Kašalj u dječjoj dobi 2. dio - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kašalj u dječjoj dobi 2. dio

shadow illustration

Doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar

Hripavac (veliki kašalj, kukurikavac, magareći kašalj) – Alergijska astma

U proteklom desetljeću znatno je povećan broj djece koja boluju od alergijske astme. U osnovi je riječ o preosjetljivosti sluznice dišnih puteva na udahnute alergene. Najčešće su to peludi trava, korova i drveća, kućna prašina i grinje, duhanski dim te dlake mačaka ili pasa. Svi ti alergeni izazivaju alergijsku upalu sluznice, koja tako podražena postaje pogodno tlo za razvoj infekcije uzrokovanih bakterijama i virusima. Oteklina sluznice u najmanjim ograncima bronha izaziva sipnju, otežano disanje i suhi kašalj. Bolest zahtijeva liječnički nadzor i uzimanje specifičnih lijekova, a prijeko je potrebna dobra suradnja roditelja i djeteta, a sve s ciljem prevencije astmatskih napada i komplikacija.

Kašalj u ležećem položaju – Zašto se simptomi bolesti pojačavaju noću?

Gotovo sve vrste kašlja (osim psihogenog) pojačavaju se u ležećem položaju. Zašto se to događa? Zašto se najčešće noću javlja bol uha? Zašto se u pravilu promukli kašalj kod subglotičnog laringitisa (krupa) javlja noću?

Ljudsko tijelo sadrži veliku količinu vode koja je raspoređena u tjelesnim tekućinama unutar i izvan stanica. Kad stojimo ili sjedimo, najveći je tlak tekućine u najnižim dijelovima tijela (u nogama). U ležećem položaju tjelesne tekućine pomiču se prema gornjim dijelovima tijela. To je jedan od razloga zbog kojeg stariji ljudi s bolestima srca ili pluća ne mogu ležati na ravnom – muče ih osjećaj gušenja i kašalj. U djece i mladih taj pomak tekućine izaziva oteklinu sluznice dišnih puteva. Kod obične prehlade nos se u potpunosti zatvara, kod upale sinusa javlja se bol, upalu sluznice u području grkljana prate otežano disanje i struganje (tzv. stridor), a u bronhima se pojavljuje ili pojačava opstrukcija. Ako je zrak hladan i vlažan, oteklina je manje izražena. Oteklina sluznice nosa otežava dotok svježeg zraka u srednje uho. Dok je dijete u uspravnom položaju, dok je budno i kreće se, guta i ispuhuje nos, uspijeva protisnuti zrak kroz Eustahijeve cijevi iz nosa u srednje uho. Kad zaspi, tih aktivnosti nema i u ležećem položaju pojača se oteklina sluznice nosa te gotovo u potpunosti prekida dotok zraka. Kako se „troši“ zrak u srednjem uhu, postupno nastaje podtlak, bubnjić se uvlači, javlja se bol, i to rezultira naglim buđenjem djeteta, uz bolan plač.

Postave li se djeca s upalnim ili alergijskim bronhitisom u vodoravan ležeći položaj, to izaziva napade suhog kašlja. Naprezanjem se dodatno povećava tlak tekućine u prsnom košu, što ima za posljedicu još veće oticanje sluznice u najmanjim ograncima bronha. Što je dijete manje, manji su i njegovi ogranci bronha. Stoga će kod manjeg djeteta oteklina sluznice izazvati veće teškoće s disanjem i intenzivniji kašalj. Izrazito jaka oteklina sluznice izaziva infekcija Respiratornim sincicijskim virusom (RSV), što teško ugrožava djecu mlađu od 12 mjeseci. Najčešće se moraju liječiti u jedinicama intenzivne skrbi.