Kosa pamti – donosimo 5 savjeta za zdravu i bujnu kosu
Biram Zdravlje logo

Kosa pamti – donosimo 5 savjeta za zdravu i bujnu kosu

shadow illustration

Unesite nježnost u rutinu pranja kose

Pri pranju kose vodite računa da kosu tretirate nježno i pažljivo. Prije svega, pokušajte kosu ne prati prečesto, a nikako svakog dana jer tako narušavamo prirodnu ravnotežu proizvodnje prirodnih zaštitnih ulja tjemena.

Vaša kosa i vlasište bit će vam zahvalni i ako snizite temperaturu vode. Mlaka voda i šampon dovoljni su za čisto vlasište, dok vruća voda može naškoditi korijenu vlasi i povećati lomljivost.

Ono što svakako treba uvesti u rutinu jest i redovito četkanje, a posebno prije pranja kose. Nježnim pokretima, počevši od vrhova, temeljito raščešljajte kosu kako se pod vodom ne bi stvorili dodatni čvorići i mehanička oštećenja kose. Osim toga, češljanjem uklanjamo ostatke proizvoda za stiliziranje koje smo nanosili od zadnjeg pranja, što će na kraju pomoći da šampon i njega koju nanosite bude efikasnija u čišćenju i njezi kose.

Naša kosa je najosjetljivija upravo kada je mokra – vlasi su tada rastezljivije, sklonije pucanju i oštećenju, pa se za zdravu i bujnu kosu bez oštećenja preporuča posebna pažnja i nježnost kod rukovanja mokrom kosom. Raščešljavanje prije ulaska u tuš zato je od velike važnosti.

Ne pretjerujte sa šamponom i regeneratorom

Mislite da vam je za dužu kosu potrebno više šampona? Znate li uopće koliko šampona i regeneratora trebate potrošiti za vrijeme pranja kose?

Velika je vjerojatnost da trošite puno više nego što vam je potrebno. Frizeri i stilisti ukazuju na to da količina šampona zapravo niti ne treba varirati od dužine kose, jer pri pranju uvijek šamponiramo samo tjeme i korijen vlasi. Nije potrebno potrošiti gotovo polovicu bočice šampona na šamponiranje vrhova kose. Dapače, agresivnim trljanjem vrhova zapravo nanosite štetu svojoj dužini i uklanjate prirodna ulja koja su vašim vrhovima itekako potrebna.

S druge strane, ako želimo kosu koja raste i zadržava volumen, nipošto se ne preporuča regenerator nanositi na korijen kose jer postoji opasnost od stvaranja filma ostataka regeneratora koji kasnije mogu začepiti korijen vlasi i tako prorijediti kosu.

Zapamtite – šampon nanesite na korijen kose i temeljito šamponirajte nježnim pokretima. Za to vam je dovoljna količina šampona veličine lješnjaka, a kosu možete šamponirati i dva puta.

Nakon toga, količinu regeneratora prilagodite gustoći i dužini kose. Za kratke frizure regenerator možda niti nije potreban, dok će za gustu i dugu kosu biti potrebno više. Ono što vrijedi zapamtiti jest granica aplikacije regeneratora za zdrav rast kose – ne nanosite ga iznad ušne resice.

shadow illustration

Njegujte kosu iznutra i izvana

Kako bismo održali kosu zdravom, važno je redovito koristiti maske za kosu prilagođene njezinim specifičnim potrebama. Kao što svaki tip kože ima svoje zahtjeve, tako i kosa traži određenu vrstu njege. Pronađite masku za kosu koja odgovara vašim potrebama. Ipak, ne treba zaboraviti da zdravlje kose reflektira zdravlje organizma. Zato je važna uravnotežena prehrana i mnoštvo hidracije, a kosa posebno voli prehranu bogatu esencijalnim vitaminima i mineralima poput vitamina B kompleksa. To uključuje biotin (vitamin B7) koji može biti od presudne važnosti za zdravlje kose. Biotin je poznat po svojoj sposobnosti poticanja rasta kose i jačanja vlasi, čineći kosu otpornijom na lomljenje i prorjeđivanje. Treba istaknuti i vitamin B3 te folnu kiselinu koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja vlasišta i poticanju cirkulacije krvi, što može poboljšati opskrbu hranjivim tvarima vlasišta i potaknuti rast kose.

Frizura bez oštećenja

Nakon pranja izbjegavajte agresivno trljanje ručnikom jer to može oštetiti vlasi. Umjesto toga, nježno tapkajte kosu ručnikom od mikrovlakana ili pamučnom majicom kako biste uklonili višak vlage i ostavite kosu da se malo prosuši na zraku. Nakon toga, pustite kosu da se prirodno osuši na zraku prije korištenja sušila za kosu. Kada poželimo imitirati spretne pokrete okruglom četkom koje viđamo kod frizera, najčešća greška koju radimo je držanje vrućeg fena preblizu dlake. Obratite li pažnju, primijetit ćete da vaš frizer glavu fena nikad ne približava više od 15 centimetara.

Ako koristite sušilo, postavite ga na nižu temperaturu i držite ga barem 15 cm udaljenim od kose kako biste izbjegli pregrijavanje i oštećenje vlasi. U tome vam mogu pomoći i sredstva za zaštitu od toplinskog oštećenja koja se nanose prije stiliziranja.

Za sprječavanje nastanka zalizaka i trakcijske alopecije važno je izbjegavati stiliziranje kose u visoki rep, agresivno zatezanje i povlačenje vlasi.

Prepustite se u ruke profesionalaca

Kosa zahtjeva svakodnevnu njegu pa svatko od nas može pratiti osnovne savjete za zdravu i bujnu kosu. Ipak, važno je kosu i vlasište redovito održavati posjetom frizeru. Profesionalna njega, redovito uklanjanje oštećenja vrhovima, kao i masaža i kontrola vlasišta osnovni su preduvjet za zdravu i bujnu kosu. Frizer će vam dati savjet, pružiti njegu i pobrinuti se da vaša frizura izgleda savršeno. Osim toga, redoviti posjeti frizeru važni su jer, dođe li do prorjeđivanja kose, na vrijeme možete djelovati usmjerenom njegom.