Pohađanje kolektiva – veći rizik od prehlada i kašlja - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Pohađanje kolektiva – veći rizik od prehlada i kašlja

shadow illustration

prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, prim. spec. pedijatar

Oko 80 posto djece dolazi pedijatru zbog upala dišnih puteva i popratnog kašlja. Pritom se dvije trećine pregleda odnosi na djecu koja pohađaju vrtić ili idu u školu. Taj postotak dovoljno govori o tome koliko je to značajan javnozdravstveni problem – kako zbog roditeljske brige tako i sustava zdravstvene zaštite. S obzirom na učestalost kašlja među djecom koja dan provode u vrtiću ili školi, ta tema zahtjeva posebnu pozornost.

Tijekom djetinjstva imunološki sustav  postupno se razvija i u potpunosti sazrijeva oko petnaeste godine. U prvim mjesecima i godinama života znatno je smanjena sposobnost obrane od infekcije virusima, bakterijama i gljivicama. Ranim polaskomu jaslice, dijete će biti izloženo tim uzročnicima i može se očekivati da će u prosjeku obolijevati dva, tri puta mjesečno.

Brojne studije pokazuju da tek nakon treće godine pohađanja vrtića učestalost obolijevanja od akutnih respiratornih infekcija opada na razinu učestalosti obolijevanja djece koja ne pohađaju predškolske ustanove. Tijekom prvih mjeseci i godina javljaju se dugotrajno curenje iz nosa i slijevanje sekreta u ždrijelo, te dalje u dušnik i bronhe. Zbog sekreta djeca povremena kašlju, pri čemu se čuje „otkidanje“ sekreta sa sluznice – tzv. vlažni ili produktivni kašalj . Tipično je da se takav kašalj pojačava pri tjelesnim naporima, kad struja zraka pokrene nataloženi sekret sa sluznice bronha i dušnika, te izazove podražaj
receptora za kašalj.

Produktivni kašalj  koji nastaje curenjem nosa češće se javlja noću. Neko vrijeme nakon što dijete zaspi obično ima napadaj grčevita vlažnog iskašljavanja nataloženog sekreta. Naime, kad dijete zaspi, oslabi refleks gutanja, pa umjesto da proguta sekret koji se cijedi iz nosa, on odlazi u dušnik. Nedvojbeno je boravak u predškolskim i školskim ustanovama povezan s povećanom učestalosti infektivnih bolesti, bez obzira na stupanj ekonomskog razvoja pojedine zajednice.

Akutne respiratorne bolesti vodeći su problem u predškolskim ustanovama, kako kod nas tako i u svijetu.

prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, prim.
spec. pedijatar

Centar dječjeg zdravlja

Udbinska 16

Zagreb