Kako masne kiseline utječu na učenje i motoričke sposobnosti djece?


Saznajte više o razvoju kognitivnih i motoričkih sposobnosti kod djece i kako poboljšati njihovu koncentraciju.
Kako su povezani hrana i učenje?
Kada razgovaramo o uspješnom učenju i razvoju kognitivnih i motoričkih sposobnosti kod djece, kao i o pažnji, koncentraciji i sposobnosti fokusiranja na određene intelektualne i ostale zadatke, najčešće se pozivamo na genetiku, inteligenciju, karakter i psihološke faktore.
Ipak, često zanemarujemo vrlo važan faktor za ispravan razvoj i rad mozga i živčanog sustava kod djece i odraslih, a to je prehrana.
Pored vode i zdravih šećera (u voću) nutrijenti kao što su masne kiseline, magneziji i cink neophodni su za uspješne procese učenja, pamćenja, koncentraciju, motoriku i psihološku stabilnost.
Ove nutrijente u najvećoj mjeri možemo unijeti kroz meso i ribu, biljna ulja, sjemenke, integralne žitarice, povrće i suho voće.
S obzirom na suvremeni način života, posebice u urbanim sredinama, namirnice koje su nam najčešće dostupne i najpraktičnije za konzumaciju nisu uvijek u dovoljnoj mjeri bogate potrebnim nutrijentima.
Zbog uspješnog funkcioniranja u svakodnevnom životu i olakšavanja poteškoća vezanih za učenje, pažnju i koncentraciju, korisno je unositi nutrijente kroz dodatke prehrani.
Što ako ne unosimo dovoljno nutrijenata?
Nedostatak važnih nutrijenata za rad mozga, živčanog sustava i metaboličke procese neće utjecati samo na sposobnost učenja i koncentracije,. Naime, posljedice nedovoljnog unosa nutrijenata mogu biti ozbiljnije i dovesti do srčanih problema, upalnih procesa, a povezani su i s razvojnim poremećajima kao što su ADHD, disleksija, dispraksija i autistični poremećaji.
Također, otežano učenje i slabija koncentracija već u dječjoj dobi dovode do zaostajanja za vršnjacima, što, osim slabijeg uspjeha u daljnjem obrazovanju, može dovesti i do nedostatka samopouzdanja što utječe na psihičko zdravlje djeteta.
Moć masnih kiselina - ISTRAŽIVANJE
Jedan od razvojnih poremećaja koji muči oko 5% djece u ranom školskom uzrastu je dispraksija ili DCD (Developmental coordination disorder).
Ovaj poremećaj se očituje oslabljenim motoričkim sposobnostima, otežanom učenju i izraženim problemima prilikom čitanja i pisanja. Simptomi ovog poremećaja ne rijetko su povezani, i imaju srodne simptome, s disleksijom i ADHD-om.
Kako bi se testirao utjecaj esencijalnih masnih kiselina (omega 3 i omega 6), provedeno je istraživanje* na 117 djece dobnih skupina od 5 do 12 godina.
Tijekom tri mjeseca djeca su unosila dodatak prehrani s visokim sadržajem masnih kiselina u sastavu, dok je istovremeno druga grupa unosila placebo terapiju.
Nakon tri mjeseca, grupa djece koja je konzumirala dodatak prehrani s masnim kiselinama pokazala je značajan razvojni napredak, naročito vidljiv prilikom čitanja, pisanja i prilagođavanja radnom okruženju s vršnjacima.
Detaljnije, djeca su pokazala tri puta brži napredak u čitanju i dvostruko brži napredak u pisanju u odnosu na drugu grupu koja je unosila placebo terapiju. Osim toga, napredak se nastavio i u periodu nakon tri mjeseca učestalog unosa dodataka prehrani.
Jedan od najboljih primjera rezultata je razvoj rukopisa kod dječaka koji je sudjelovao u istraživanju i unosio gore navedeni dodatak prehrani.
Kao što primjer slikovito prikazuje, napredak u rukopisu dječaka nakon samo tri mjeseca zaista je impresivan.
Motoričke probleme, kao i poteškoće s čitanjem, pisanjem, učenjem i koncentracijom važno je uvidjeti i iskorijeniti u ranoj dobi.
Zaostatci iz djetinjstva teže se nadoknađuju u kasnijoj dobi te posljedično za sobom povlače neuspjeh kako u obrazovanju tako i u karijeri.
Kako bi svaka osoba iskoristila svoj potencijal u što većoj mjeri, potrebno je voditi brigu o ispravnom unosu važnih nutrijenata.
*Oxford-Durham study: “A Randomized, Controlled Trial of Dietary Supplementation With Fatty Acids in Children With Developmental Coordination Disorder”; Alexandra J. Richardson and Paul Montgomery: Pediatrics 2005.