Nisita® sprej - Savjetovalište - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Nisita® sprej

Ukoliko je nos začepljen preporučuje se upotreba i Nisita® spreja i Nosi® aspiratora.

Novorođena djeca dišu kroz nos jer ne znaju disati na usta do 6 mjeseca života stoga neuklonjeni nosni sekret može uzrokovati probleme s hranjenjem.
Ako se ne ukloni inficirani nosni sekret, može doći do komplikacija poput upala u maksilarnim sinusima, srednjem uhu ili upale tonzila.
Inficirani sekret može dospjeti u dio dišnog sustava te grlo. Progutani sekret može uzrokovati bol u želucu, povraćanje, dijareju te gastritis u djeteta.
U ozbiljnim slučajevima, oteknuće nazalne mukozne membrane smeta ventilaciji ušnog kanala koji je povezan s nosom. To objašnjava kasniju pojavu poremećaja sluha kao komplikaciju nastalu od jednostavnog početnog šmrcanja.
Redovitom higijenom nosne šupljine sve te komplikacije i problemi mogu se spriječiti.

Nema podataka kako se Nisita® ne bi smjela koristiti tijekom trudnoće ili dojenja.

Nisita® sprej i mast možete koristiti kroz duži vremenski period za vlaženje sluznice nosa.

Nisita® sprej i mast su prirodnog sastava i ne sadrže konzervansa stoga se mogu koristiti kroz duži vremenski period za vlaženje sluznice nosa, što je vrlo važno kada suh zrak (npr. radi centranog grijanja) može uzrokovati sušenje sluznice nosa.

Vlažno okruženje u nosu je vrlo važno jer omogućuje pravilno funkcioniranje sluznice nosa.

Poštovana, indikacija Nisita® masti upravo je suha sluznica nosa. Mast možete kombinirati sa sprejem ili koristiti samostalno.

Nisita® sprej namijenjen je prvenstveno održavanju higijene nosa, ali i za ovlaživanje suhe sluznice nosa. Higijena nosa naročito je važna kod male djece budući su dišni putevi sićušni, a sami ne znaju ispuhati nakupljni sekret. Mast radi tankog filma koji ostavlja na površini sluznice pogodna je za regeneraciju isušne i oštećene sluznice. Također se preporučuje kod učestalog krvarenja iz nosa te za omekšavanje krusta u nosu.

Prednost spreja je upravo jednostavna primjena kod male djece. Nastavak za aplikaciju spreja dovoljno je uzak da može ući u male nosnice, a primjena je moguća iz svih smjerova što omogućuje primjenu i kod ležećeg položaja. Doze su odmjerene, i jedna potisak je jedna doza.