Zdrava prehrana djece školske dobi - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Zdrava prehrana djece školske dobi

shadow illustration

Odlazak u školu kako za učenike tako i za roditelje, sa sobom donosi pitanje što će dijete jesti u školi.

Da bi što lakše podnijeli višesatno sjedenje u klupama, marljivo učili, ali i bili koncentrirani, za školarce je i te kako važna prehrana.  Donosimo vam 8 jednostavnih alimentacijskih savjeta za zdravo i pravilno hranjenje… već od malih nogu!

Puni energije već nakon prvog obroka!

Za dobar početak dana, doručak je najvažniji obrok! Djeca koja odlaze u školu preskakanjem doručka često su pospana, otežano prate nastavu i gube koncentraciju. Kombinirajte za doručak mlijeko, voćni sok, mekinje s mlijekom i svježim voćem, te kruh od integralnog brašna.  Probudite ujutro na vrijeme vaše dijete da u miru doručkuje, kako bi se pripremilo za naporan školski dan.

Zdravi školski obrok

Idealni obrok u školi treba biti hranjiv s dovoljno kalorija da “nahrani” mozak i omogući obavljanje motoričkih aktivnosti djeteta za vrijeme boravka u školi, ali ne treba biti prekaloričan kako ga višak kalorija ne bi uspavao ili uzrokovao hiperaktivno ponašanje. Proizvodi kao što su slatkiši, grickalice, “brza” hrana i gazirana pića sadrže niske prehrambene vrijednosti, s visokim sadržajem masti i koncentracijom ugljikohidrata i nikako se ne preporučuju jer mogu uzrokovati prekomjernu tjelesnu težinu. Za marendu pripremite voće i povrće ili sendvič s crnim, integralnim ili pšeničnim kruhom, izbjegavajući namaze i prerađeno meso poput raznoraznih salama. Školskoj djeci je potreban najmanje jedan bogati mliječni obrok na dan tijekom nastave. Naprimjer, sir bolje kvalitete nudi odličan izvor kalcija.

Popodnevni međuobrok

Nakon kuhanog i raznovrsnog ručka uvijek u kombinaciji sa svježim povrćem, laganiji obrok izmedu ručka i večere jednako je bitan. Inače se preporučuje za djecu školske dobi do pet obroka dnevno, tri glavna, doručak, ručak i večeru, te dva međuobroka. Prehranu nastojte prilagoditi fizičkim aktivnostima djeteta. Voće dobro dođe prije treninga ili između ručka i večere. Kako bi se osigurao dovoljan dnevni unos vitamina, preporučljivo je da vaše dijete svakog dana jede voće i povrće.

 

shadow illustration

Riba, barem dva puta tjedno!

Riba je zbog znatno lakše probavljivosti i zbog svoje nutritivne vrijednosti neophodna u prehrani djeteta. Morska riba sadrži značajne količine joda – izrazito važnog elementa u pravilnom radu štitnjače. Jod je također važan u prehrani male djece za pravilan rast i razvoj, a Omega-3 masne kiseline, koje riba sadrži, odgovorne su za pravilan razvoj mozga i živčanog sustava.

Što za večeru?

Večera mora biti lagana i hranjiva jer nakon njenog konzumiranja slijedi fizička neaktivnost, odnosno san gdje je potražnja za energijom umanjena. Najbolje je pojesti ostatke od ručka ili neki laganiji obrok.

Redovito jesti žitarice!

Žitarice u prehrani, jedan su od najboljih izvora lako i brzo dostupne energije. Pod žitarice spadaju kukuruz, riža, pšenica, ječam, raž, zob, proso sijerak, pšenoraž, krupnik i heljda.
Osobito cjelovite žitarice sadrže u sebi važan izvor kompleksnih ugljikohidrata, proteina, vlakana, vitamina B i E i minerala (željezo, cink, magnezij i selenij). Dajte prednost cjelovitim žitaricama, čija redovita konzumacija donosi značajne prednosti za zdravlje smanjujući rizik od kroničnih bolesti.

Ne samo prehrana… već i fizička aktivnost!     

Uravnotežena i zdrava prehrana kako za odrasle tako i za djecu, utječe na  razvoj organizma, ako još dodate redovitu fizičku aktivnost poput plivanja, trčanja ili jednostavne šetnje imat ćete sve što je potrebno za poticanje i održavanje zdravlja organizma.
Svakodnevno provodite jednostavne sportske aktivnosti kako biste kod djece razvijali ljubav prema zdravom načinu života. Nije potrebno biti sportaš kako bi se malo više kretali.