Akne u doba korone! - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Akne u doba korone!

shadow illustration

Dr. S. Šoškić, spec. dermatovenerolog

38. dan izolacije, mobilni telefon je pun fotografija lica pacijenata s pogoršanjem postojećih, ranije dovedenih u red, akni.

Akne su inače poremećaj lučenja sebuma i procesa keratinizacije te kolonizacije Propinobacteriomom acnes i posljedičnim otpuštanjem medijatora upale.

Zbog međusobnih utjecaja i zakompliciranih povratnih sprega gotovo da nema procesa u organizmu koji na neki način ne može utjecati na pojavu akni i njihov tijek.

Na sreću, puno odgovora već znamo, puno njih ćemo tek saznati. Akne se javljaju u preko 80% adolescenata, podjednako distribuirane na oba spola. Adultne akne predstavljaju posebnu formu uz poseban terapeutski pristup.

Trenutno, nosimo maske. Maske napravljene od različitih materijala, upitne kvalitete i ispoštovanih pravila za upotrebu. Sami kontakt i efekt okluzije može utjecati na rad pilosebacealnih jedinica.

A tek stres, sapuni i dezinficijensi…prehrana!

Liječenje akni, naravno ovisi o puno faktora.

shadow illustration

Ovisno o tipu akni, lokaciji, starosnoj dobi pacijenta, spola itd. postoje protokoli koji nam pomažu u njihovom liječenju. Svaki ordinarijus i pacijent koji su se susreli s problemom liječenja akni, znaju da taj put nije lak i odmah se treba naoružati strpljenjem.

Liječenje će biti sistemsko uz primjenu određenih lijekova, ali i lokalno uz preporuku određenih kozmetičkih tretmana. Ne postoji ozbiljan tretman liječenja akni bez pratećeg adekvatnog kozmetičkog tretmana, koliko god se kolege liječnici i farmaceuti bunili. To je tako i uvijek će biti. Nažalost, taj tretman ne možemo napraviti u kućnim uvjetima s domaćim pripravcima.

Sada se ustvari, vraćamo na početak.

Što je to što može pacijent napraviti sam u kućnim uvjetima

Dakle, lokalni tretman za kućnu upotrebu. I oni svi ne uspijevaju uvijek, naročito ako duže vremena pokušavamo s istim pripravkom. Možemo pokušati sa adekvatnom higijenom, njegom i povremenim pilingom.

Ovdje svoje mjesto definitivno ima Tyrosur gel. Dugo poznat da, ali s novom indikacijom. Možete ga dobiti bez liječničkog recepta, većina ga već ima u kućnim ljekarnama. Koristimo ga kod ogrebotina, rana, kirurških rezova…. Ali obzirom da se radi o polipeptidnom antibiotiku na koji bakterije ne razvijaju rezistenciju i djeluje protuupalno, zašto ga ne bismo mogli koristiti i kod papulopustuloznih akni?!

Da ne insinuiramo kako se bavim eksperimentiranjem iz tople sobe, moram napomenuti da postoji i klinička studija upravo na ovu temu. Studija je provedena na Sveučilišnoj klinici u Berlinu, na dermatološkom odjelu i odjelu za biometriju i kliničku epidemiologiju, na temu “Redukcija inflamiranih i neinflamiranih lezija Tyrothrocinom 0.1% u tretmanu srednje teških papulopustuloznih akni”.

Studija je dokazala da je 0.1% Tyrothrocin dao rezultate u smanjivanju broja lezija (čitaj bubuljica) nakon nanošenja 1x dnevno u period od 3 tjedna.

Iskustva koja ističem u tijeku ove epidemije također dokazuju djelotvornost 0.1% Thyrotrocina, a bez opasnosti za pojavom pogoršanja ili nekih drugih neželjenih djelovanja.

Ostaje nam jedino pitanje- kako ga koristiti?!

Direktno na papulopustuloznu promjenu (opet čitaj bubuljicu), nanijeti malu količinu gela 1x dnevno, najbolje pred spavanje. Može se koristiti u kombinaciji s drugim proizvodima , tipa benzyl peroxida ili adapalena, ali ne u istom aktu već u odvojenom, kao jutarnja i noćna doza. Preporučeno trajanje terapije je do 3 tjedna u skladu s kliničkom slikom.

Sa sigurne distance, čuvajmo zdravlje, čuvajmo druge!

Što površinskoj ozljedi kože prvo treba? >>>