Vježbanje na otvorenom zimi – dobra ideja ili opasnost za zdravlje - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Vježbanje na otvorenom zimi – dobra ideja ili opasnost za zdravlje

shadow illustration

Svi koji ne mogu ni jedan dan bez vježbanja i čistog zraka gledaju u ovaj naslov u čudu i u sebi su već izgovorili ‘’Dobra?? Odlična ideja!’’.

I u pravu su. Samo zato što je vani temperatura manja od nule, ne znači da treba odustati.

No, treba se zaštititi se jer dug boravak na niskim temperaturama nam nije prirodan. Zato i trebamo toplu odjeću, šalove, kape, radijatore i kamine, a ljeto obožavamo. Mi volimo kad nam je toplo.

Šal, kapa i rukavice može, a vuneni džemper?

Evo par praktičnih savjeta prije nego nos promolite kroz vrata na hladnoću, a onda hrabro zagazite slijedeći ga bez pitanja.

Obucite se slojevito – ne trebate se obući pretoplo. Vježbanje će vas zagrijati, pa se može desiti i da vam bude prevruće. Blizu tijela obucite sintetičku odjeću jer uklanja znoj, dok pamuk zadržava vlagu.

Zaštitite glavu, noge i ruke – Obujte zimske čarape, na ruke stavite jedne tanke rukavice pa na njih deblje, a kapa je apsolutno obavezna.

Pijte mnogo tekućine – Samo zato što vani nije toplo ne znači da ne možete dehidrirati. Neka su voda ili sportska pića uvijek uz vas.

Ne zaboravite UV zaštitu – Sunce može biti vrlo jako i zimi, čak toliko da možete izgoriti. Koristite zaštitne kreme s najmanjim faktorom 15, a na oči stavite sunčane naočale.

Posavjetujte se s liječnikom – Dobri doktor zna što se godinama dešava u vašem tijelu i dati će vam najbolji savjet, posebno ako imate problema s disanjem ili s krvožilnim sustavom.

A što ako se dogodi…

Smrzotine – prvi znakovi upozorenja su bljedoća lica, gubitak osjećaja dodira, ukočenost ili lagano bockanje i drhtanje. Odmah se maknite s hladnoće i ugrijte smrznuta mjesta laganim trljanjem.

Hipotermija ili pothlađenost – ubrzano disanje i rad srca, povišen krvni tlak i, zbunjenost. Odmah potražite liječničku pomoć.

Problemi s disanjem – ako disanje postane teško i neugodno, prebacite se u toplije prostore i ugrijte.

Koji je onda pravi odgovor na pitanje iz naslova? Vježbanje na otvorenom zimi može biti užitak i pomoći će vam da zadržite aktivan životni stil. Možda će u početku malo boljeti mišići, možda vas uhvati i kakva manja prehlada, ali uvijek možete i samo prošetati. Zimski san ipak ostavite medvjedima.