Zaštita ušiju u ljetnim mjesecima
Biram Zdravlje logo

Zaštita ušiju u ljetnim mjesecima

Zaštita ušiju u ljetnim mjesecima shadow illustration

Piše: Melisa Kuralić, mag.pharm.

Ušni vosak ili cerumen tvar je žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima iz ceruminoznih žlijezda.

Cerumen nam je vrlo koristan jer ima zaštitnu funkciju budući da se nalazi na osjetljivom ulazu u unutarnje uho.

 

Iako je ljudski organizam većim dijelom zapravo voda, uši vole biti suhe.

Voda koja zaostane u uhu može predstavljati veliki problem jer ona u uhu stvara uvjete pogodne za rast i razmnožavanje bakterija i gljivica.

Pritom je moguć nastanak upale koja je neugodna, a može biti i vrlo bolna.

Simptomi koji se javljaju, osim osjećaja vode u uhu, mogu biti svrbež i peckanje u uhu, a nerijetko dolazi i do jake boli koja će postupno zahvatiti cijelo uho koje može i oteći te biti vrlo osjetljivo na dodir.

U težim slučajevima oticanje se javlja i na dijelu lica te vratu i tjemenu.

Kada ceruminalni čep dođe u doticaj s vodom, on nakuplja vodu i bubri, što dovodi do slabljenja sluha i osjećaja pritiska i začepljenosti uha.

Ovdje valja posebno naglasiti opasnost korištenja štapića za uši, obzirom da se njima taj nabubreni cerumen može potisnuti još dublje u zvukovod, a može doći i do mehaničkog oštećenja zvukovoda te oštećenja, ali i prsnuća bubnjića.

Takav se scenarij može prevenirati izbjegavanjem čišćenja ušiju štapićima za uši i korištenjem farmaceutskih proizvoda na bazi maslinovog ulja dostupnih u ljekarnama.

Ovakvi proizvodi omekšavaju ušni vosak i potiču prirodno čišćenje ušnog kanala.

Kako zaštiti uši od nakupljanja vode?

 

Kako dolazi vrijeme ljetnih aktivnosti, kupanja i ronjenja, važno je počistiti ceruminalni čep kako ne bi došlo do upale vanjskog uha.

Proizvod s maslinovim uljem, poput Vaxola, siguran je za dugotrajnu primjenu i njegova je uloga otopiti ceruminalni čep te redovitom tjednom upotrebom spriječiti ponovno stvaranje istog.

Upotreba je jednostavna obzirom da ima jedinstven sustav doziranja koji omogućuje primjenu ispravno izmjerenih doza u zvukovod bez opasnosti od prolijevanja.

Mogu ga koristiti djeca starija od godinu dana i odrasli što ga čini praktičnim jer je pogodan za cijelu obitelj.

Preporučeno je koristiti ga i prije kupanja, a po potrebi se može koristiti i više puta dnevno.

Nakon izlaska iz vode, treba posušiti zvukovode laganim tapkanjem ručnikom, a ako se nakon toga osjeti zaostala voda, dobro je nagnuti glavu i lagano ju tresti dok ona ne iziđe iz zvukovoda.

Vaxol