Koja je razlika između tableta i pastila?
Biram Zdravlje logo

Koja je razlika između tablete i pastile?

Pastile za grlo shadow illustration

Kada pričamo o tabletama i pastilama mnogi se pitaju koja je stvarno razlika između ova dva proizvoda. Oba proizvoda odnose se na oblik farmaceutskog doziranja.

Koja je najznačajnija razlika?

Jedna od najznačajnijih razlika je mjesto gdje one djeluju u organizmu.

Tablete su jedan od najčešćih oblika lijeka, jednostavne su za primjenu kroz usta, a najčešće se gutaju cijele s tekućinom. Imaju sistemsko djelovanje u cijelom organizmu, a prvenstveno na ciljane organe (npr. tablete za snižavanje tlaka djeluju na kardiovaskularni sistem). Tablete se pojavljuju u više tehnoloških oblika (kapsule, film-tablete, retard oblici s produženim djelovanjem…).

Premda se uglavnom primjenjuju oralno (gutanjem u ustima), mogu se primijeniti i sublingvalno (ispod jezika) , bukalno (otope se uz sluznicu usta), rektalno (češći su oblik ipak čepići) ili intravaginalno (češći su oblik ipak vaginalete).

Pastile su proizvod koji se ”cucla”, odnosno lagano otapa u ustima i ostvaruje lokalni učinak na sluznicu grla i ždrijela.

 

Ovi se proizvodi razlikuju i po sastavu.

Tablete se sastoje od mješavina aktivnih tvari i podloge koju čine punila, otapala, zaslađivači...

Pastile se izrađuju tako da se gusta tekućina ulije u kalup, a zatim se pusti da se ona stegne i osuši. Nakon što se otopina osuši i stvrdne, pastile se mogu izvaditi iz kalupa i pakirati za prodaju.

Tvari sadržane u osušenoj tekućini polako se oslobađaju dok se otapaju u ustima.

Ukoliko su pastile namijenjene djeci, onda obično stoji na njima da ih mogu uzimati djeca od 4 godine naviše, jer se smatra da u toj dobni već znaju otapati bombone, pa samim tim i pastile.

Ali ovaj podatak, tj. dobnu granicu uvijek prije primjene pastila treba provjeriti u uputi proizvoda.

Razlikuju se i po namjeni

Prilikom uzimanja ovih proizvoda bitno je uočiti razliku u namjeni.

Tako su dostupne pastile za kašalj, grlobolju, odnosno smirivanje nadraženog i upaljenog grla ili pak njegovo vlaženje.

Ovdje možemo tako spomenuti i isla® medic acute pastile za grlo koje ne sadrže šećer te polaganim otapanjem u grlu pozitivno djeluju na sluznicu upaljenog grla, a isla medic voice pastile i na napete, prenapregnute glasnice.