Kako prepoznati laringitis (oboljenje grkljana)? - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kako prepoznati laringitis (oboljenje grkljana)?

shadow illustration

Dr Biljana Đurić Stojanović

Akutna infekcija larinksa je značajna, posebno kod dojenčadi i male djece, jer mlađa djeca imaju manje i uže dišne puteve sa predispozicijom još većeg suženja pri infekcijama. Ova pojava se odlikuje takozvanim “krupoznim” disanjem, s kašljem sličnim lavežu psa. Ovaj simptom je praćen inspiratornim stridorom, odnosno čujnim udisajem i promuklošću. Najčešći uzrok laringitisa kod male djece je virusna infekcija i obično se nastavlja na infekciju gornjih dišnih putova.

Bolest najčešće počinje grloboljom i povišenom temperaturom, zatim se nadovezuje promuklost, kašalj sličan lavežu psa, ponekad otežano disanje, praćeno glasnim udisajima. U težim slučajevima javlja se i retrakcija međurebarnih prostora, a dijete je jako uznemireno.

Laringitisu jako pogoduje suh zrak te je neophodno da se zrak u prostoriji dodatno vlaži.

Kako pomoći djetetu s laringitisom?

U slučaju napadaja promuklog kašlja, neophodno je dijete odvesti u prostoriju s većom vlažnošću zraka.

shadow illustration

Kako to postići?

Najbolje je odnjeti dijete u kupaonicu, napraviti vodenu paru i biti s djetetom u prostoriji gdje će dijete udisati vlažan zrakPromuklost i kašalj polako se smiruju i djetetu se tegobe olakšavaju. Naravno, ovo je prva pomoć koju roditelji pružaju svom djetetu za čime slijedi traženje pedijatrijske pomoći.
Terapija laringitisa je simptomatska. Obzirom da sam napomenula da je u ovom uzrastu uvijek virusne etiologije, nije preporučljivo davati iliječiti antibiotskom terapijom. U težim oblicima laringitisa neophodno je dati kortikosteroid parenteralno, inhalirati fiziološkom otopinom uz dodatak Pulmikorta, da se otok sluznice larinksa smanji.

Naravno, ova terapija se primjenjuje samo uz preporuku pedijatra. Nakon dva do tri dana ovog suhog, nadražajnog kašlja, kod našeg malog pacijenta nastajeproduktivni kašalj.Ovaj kašalj potiče od slijevanje sekreta niz zadnji zid ždrijela, a iz gornjih dijelova respiratornog sustava. U ovoj fazi ove virusne infekcije ima prostora za davanje nekih preparata koji djeluju kao sekretolitici i ekspektoransi.

U mom dugogodišnjem pedijatrijskom iskustvu, jedan od vodećih sekretolitika je Prospan koji djeci olakšavadugotrajan, uporan kašalj. Moram napomenuti da u pedijatriji, kod najmlađih pacijenata, nema potrebe za propisivanjem i davanjem bilo kakvih antitusika za smirivanje kašlja, jer kašalj kod njih je uvijek sa sadržajem. Prospanse pokazao kao odličan sekretolitikkoji malim pacijentima pomaže u savladavanju bolesti.

Izvor:

Dr Biljana Đurić Stojanović
Specijalista pedijatrije
Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece sa Razvojnim savetovalištem, Dom zdravlja Palilula