Testirajmo se kod kuće - brzi kućni testovi
Biram Zdravlje logo

Testirajmo se kod kuće

Testirajmo se kod kuce shadow illustration

Piše: Marina Kučica, mag. pharm.

Tijekom pandemije bolesti COVID-19 ljekarnici su se susreli s brojnim izazovima.

Brzi antigenski testovi, kao i testiranje u pojedinim ljekarnama, izdvojila bih kao pozitivan primjer kojim se smanjilo opterećenje liječnika, pacijentima se omogućilo brzo otkrivanje zaraze, a samim time smanjila se mogućnost njenog širenja.

Odnedavno u ljekarnama postoje još tri vrste testova, čija će dostupnost uvelike doprinijeti ljekarničkoj skrbi: CRP-Screen®, FERRI-Check® i PYLORI-Screen®.

 

CRP (C-reaktivni protein) pentamerni je protein koji se sintetizira u jetri.

Prvenstveno je induciran djelovanjem proupalnog citokina IL-6 (interleukin-6) na gen odgovoran za transkripciju CRP-a tijekom akutne faze upalnog procesa.

Ima ulogu u prepoznavanju i uklanjanju stranih patogena i oštećenih stanica te može aktivirati klasični put komplementa (enzimatske kaskade) koji služi kao pomoć antitijelima i fagocitima u obrani od infekcije.

U usporedbi s brzinom sedimentacije eritrocita, koja je neizravni test za upalu, razine CRP-a brzo rastu s pojavom upale te brzo padaju uklanjanjem upalnog podražaja.

Ove karakteristike čine ga izvrsnim indikatorom prisutnosti infekcije i utjecaja terapije na infekciju.

Kako je kod bakterijskih infekcija porast koncentracije CRP-a znatno izraženiji u odnosu na virusne, koncentracija CRP-a može implicirati o kakvoj se infekciji radi.

Tako koncentracija CRP-a u krvi do 40 mg/L ukazuje na moguću virusnu infekciju dok ekstremno visoke koncentracije CRP-a u preko 90% slučajeva ukazuju na jaku bakterijsku infekciju.

U ljekarni se svakodnevno susrećemo s pacijentima koji imaju simptome akutne infekcije (groznica, vrućica, slabost..), a u nedostatku podataka često je teško procijeniti tko je kandidat za samoliječenje.

CRP-Screen® test nam tu uvelike pomaže, a pacijentima u konačnici omogućuje brže izlječenje u slučaju da je potrebna antibiotska terapija.

Svjedoci smo i pretjerane uporabe antibiotika i posljedične bakterijske rezistencije koja bi se ovim jednostavnim testom mogla smanjiti.

VIDEO UPUTA (CRP-Screen®)

Feritin je protein koji pohranjuje željezo unutar stanica te ispušta željezo u krv ovisno o potrebama organizma.

Služi kao mehanizam održavanja homeostaze željeza unutar organizma.

Nedostatak feritina u krvi može biti znak “Non-anemic iron deficiency” (bez anemijski nedostatak željeza) ili sideropenične anemije.

“Non-anemic iron deficiency” prezentira se simptomima umora, slabosti, razdražljivosti, problemima s koncentracijom, sindromom nemirnih nogu, fibromijalgijom.

Ako se ne korigira, ovo stanje može dovesti do sideropenične anemije koja je uz snižen feritin, karakterizirana obaveznim padom hemoglobina

Dugoročni rizici sideropenične anemije uključuju povećani rizik od infekcija, zatajenje srca, tahikardiju, probleme u razvoju kod djece, komplikacije tijekom trudnoće, prerani porod, niske porođajne težine te povećani rizik od postpartalne depresije.

Dokazalo se da je određivanje feritina osjetljivija, specifičnija i pouzdanija pretraga za dokazivanje statusa željeza u ranom stadiju anemije jer na početku bolesti razina željeza može biti unutar referentnih vrijednosti.

Do smanjene količine ukupnog željeza u organizmu može doći zbog kroničnog krvarenja, nedovoljnog unosa željeza putem hrane (osobito u dojenčadi i djece), poremećaja u apsorpciji željeza iz probavnog sustava i pojačanog razaranja eritrocita (hemolize) kao posljedice drugih bolesti.

U žena reproduktivne dobi pojačano krvarenje tijekom menstrualnog ciklusa najčešći je uzrok sideropenije, dok je u muškaraca i žena u postmenopauzi uzrok sideropenije najčešće krvarenje iz probavnog trakta.

Ciljne grupe kojima možemo preporučiti FERRI-Check® test tako su djeca, žene reproduktivne dobi s obilnim menstrualnim krvarenjem, trudnice te starija populacija (65+).

Često se susrećemo i s pacijentima koji nisu sigurni koliko dugo treba trajati suplementacija željezom pa je i u tom slučaju korisno odrediti feritin kako bi se procijenila popunjenost zaliha željeza i donijela može bitna odluka o prekidu liječenja.

VIDEO UPUTA (FERRI-Check®)

Helicobacter pylori spiralna je bakterija za koju se procjenjuje da je njome zaražena čak polovica svjetske populacije.

Nakon ulaska u probavni sustav i lokalizacije u želucu i dvanaesniku, bez liječenja u većine bolesnika infekcija traje doživotno.

Rezultat infekcije H. pylori najčešće su različiti stupnjevi gastritisa u 80-100% osoba, a u oko 10% inficiranih razvit će se peptički ulkus (čir).

H. pylori ima i ključnu ulogu u patogenezi želučnog karcinoma (oko 1% zaraženih) te niskomalignih MALT (mucosa associated lymphoid tissue) limfoma (<0,1% zaraženih).

Simptomi infekcije, ako su prisutni, uglavnom proizlaze iz gastritisa ili peptičkog ulkusa te uključuju: peckanje i žarenje u gornjem dijelu trbuha, dispepsiju (lošu probavu), podrigivanje, halitozu (loš zadah), mučninu i/ili povraćanje, nadutost, gubitak apetita, neplanirani gubitak težine, tamnu stolicu (zbog krvi u stolici).

PYLORI-Screen® detektira protutijela na H. pylori u krvi koja su prisutna za vrijeme aktivne infekcija i duže vrijeme nakon preboljele infekcije.

Zbog toga se koristi isključivo ako do sada nije bila potvrđena dijagnoza infekcije H.pylori.

Čest razlog dolaska ljekarniku su upravo simptomi ponavljajućih bolova u želucu, dispepsije, mučnine i sl. te se u takvim situacijama preporuča napraviti ovaj test.

VIDEO UPUTA (PYLORI-Screen®)

Izvješća o procjeni pokazuju da je ukupno slaganje s referentnim metodama za Pylori-Screen® više od 90,74%, za CRP-Screen® više od 98, 94% te za FERRI-Check® više od 98%, a važno je naglasiti i da su cjenovno povoljniji od testiranja u privatnim laboratorijima.

Zbog naše dostupnosti, ljekarnici su prvi kojima se pacijenti javljaju zbog različitih tegoba te je zbog toga važno prepoznati simptome koji zahtijevaju daljnje praćenje.

Spomenute testove stručnjaci koriste već duže vrijeme, a sada će njihova dostupnost u ljekarnama omogućiti pacijentima da brzo i jednostavno dođu do odgovora koji će biti orijentir za daljnje liječenje.