S lakoćom do pravilnog kašljanja - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

S lakoćom do pravilnog kašljanja

shadow illustration

Osjećate li se baš svaki dan produktivnima?

Kad vas ulovi prehlada ili gripa, gotovo je nemoguće obaviti sve dnevne zadatke koji vas čekaju. Upravo nadolazi sezona gripa, tijelo se privikava na nove temperature i u manjku smo vitamina D koji nam pruža sunčan dan. Ako se nađete u takvoj situaciji, evo kako možete iskašljati prehladu.

Kašalj nikako ne treba potiskivati jer se u sluzi koju iskašljavate nalazi uzročnik bolesti – a njega želimo istjerati van iz organizma. Zvučan, sluzav i vlažan kašalj zovemo produktivnim kašljem. I na “neproduktivan” dan, možete produktivno izbaciti bolest iz organizma.

Važno je ne kašljati prerano. Ako kašljete na silu, nadražujete grlo. Treba zakašljati kada počnete osjećati da se sluz nakuplja u gornjem dijelu grla.

Dugi napadaji kašlja znaju biti iscrpljujući. Ne samo da vas zamaraju, već blokiraju sluz u dišnim putovima. Nakon jednog udisaja trebali biste zakašljati samo 2 do 3 puta.

Također, čvrsto i glasno kašljanje povećava tlak koji zatvori vaše dišne putove i dodatno ih nadražuje. To možete regulirati tako da lagano pritvorite ustatijekom iskašljavanja – što olakšava izbacivanje sluzi.

Uz ovih par naputaka olakšajte si bolan period. Uz Prospan možete se riješiti bolnog suhog kašlja, što je prvi korak ka ozdravljenju.

Period produktivnog iskašljavanja je stadij u kojem možete preuzeti kontrolu i izbaciti uzrok bolesti iz organizma. Svi volimo imati kontrolu, znati kuda idemo i zašto se neke stvari događaju. Kada kašljete, imate osjećaj da je baš tu kontrolu preuzeo netko drugi i to baš u vašem tijelu, u vašem dišnom sustavu. Užas, strava i nedoumica! I što sad? Vratite se natrag na početak našeg teksta. Rješenje je tu – ne dajte da vam uzmu kontrolu.

Jačajte imunitet i pravilno kašljite kako biste što prije ozdravili i bili bez tereta!