Sluznica i funkcije nosa - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Sluznica i funkcije nosa

shadow illustration

Nos je iznutra obložen respiratornom sluznicom, čija je bitna karakteristika cilijarni epitel, koji jamči potpunu funkcionalnost dišnih organa.

Žljezdane stanice i cilijarne dlačice (cilije) sastavni su dio sluznice dišnog sustava. Žljezdane stanice proizvode tekućinu (sluz), koja grije i vlaži zrak koji se udiše (otprilike 10.000 litara dnevno) a ujedno apsorbira prašinu, prljavštinu, klice i tome slično. Cilije se neprestance kreću i prenose apsorbirana strana tijela, kao na pokretnoj traci, natrag van ili, grlom u želudac. Kad se sluznica nosa isuši slabi i njezina prirodna zaštitna funkcija.

Nisita® sadržava dvije soli: natrijev klorid i natrijev hidrogenkarbonat. Sadržaj soli odgovara potrebama sluznice nosa čime se pospješuje njezina regeneracija. Natrijevi i kloridni ioni, odgovorni su za održavanje osmotskog tlaka, a time i brojnih tjelesnih funkcija. Zahvaljujući svojem higroskopskom učinku, oni stvaraju vlažno okružje u nosu.

Kao zaštitni sustav, natrijev hidrogenkarbonat održava blago lužnati pH-a, omogućujući tako pravilno funkcioniranje cilija na sluznici nosa.

Tako su na idealan način pojačane funkcije sluznice nosa čime se potpomaže funkcija čišćenja sluznice, omekšavaju se postojeće osušene nakupine u nosu i ublažavaju simptomi poput svrbeža, peckanja i kihanja.

shadow illustration

Funkcije nosa

Nos

Nos ima mnoge funkcije, koje, između ostalog, služe prevenciji bolesti respiratornog trakta, a to su:

Kontrola klime

Sluznica nosa, dovoljnim dotokom krvi zagrijava zrak, koji se udiše na konstantnoj temperaturi, bez obzira na klimatske uvjete. Stanice sluznice nosa stvaraju sluz, koja regulira sadržaj vlage u zraku s 80 % na 85 %.

Čišćenje i obrana

Sluz u nosu hvata i najsitnije čestice prljavštine i klice, koje potom sitne dlačice ili cilije prenose u smjeru grla. Otud one nastavljaju prema želucu, gdje postaju neškodljive. Veće čestice prljavštine presreću dlačice u nosu na ulasku u nos.

Rezonantna šupljina

Nezačepljen nos i paranazalni sinusi važni su za razvoj govora.

Osjet mirisa

Nezačepljen nos i potpuno funkcionalna sluznica nosa brinu se za to da arome i mirisi mogu dospjeti do olfaktornih stanica.

Osjet okusa

Naš osjet mirisa vrlo je važan za pravilno funkcioniranje osjeta okusa i percepcije aroma. U ustima možemo razlikovati jedino slatke, umami, slane ili gorke arome. Više od deset milijuna olfaktornih stanica mogu se pronaći u nosnim šupljinama. One mogu prepoznati sve različite arome. Ako nosna sluznica ne funkcionira ispravno, te se arome ne mogu ispravno identificirati. Jabuka tada ima sladak, a juha slan okus.

 

Suhoća sluznice nosa? >>>