Tipični znakovi moždanog udara kod žena
Biram Zdravlje logo

Poruka žena koje su preboljele moždani udar

shadow illustration

"Moždani udar može se spriječiti, vodite brigu o svojem zdravlju!“

 

Ana-Maria, Željka, Katica, Ivana, Manuela i Karla sudjeluju u akciji Dan crvenih haljina kako bi svojim iskustvom upozorile na posebnosti moždanog udara u žena. Svaka od njih se, navode iz akcije, na svoj način nosila s teškom bolešću i njenim posljedicama. 

 

Ove hrabre žene, u dobi od 25 do 50 godina, svojim iskustvom ukazuju na činjenicu kako se moždani udar može dogoditi svakome, bez obzira na životnu dob.

Sudjelovanjem u akciji Dan crvenih haljina one ponajprije žele poručiti svim ženama da brigom o sebi mogu utjecati na veliki dio čimbenika koji predstavljaju rizik za moždani udar.

Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara, a glavni rizici na koje možemo utjecati su:

  • krvni tlak
  • šećerna bolest
  • povišene masnoće
  • prekomjerna tjelesna težina
  • fizička neaktivnost
  • te pušenje i alkohol.

Tipični znakovi moždanog udara kod žena

Mogućnosti liječenja moždanog udara su danas vrlo napredne i učinkovite, no temelje se na ranom prepoznavanju znakova i pravovremenom dolasku u medicinsku ustanovu, kaže neurologinja prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

Dodaje kako je jedan od najvažnijih ciljeva akcije "edukacija o prepoznavanju znakova moždanog udara radi što bržeg i točnijeg obavještavanja službi hitne pomoći."

"U žena se, osim tipičnih znakova moždanog udara poput smetnji govora i slabosti jedne polovice tijela, češće može dogoditi i poremećaj svijesti, slabost obje strane tijela, zbunjenost… To su znakovi koji se rijetko viđaju u muškoj populaciji, a ključni su za rano prepoznavanje moždanog udara.“, kaže neurologinja prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

Javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina u cilju podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena provodi se u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i Hrvatskog društva za spolne razlike u neurološkim bolestima.

#nosicrveno

Ilustracija: Petra Huzjan

Foto: Zvonimir Ferina