Kako stres djeluje na naš “drugi mozak”? - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kako stres djeluje na naš “drugi mozak”?

shadow illustration

Stres može pogoršati probavne bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i upalne bolesti crijeva (IBD).

Svatko je od nas bar jednom doživio neugodnu epizodu s probavom: zatvor, proljev ili nadutost.

Biti pod stresom loše je samo po sebi, ali kad pritom još patite i od probavnih problema situacija postane nepodnošljiva. Nažalost, to se često događa, i vjerujete, niste jedini čija probava “poklekne “ u stresnoj situaciji.

Osobe koje često pate od probavnih poteškoća, prihvate činjenicu kako se njihova probava loše nosi s stresom, no važno je da znaju iz kojeg razloga se to dešava i kako ipak postoji mogućnost da si olakšaju u tim trenutcima. Naime, naš mozak i probavni organi povezaniji su nego što smatramo.

Naš živčani sustav sastoji se od nebrojenih neurona koji su u stanju neprestane komunikacije i razmjene informacija između osjetila i mozga, a sve silne informacije naš mozak jednostavno “ne stigne” obraditi bez milijuna neurona koje se nalaze u želucu i crijevima i funkcioniraju kao svojevrsni drugi mozak - koji je također odgovoran za regulaciju naših osjećaja, sudjeluje u interpretaciji informacija iz okoline kao i u donošenju odluka.

Znanstvenici ovaj novootkriveni mozak nazivaju “enterični živčani sustav”.

Zapravo, naš mozak i probava su u kontinuiranoj interakciji i zato kada smo pod stresom naša probava pati.

shadow illustration

Stres zapravo izaziva grčeve u našim crijevima, a grčenje crijeva, ovisno na mjestu gdje se manifestira, utječe „na ono što vam izlazi ili ne“….

Ukoliko su grčevi rasprostranjeni i cijelo debelo crijevo se steže, sve će se brzo kretati i patiti ćete od proljeva. Ukoliko se grčevi događaju samo na jednom mjestu, to uzrokuje zadržavanje sadržaja i pojavu zatvora.

Proljev je puno češći od opstipacije kada ste pod stresom, ali to naravno ovisi o svakom pojedincu. Stres može pogoršati probavne bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i upalne bolesti crijeva (IBD).

Postoji više oblika IBS-a, uključujući IBS-D (IBS koji uzrokuje proljev) i IBS-C (koji izaziva zatvor), a stres je često pokretač koji može dovesti do simptoma te bolesti..

Ista stvar može se dogoditi kod ljudi s upalnom bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa. Također to što patite od proljeva ili zatvora u situacijama kada ste pod stresom ne mora nužno značiti da imate neku kroničnu bolest probave, jer osobe s IBS-om ili IBD-om( upalne bolesti crijeva) imaju niz simptoma koji se javljaju s i bez stresa.

Iz svega proizlazi kako je za naše cjelokupno zdravlje neophodno uspostaviti ravnotežu u probavnom sustavu budući da je “drugi mozak” također zaslužan za stvaranje serotonina i dopamina – neurotransmitera zaduženih za regulaciju našeg emocionalnog stanja. Enterični živčani sustav sustav dom je preko 400 vrsta bakterija koje utječu na probavu i sve s njom povezane procese kao što su metabolizam, regulacija raspoloženja i imunitet.

I nakraju, ne zaboravite na ove savjete:

  • Cjelovite namirnice poput zelenog lisnatog, glavičastog i korjenastog povrća, voća, orašida, mahunarki, sjemenki te cjelovitih žitarica, trebaju činiti osnovu naše svakodnevne prehrana
  • Ne preskačite obroke, jedite polako i dobro prožvačite hranu 
  • Izbjegavajte prehranu bogatu rafiniranim proizvodima, bijelim brašnom i šećerom
  • Pijte 2 litre vode dnevno
  • Uvedite više namirnica bogatih vlaknima u svakodnevnu prehranu (važna za regulaciju stolice)
  • Redovito se bavite nekom fizičkom aktivnošću: važno je da trbušni mišići ostanu u formi jer sudjeluju u izlučivanju stolice

U slučaju proljeva, potražite u ljekarni Silicolgel, proizvod prirodnog podrijetla, koji ne sadrži gluten i pogodan je za vegane.

Simptomi IBS-a kod muškaraca i žena? >>>