Pirsanje: od magijskog rituala do modernog trenda - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Pirsanje: od magijskog rituala do modernog trenda

shadow illustration

Usudite li se?

Čovjekov prvi pokušaj piercinga bio je na uhu i to zbog svoje jednostavnosti. Najstarije mumificirano tijelo koje je imalo probušene uši i proširene uške pronađeno je u austrijskom ledenjaku, a istraživanja pokazuju da je starije od 5000 godina! Pirsanje i nije tako novi pojam kako smo možda mislili.

Svaki tinejdžer zna kako se prve ideje o pirsanju javljaju baš u to doba. Među osnovnim razlozima zašto to ne učiniti, uz onaj argument kako je to ružno (koji je jednostavno nemoguće opovrgnuti pa je najbolje njime se ni ne zamarati), roditelji navode kako posljedice pirsanja mogu biti teške i ozbiljne ako rana ne zaraste kako treba ili tijelo odbije strano tijelo.

Da ne bi pomislili kako je pirsanje tj. ukrašavanje tijela nakitom trend isključivo na Zapadu, zgodno je spomenuti kako su predindustirjska plemena koristila pirsanje u svrhu magijskih obreda jer su vjerovala kako metal odbija zle duhove. Među njih se ubrajaju Grci, Rimljani, Egipćani, Maye i Asteci te drugi narodi koji su usvojili pirsanje kao dio svoje kulture, a neka afrička i azijska plemena ga i danas prakticiraju kao dio svojih magijskih ili religioznih rituala.

Tri su savjeta za sprječavanje da pirsanje pođe po zlu:

 

1. Odaberite salon za pirsanje s preporukama

Prvi korak je najvažniji. Osim što ste tako sigurni da će vas stručnjak pirsati, morate imati i na umu kako takvi saloni koriste jednokratne materijale i opremu koja se redovito sterilizira čime izbjegavate mogućnost prijenosa AIDS-a, hepatitisa i nebrojenih drugih zaraznih bolesti.

2. Dobra priprema

O dobroj pripremi će vas obavijestiti u samom salonu (ako vas ne obavijeste nemojte se niti pirsati), ali nije na odmet ponoviti kako na pirsanje osoba mora doći:

  • Svjesna, odmorna, sita
  • Trijezna i sposobna racionalno donositi odluke
  • Ako postoji strah od igala, stručnjak se treba unaprijed obavijestiti kao i kod psihofizičkih poremećaja poput epilepsije, tikova i sličnog
  • Zdrava – ako osoba posjeduje prenosivu bolest dužna je obavijestiti stručnjaka

3. Briga oko rane

Svaki piercing zahtijeva drugačiji tretman rane. Negdje ćete morati nositi plitke hlače, mijenjati položaj pri spavanju, prestati koristiti kozmetičke preparate blizu piercinga i slično.

Briga oko rane uključuje:

  • Ispiranje rane 2 x dnevno fiziološkom otopinom
  • 3 – 6 mjeseci izbjegavati plivanje u rijekama, jezerima i bazenima
  • Nakit se ne smije vaditi
  • Znoj i slične tjelesne izlučevine i napori mogu izazvati rane, crvenilo, infekciju, krivo zarastanje, odbacivanje nakita i ožiljke.

Ne zaboravite, proces pirsanja je samo pola posla. Njega rane je druga polovica, a za nju se brine Tyrosur!

shadow illustration