Nisita® sprej - Savjetovalište - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Nisita® sprej

Ukoliko je nos začepljen preporučuje se upotreba i Nisita® spreja i Nosi® aspiratora.

Novorođena djeca dišu kroz nos jer ne znaju disati na usta do 6 mjeseca života stoga neuklonjeni nosni sekret može uzrokovati probleme s hranjenjem.
Ako se ne ukloni inficirani nosni sekret, može doći do komplikacija poput upala u maksilarnim sinusima, srednjem uhu ili upale tonzila.
Inficirani sekret može dospjeti u dio dišnog sustava te grlo. Progutani sekret može uzrokovati bol u želucu, povraćanje, dijareju te gastritis u djeteta.
U ozbiljnim slučajevima, oteknuće nazalne mukozne membrane smeta ventilaciji ušnog kanala koji je povezan s nosom. To objašnjava kasniju pojavu poremećaja sluha kao komplikaciju nastalu od jednostavnog početnog šmrcanja.
Redovitom higijenom nosne šupljine sve te komplikacije i problemi mogu se spriječiti.

Nema podataka kako se Nisita® ne bi smjela koristiti tijekom trudnoće ili dojenja.

Nisita® sprej i mast možete koristiti kroz duži vremenski period za vlaženje sluznice nosa.

Nisita® sprej i mast su prirodnog sastava i ne sadrže konzervansa stoga se mogu koristiti kroz duži vremenski period za vlaženje sluznice nosa, što je vrlo važno kada suh zrak (npr. radi centranog grijanja) može uzrokovati sušenje sluznice nosa.

Vlažno okruženje u nosu je vrlo važno jer omogućuje pravilno funkcioniranje sluznice nosa.

Nisita® sprej i mast se smije i preporučuje se korisiti kao dodatna terapija u liječenju alergija. Nisita® sprej pomoći se isprati alergene sa sluznice nosa(čisti sluznicu nosa) te se upotreba spreja preporučuje nakon svakog boravka na otvorenom prostoru. Primjena Nisita® masti preporučuje se prije boravka na otvorenom jer će Nisita® u obliku masti napraviti tanak film na sluznici nosa kojim će se sluznica nosa zaštiti od djelovanja alergena. Također, neki lijekovi za alergije (iako neophodni) mogu izazvati nuspojave npr. suhoća sluznice nosa gdje je od velike pomoći Nisita® mast jer rješava problem suhoće sluznice nosa. Oba oblika mogu se koristiti po potrebi, kroz duži vremenski period. Nisita® je prirodnog sastava i bez dodatka konzervansa.

Poštovana, indikacija Nisita® masti upravo je suha sluznica nosa. Mast možete kombinirati sa sprejem ili koristiti samostalno.

Fiziološka otopina je 0,9% otopina soli natrij- klorida, dok su izotonične otopine sve one koje po osomolalnosti prisutnih soli odnosno preciznije njihovih iona odgovaraju osmolalnosti stanične tekućine. Za objasniti osomolalnost potrebno se prisjetiti školske lekcije o procesu osomoze, tj. prijelazu kroz polupropusnu membranu do potpunog izjednačavanja koncentracija s obje strane te membrane.

Nisita osim soli natrij- klorid sadrži još jednu sol, natrij- hidrogenkarbonat, koja omogućuju takvu pH sredinu u kojoj je prirodni mehanizam čišćenja (mukocilijarni klirens) optimalan.

Nisita® sprej namijenjen je prvenstveno održavanju higijene nosa, ali i za ovlaživanje suhe sluznice nosa. Higijena nosa naročito je važna kod male djece budući su dišni putevi sićušni, a sami ne znaju ispuhati nakupljni sekret. Mast radi tankog filma koji ostavlja na površini sluznice pogodna je za regeneraciju isušne i oštećene sluznice. Također se preporučuje kod učestalog krvarenja iz nosa te za omekšavanje krusta u nosu.

Prednost spreja je upravo jednostavna primjena kod male djece. Nastavak za aplikaciju spreja dovoljno je uzak da može ući u male nosnice, a primjena je moguća iz svih smjerova što omogućuje primjenu i kod ležećeg položaja. Doze su odmjerene, i jedna potisak je jedna doza.