Prehrambene namirnice i IBS - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Prehrambene namirnice i IBS

shadow illustration

Prehrambene namirnice koje treba izbjegavati ako bolujete od sindroma iritabilnog crijeva

Simptome sindroma iritabilnog crijeva mogu izazvati različite prehrambene namirnice koje različito djeluju od osobe do osobe koja pati od ove bolesti. 

Otkriti koja hrana Vam ne odgovara je, zapravo, pitanje pokušaja i pogreške.

Ipak, može se reći da postoje namirnice koje kod većine oboljelih pogoršavaju simptome pa ih je uputno izbjegavati.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Namirnice iz ove grupe prehrambenih proizvoda koje često pogubno djeluju na probavni trakt oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva uključuju:

  • sir
  • svježi kravlji sir
  • sladoled
  • vrhnje
  • pripremljena hrana koja sadrži mliječne proizvode (primjerice, pire krumpir, puding, kremasti umaci i juhe i sl.)
  • jogurt / smrznuti jogurt (sladoled od jogurta)

Začini/dodaci

Umak za roštilj (engl. Barbecue sauce), umak od rajčice (ili gotovi ketchup), ajvar, salsa i slični proizvodi od ukuhanog povrća ili voća u umaku (engl. chutney, relish) te kiseli krastavci i drugo ukiseljeno povrće.

Čokolada

Iako je bogata antioksidansima koji pospješuju cirkulaciju i mogu djelovati na smanjenje krvnog tlaka, čokolada, a posebice tamna s većim udjelom kakaa, nažalost, može kod nekih osoba izazvati migrenu i simptome iritabilnog crijeva.

Crveno meso i masna hrana

Najčešće namirnice iz ove grupe proizvoda koje mogu biti okidač za novu epizodu IBS-a su odresci i hamburgeri od goveđeg mesa, hladni naresci, kobasice, hot-dog, prženi krumpirići, pržena riba ili meso, krafne i dr. Ne odgovara li Vam ova vrsta hrane, odaberite ribu, perad i nemasno meso pripremljene na način koji ne uključuje prženje u dubokoj masnoći.

Alkohol, kofeinski napitci i gazirana pića

Kava, čaj i većina gaziranih pića mogu pogoršati simptome IBS-a, isto kao i alkoholna pića.

Luk i češnjak

Lukovičasto povrće, u koje se ubrajaju sve vrste luka, češnjak, poriluk te mladi luk, služi kao odličan dodatak jelima, ali činjenica da su upravo te namirnice poznate kao okidač za pojavu IBS simptoma dovoljan je razlog da se okrenete nekim drugim rješenjima za začinjanje hrane. Svježe ili suho začinsko bilje, maslinovo ulje i/ili jednostavni umaci neće tako nepovoljno djelovati na Vaš probavni sustav.

Grah, leća i ostale grahorice

Ove namirnice opterećuju probavni sustav pa mogu izazvati novu epizodu IBS-a, nadimanje, stvaranje plinova, grčeve i proljev. Ovakvo njihovo djelovanje može se donekle ublažiti namakanjem u vodi preko noći, a potom kuhanjem u svježoj vodi.

Sladila

Fruktoza u medu, suho voće i sokovi od miješanog voća, kao i visoki udio fruktoze u kukuruznom sirupu, sladila poput manitola, maltitola, sorbitola i ksilitola, uz voće koje sadrži puno sorbitola mogu izazvati simptome. Voćke s prirodno visokim udjelom sorbitola su, primjerice, jabuke, marelice, trešnje, nektarine, breskve, kruške i šljive, kao i suhe šljive.

Gluten (pšenica)

Protein poznat kao gluten, koji sa nalazi u pšenici/pšeničnom brašnu, može opteretiti probavu. Najčešće konzumirane namirnice koje sadrže gluten su pekarski proizvodi, žitarice (i pahuljice), krekeri, tjestenina i, naravno, kruh, bez obzira je li pripravljen od cjelovitog ili rafiniranog bijelog pšeničnog brašna.

Sirovo i zeljasto povrće

Bilo koje sirovo povrće može izazvati novu epizodu sindroma iritabilnog kolona, a posebice zeljasto povrće, poput brokule, kelja pupčara, cvjetače i kupusa koje može izazvati probavne smetnje, čak i ako je kuhano.

Hrana bogata netopivim prehrambenim vlaknima

Netopiva prehrambena vlakna se teško probavljaju. Zbog tog svog svojstva poznato je da izazivaju pojavu IBS simptoma. Uobičajene mješavine žitarica za doručak, s visokim udjelom  netopivih vlakana, pšenične mekinje, tjestenina, kruh i krekeri od cjelovitog brašna, pšenične klice, kukuruzne kokice, bulgur, quinoa, proso i amarant, kao i sjemenke i orašasti plodovi, bogati su netopivim vlaknima.