Njega kože nakon sunčanja
Biram Zdravlje logo

Zašto je D-pantenol toliko poseban?

shadow illustration

Jedan od najpoznatijih sastojaka u kozmetičkoj industriji koristi se u raznim formulacijama za njegu kože.

D-pantenol je jedan od najpoznatijih sastojaka u kozmetičkoj industriji, a koristi se u raznim formulacijama za njegu kože i kose. Još je poznat i kao provitamin B5.

D-pantenol postaje aktivna supstanca čim se u koži pretvori u kozmetički djelotvornu pantotensku kiselinu, a na našu kožu ima višestruki učinak.

Duboko vlaži i omekšava 

D-pantenol djeluje kao ovlaživač i emolijens (lat.emolliens – koji omekšava)  jer privlači vodu iz okoliša na vašu kožu, čineći je svježom. 

Zahvaljujući svom hidrirajućem učinku, pantenol, osim što privlači vodu na kožu, poboljšava i funkciju njezine zaštitne barijere, smanjujući tako gubitak vode.

 

Tako naša koža ostaje hidrirana cijeli dan, a održavanje optimalne razine vlage u koži neophodno je za očuvanje mladolike i zdrave kože.

Jedan od problema povezanih sa starenjem kože,  kojem D-pantenol može pomoći, je i hiperpigmentacija. Nekoliko je studija pokazalo kako  lokalna primjena proizvoda koji sadrže D-pantenol, kroz nekoliko tjedana primjene, ujednačava boju kože i posvjetljuje tamne mrlje. 

Protuupalna svojstva


Zbog svojih protuupalnih, umirujućih i regenerativnih svojstava, D- pantenol široko se koristi u tretmanima za specifična stanja kože poput ekcema, atopijskog dermatitisa i akni. Budući da su iznimno rijetke nuspojave na  D-pantenol  često predstavlja opciju izbora i u tim stanjima.


Smanjuje ožiljke


D-pantenol dobro prodire u kožu i potiče zacjeljivanje rana te stvaranje novog tkiva stimulirajući proces koji se naziva „proliferacija fibroblasta“. Ubrzavajući prirodne regeneracijske procese kože, D - pantenol smanjuje mogućnost stvaranja ožiljaka i čuva integritet kože.
 

Posebice u  ljetnim mjesecima, potrebno je  koži posvetiti malo više pažnje i njege, kako bi ju hidrirali i umirili nakon izlaganja suncu.

 


Tako su na tržištu dostupni proizvodi Panthenol losion, S.O.S. sprej i gel s visokih  10%  udjela D – pantenola.

 

Dostupni su samo u ljekarnama, a više o Penthenol njezi nakon sunčanja, saznajte na linku.