Koliko vidim ovom svijetu će trebati nešto pametnije, kao što sam ja! - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Koliko vidim ovom svijetu će trebati nešto pametnije, kao što sam ja!

shadow illustration

Prve godine života su izuzetno važne u razvoju bebinog mozga.

Iako sadrži većinu živčanih stanica koje će imati u odrasloj dobi, bebin mozak teži samo jednu četvrtinu mozga odraslog čovjeka, dok u periodu prve tri godine periodu djetetov mozak poraste do približno ¾ veličine mozga odraslog čovjeka.

Što se to dešava tijekom ovog burnog razvoja?

Bebin mozak se izgrađuje strukturalno i fundamentalno, polažući temelje za mentalne i kognitivne aktivnosti kojima će se dijete baviti čitavog života: razmišljanje, socijalno i emotivno reagiranje i ponašanje, donošenje odluka…

Omega-3 masne kiseline su nezasićene masne kiseline, dobre masne kiseline koje se zovu još i semiesencijalne masne kiseline, budući da ih organizam ne može sintetizirati već ih moramo unijeti hranom.

DHA (dokozaheksaenska kiselina) je omega-3 masna kiselina koja je vrlo važna strukturna komponenta živčanih stanica mozga i mrežnice oka te čini¹: 97 % svih omega-3 masnih kiselina u mozgu, 93 % svih omega-3 masnih kiselina u mrežnici oka i 30 % strukturnih masti u sivoj tvari mozga. DHA je vrlo važna za razvoj mozga i mrežnice oka je doprinosi²˒³˒⁴: održavanju normalne funkcije mozga i normalnog vida, normalnom razvoju živčanog sustava djeteta i normalnom razvoju mozga te mentalnih i kognitivnih funkcija.

DHA prirodno se nalazi u majčinom mlijeku i važan je izvor DHA, međutim direktno ovisan o majčinom unosu omega-3 masnih kiselina. Kako bi majka osigurala potrebne dnevne količine DHA svojoj bebi, potrebno je da u prehrani ima dva do tri riblja obroka tjedno (losos, tuna, haringa) u količini od 250 g do 350 g.

shadow illustration

S obzirom da prehrana u Europi, a posebice u kontinentalnim predjelima ne uključuje ribu u spomenutim količinama, a također radi preporuka o izbjegavanju konzumiranja velikih plavih riba (npr. tuna) u prehrani trudnica i dojilja uslijed zagađenosti mora i oceana teškim metalima, istraživanje provedeno u Mađarskoj, pokazalo je kako majčino mlijeko ne sadrži dovoljne količine DHA i kako čak 50 % trudnica ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Stoga i EFSA i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO - World Health Organization) preporučuju uzimanje tri obroka hrane iz mora bogate omega-3 masnim kiselinama tjedno ili suplementaciju na slijedeći način⁴:

  • Za svu novorođenčad, dojenčad i malu djecu do 2. godine preporučuje se suplementacija DHA omega-3 masnih kiselina u dozi od 100 mg DHA na dan
  • Za djecu iznad 2. godine preporučuje se suplementacija EPA + DHA omega-3 masnim kiselinama u dozi od 250 mg dnevno

Većina ljudi vjeruje kako su ribe glavni izvor omega-3 masnih kiselina. No zapravo, ribe se hrane algama i planktonima, i na taj način unose omega-3 masne kiseline.

Najbogatiji i najčistiji izvor DHA su mikro alge – prirodan izvor visoke koncentracije koje sadrže trideset puta veću koncentraciju DHA u usporedbi sa ribljim uljem!

Ulje mikro algi u proizvodu Babytol DHA Omega je najviše kvalitete i čistoće, potpuno sigurno za primjenu kod novorođenčadi, što je potvrdila i Europska Agencija za sigurnost hrane,a sadrži preporučenu količinu DHA omega-3 masnih kiselina za primjenu tijekom prve dvije godine života!

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

¹James A Greenberg, MD, Stacey J Bell, DSc, RD,and Wendy Van AusdalRev Obstet Gynecol. 2008 Fall; 1(4): 162–169., Omega-3 Fatty Acid Supplementation During Pregnancy

²Drover JR et al. 2011. Early Hum Dev. 87(3):223-30

³Jasani B et al. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2017

⁴EFSA Scientific Opinion. EFSA Journal 2014;12(10): 3840