi. Ovdje se naročito preporučuje bršljan, poznat po iznimnoj učinkovitosti. Pritom njegovi sastojci ne samo da razrjeđuju sluz nego i umanjuju grč mišića bronha i podražaj na kašalj. Brojni drugi proizvodi mogu samo jedno od toga – umanjiti podražaj na kašalj (antitusici) – ili otkloniti sluz (ekspektoransi). .

Iako se već stoljećima ljudi oslanjaju na ljekovitu moć bršljana kod upalnih bolesti dišnih putova, trebalo je dugo vremena dok bršljan kao jednostavni narodni lijek ne postane priznato sredstvo protiv kašlja. Danas je njegova djelotvornost znanstveno potvrđena. Ono što je bitno napomenuti je da nisu svi bršljani jednaki. Vrlo je važan sastav i koncentracija sastojaka jer utječe na učinkovitost lijeka.

shadow illustration

Prospan® -prirodni prijatelj bronha

Biljni lijekovi za liječenje kašlja – Prospan® odlikuju se individualnim i jedinstvenim postupkom proizvodnje. Tim ekskluzivnim postupkom nastaje poseban zaštićeni ekstrakt bršljana Prospan® EA575 koji je poseban i jedinstven poput otiska prsta.
Specijalni ekstrakt ima formulu koja mu omogućuje učinkovito tretiranje kompleksnog razvoja kašlja. Prospan® oslobađa sluz iz bronha i zatim se ona može lagano iskašljati. Zahvaljujući umirujućem djelovanju na bronhe, uski se dišni putovi proširuju i omogućuju lakše disanje.

Dodatna je prednost i bogata ponuda proizvoda Prospan®. Za svaku starosnu skupinu postoji odgovarajuće rješenje. Na primjer, svoju djecu od 2 godine možete liječiti sirupom protiv kašlja Prospan®, dojenčad sa Prospan® čepićima, a ako i sami kašljete za terapiju su prikladne šumeće tablete ili, na primjer, tekuće sredstvo Prospan® likvid. Možete ga uzeti i kad ste u pokretu, brzo i bez vode.

Kako još olakšati kašalj?

U slučaju kašlja možete poduzeti i dodatne mjere za olakšanje od kašlja

  • Mirovanje: ako mirujete, tijelo će se u slučaju prehlade puno brže oporaviti
  • Kupanje: vruća kupka potiče cirkulaciju i jača obrambeni mehanizam. Korisna i je i kupka za stopala.
  • Utrljavanje: kod prehlada, osobito hunjavice, pomaže ako na prsa utrljate masti koje sadrže eterična ulja od borovih iglica, eukaliptusa, mentola ili kamforovca. Važno: Eterična ulja nisu prikladna za dojenčad ili malu djecu! U slučaju dvojbe upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
  • Inhaliranje: Inhaliranje sa slanom vodom ili čajem od kamilice umiruje sluznice i olakšava iskašljavanje.
  • Oblozi: stavljanje obloga na prsa u slučaju bronhitisa olakšava izbacivanje sluzi i smirivanje kašlja. Ublažava se natečenost sluznice u dišnim putovima. Upotrebljavajte hladne obloge ako se osoba jako znoji ili vruće obloge ako joj je hladno.
  • Svjež zrak: ako nema simptoma vrućice ili drugih izraženih simptoma, kao što su bolovi u ekstremitetima, izađite na svjež zrak. Šetnja na svježem zraku djeluje pozitivno na bronhe.