Liječenje kod IBS-a praćenog proljevom - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Liječenje kod IBS-a praćenog proljevom

shadow illustration

Jedan od prvih koraka u liječenju IBS-a praćenog proljevom je otkriti i izbjegavati namirnice koje pogoršavaju simptome.

Jedan od prvih koraka u liječenju IBS-a praćenog proljevom je otkriti i izbjegavati namirnice koje pogoršavaju simptome, a neke od njih su vjerojatno sljedeće:

  • mekinje, pšenične mekinje i prehrambena vlakna poput psilij (Isphagulu) ljuskice
  • dodaci prehrani s visokim dozama vitamina C i magnezijem
  • kofein (kava, čaj, pića s kolom koja sadrže kofein) te lijekovi protiv bolova (brzodjelujući)
  • laktoza i fruktoza (mlijeko i voćni šećeri). Probajte mlijeko bez laktoze i izbjegavajte voćne sokove, a nakon toga pokušajte odrediti jesu li obje namirnice, ili jedna od njih, uzrok pogoršanja simptoma (naročito ako je proljev praćen osjećajem nadutosti).
  • slatkiši/žvakaće gume bez šećera koji sadrže ksilitol, malitol, sorbitol i/ili manitol kao umjetna sladila mogu izazvati proljev čak i ako se konzumiraju u relativno malim količinama.

Vođenje dnevnika simptoma i konzumiranih namirnica može pomoći u otkrivanju koje od namirnica izazivaju pojavu simptoma. Ovdje je važno napomenuti da se prije izbacivanja određenih namirnica / grupe namirnica iz prehrane treba savjetovati s obiteljskim liječnikom ili nutricionistom koji će nadgledati Vaše opće zdravstveno stanje. Uzimanje većih količina vode i redoviti obroci, bez preskakanja i jednog, svakako se preporučuju kao dio liječenja IBS-a praćenog proljevom.

Liječenje i prehrana kod IBS-a praćenog proljevom

Tijekom liječenja IBS-a praćenog proljevom, Vaš obiteljski liječnik može Vam prepisati i neke lijekove, primjerice, antispazmodike koji smanjuju motoričku aktivnost crijeva, antidepresive i/ili probiotike.

Antispazmodici

  • Mebaverin, ulje od paprene metvice i slična sredstva protiv grčeva mogu pomoći u olakšavanju boli i grčeva u predjelu trbuha. Kako je jedna od nuspojava njihove primjene konstipacija, mogu djelovati i na postojeći proljev. Druge moguće nuspojave uključuju zamućenje vida, vrtoglavicu i suhoću sluznica (oči, nos, usta).

Sredstva za smanjenje motoričke aktivnosti crijeva

  •  Iako također mogu izazvati konstipaciju (zatvor), antidijaroici poput loperamida mogu pomoći u smanjenju proljeva. Moguće nuspojave njihove primjene uključuju suhoću usta, vrtoglavicu, umor i/ili povraćanje te bolove, nadutost i/ili osjećaj nelagode u predjelu trbuha.

Antidpresivi

  • Prepisuju se za smanjenje grčeva/bolova u predjelu trbuha, ali triklički antidepresivi mogu izazvati i zatvor pa su stoga višestruko korisni u liječenju IBS-a s proljevom. Nuspojave njihove primjene mogu uključivati zamućenje vida, suhoću usta i/ili vrtoglavicu.

Silicijeva kiselina

  • Primjena proizvoda koji sadrže kolidnu slicijevu kiselinu pokazala se jako dobrom u liječenju simptoma IBS-a. Ovi proizvodi djeluju tako da stjenku želuca i crijeva oblažu umirujućim gelom koji poput magneta veže na sebe toksine i plinove i olakšava njihovo izbacivanje iz organizma.

Probiotici

  • Kod nekih IBS pacijenata, redovito uzimanje probiotika pomoglo je u ublažavanju simptoma IBS-a iako to do sada nije potkrijepljeno kliničkim dokazima.

 

Drugi načini liječenja IBS-a praćenog proljevom

Alternativne metode liječenja uključuju ovladavanje stresom (opuštanje, vježbanje, joga, vježbe disanja), savjetovanja, hipnoterapija i/ili kognitivna bihevioristička terapija, masaža, akupunktura i/ili refleksologija.

Zaključak

Sindrom iritabilnog crijeva je vrlo složeni poremećaj čiji simptomi se mogu mijenjati i tijekom liječenja. Prisna suradnja s obiteljskim liječnikom neophodna je za postavljenje plana liječenja IBS-a koji će biti prilagođen Vama, a time i najučinkovitiji za Vaše simptome.