Vežete li kosu ljeti često u rep ili punđu?
Biram Zdravlje logo

Sve ste isprobali, ali kosa vam je ljeti i dalje suha i beživotna?

shadow illustration

Piše: Kristina Matanić, mag.pharm.

Lijepa kosa tijekom ljeta može biti prava poslastica, ali isto tako i izazov.

Ona je moguća uz pravilnu njegu i zaštitu.

Sunce, sol, često vezanje kose u gumicu, farbanje kose i ostali vanjski faktori mogu imati značajan utjecaj na zdravlje i izgled kose.

Redovita hidratacija, korištenje proizvoda s UV zaštitom te pravilna njega ključni su faktori za održavanje zdrave i prekrasne kose tijekom ljetnih mjeseci.

Hidratacija
 

Hidratacija je tijekom ljetnih mjeseci ključna. Važno je piti dovoljne količine vode kako bi se održala hidratacija tijela i kose.

Kako bi kosi pružili dodatnu njegu i obnovili vlagu, preporuka je koristiti hidratantne maske za kosu koje joj vraćaju potrebnu vlagu te ulja poput kokosovog, maslinovog, jojobinog i bademovog.

Svakako smanjiti upotrebu toplinskih uređaja poput sušila za kosu, pegle, kovrčala kako bi smanjili dodatno isušivanje i oštećenje kose koja je već dovoljno izložena toplini tijekom ljeta.

Sunčeve zrake i kosa
 

Sunčeve zrake sa svojim UVA i UVB zračenjem mogu oštetiti i isušiti kosu, povećati lomljivost vlasi te oštetiti vanjski sloj kose.

Kosa može izgledati beživotno, suho i lomljivo.

Da bi se zaštitili od sunčevog zračenja poželjno je:

  • nositi šešir ili maramu: stvarajući sjenu i smanjujući izravnu izloženost kose suncu.
  • koristiti proizvode s UV zaštitom: proizvodi za kosu koji sadrže SPF ili UV filtere. Oni pomažu održati kosu hidratiziranom i štite je od štetnih sunčevih zraka.

Sol i kosa
 

Uz sve blagodati koje more pruža, izlaganje kose slanoj morskoj vodi može je dodatno isušiti i ostaviti krhkom. Također, sol može uzrokovati ispiranje boje kod obojene kose.

Kako bi je uspjeli održati zdravom i podatnom tijekom izlaganja moru, preporuka je:

 

  • isprati kosu čistom vodom nakon kupanja u moru, kako bi se uklonili ostaci soli.
  • koristiti hidratantne proizvode; šampone, regeneratore i maske za kosu koji će pomoći vratiti vlagu i održati kosu mekom i zdravom.

Vezanje kose u rep
 

Vezanje kose u rep tijekom ljetnih mjeseci, neizostavna je pojava kod većine žena. Pritom zaboravljamo kako učestalo vezanje može utjecati na kosu na više načina.

Jedan od njih je oštećenje vlasi gdje dolazi do mogućeg lomljenja kose ili oštećenja vanjskog sloja kose prilikom zatezanja gumice za kosu.

Druga pojava je stvaranje čvorova ili vezanje čvrstog konjskog repa ili punđe gdje može doći do zapetljanja kose, pogotovo ako je ona mokra i sklona zapetljavanju.

Sve to uzrokuje ograničavanje protoka zraka do vlasišta i smanjenje prirodne ventilacije vlasišta, povećanog znojenja, osjećaja svrbeža i masne kose.

 

Kako bi očuvali ljepotu i zdravlje kose prilikom vezanja kose u gumicu za kosu, neki od prijedloga uključuju odabir mekane gumice koja neće previše stisnuti kosu i one koje ne ostavljaju oštre tragove na kosi, varijacije u stilovima vezanja kose kako bi se smanjio konstantni pritisak na isti dio i mjesto na kosi (pletenice, niski rep) te postupak labavijeg vezanja kako bi se smanjila napetost na kosi i rizik od loma i oštećenja.

Obojena kosa tijekom ljeta
 

Farbanje kose ima utjecaj na zdravlje i ljepotu kose tijekom ljetnih mjeseci.

Budući da je to kemijski proces, on može uzrokovati oštećenje strukture kose, iritaciju vlasišta i dodatno isušiti kosu tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Oštećena kosa postaje krhka, lomljiva i podložna pucanju. Zato je važno redovito hidratizirati kosu.

Također, sunce može izblijediti boju kose, a ona onda gubi sjaj i intenzitet tijekom ljetnih mjeseci.

Da bi očuvali zdravlje, ljepotu i boju svoje kose važno je koristiti proizvode za kosu koji sadrže UV zaštitu kako bi se smanjilo izlaganje sunčevim zrakama; nositi šešir ili maramu na suncu kako bismo dodatno zaštitili kosu od izravnog sunčevog svjetla te voditi računa o redovitoj hidrataciji i njezi kose.

 


Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Proizvod treba čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

 

Reference:

Summer Hair Care Tips : How To Keep Your Hair Healthy In The Heat ? – SkinKraft

Hair care and dyeing, Zoe Diana Draelos, 2015, PubMed

9 Summer Hair Care Routine Tips To Follow In This Hot Season – Derma Essentia

A Review: Hair Health, Concerns of Shampoo Ingredients and Scalp Nourishing Treatments, Chin-Hsien T Chiu, Shu-Hung Huang, Hui-Min D Wang, 2015, PubMed