Bršljan – prirodni neprijatelj kašlja - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Bršljan – prirodni neprijatelj kašlja

shadow illustration

Bršljan je imao važnu ulogu u prošlim vremenima.

Kroz povijest je bio simbol plodnosti i besmrtnosti, Rimljani su njime ukrašavali vrtove, a posebnu popularnost stekao je u Viktorijansko doba, kada se proširio diljem svijeta.

Već od davnih vremena bršljan je stekao iznimnu važnost u medicini i postao je jedan od glavnih sastojaka za liječenje kašlja. Ljekoviti bršljan, o kojemu je ovdje riječ, raste posvuda oko nas, a botaničko mu je ime “Hedera helix Linné”. Plodovi bršljana (bobice) su otrovni, međutim pojedini spojevi izdvojeni iz lista bršljana posebnim metodama su ljekoviti i najčešće se koriste samo u obliku gotovih farmaceutskih pripravaka.

Vrste kašlja

U našem blog postu “Dječji kašalj – kako ga prepoznati i liječiti“, govorili smo o vrstama kašlja. Spomenuli smo osnovne podjele kašlja na suhi i produktivni. Kod produktivnog kašlja u dišnom putu postoji sekret koji otežava disanje, može uzrokovati nadražaj želuca, ali i izazvati daljnje komplikacije bolesti i upalni proces. Kod suhog kašlja nema sekreta u dišnom putu, a kašalj je nadražujući i često je vrlo snažan. U liječenju kašlja postoje biljke koje se mogu koristiti kod obje vrste kašlja. To su islandski lišaj i bršljan. Zato su sirupi za kašalj nerijetko napravljeni upravo od ovih biljaka jer istovremeno potiču otapanje sekreta i iskašljavanje kod vlažnog kašlja, a kod suhog kašlja umiruju sluznicu i potiču stvaranje zaštitnog sekreta.

shadow illustration

Ljekovita svojstva

Listovi bršljana mogu se brati cijelu godinu iako je sadržaj ljekovitih tvari najveći prije cvatnje u kolovozu i rujnu. Jednom obrani, suše se oprezno i polako, na prozračnom mjestu ili na suncu. Listovi bršljana sadrže veliki broj djelotvornih tvari od kojih izdvajamo saponine. Kad se saponini otope u vodi, stvaraju pjenu. Tome svojstvu zahvaljuju i svoj naziv, koji potječe od latinske riječi “sapo”, a znači sapun. Danas se, nakon preciznih istraživanja, postavio i znanstveni temelj stoljetnoj upotrebi ove ljekovite biljke.

Tri su ljekovita načina djelovanja bršljana na dišni sustav:

  • Olakšava iskašljavanje – saponini iz lišća olakšavaju iskašljavanje jer otapaju gustu sluz u bronhima.
  • Ublažava kašalj – otopljena sluz može se uklanjati trepetljikama, čime se olakšava kašalj i smanjuje potreba za kašljanjem.
  • Pomaže u suzbijanju napadaja kašlja – smanjivanjem potrebe za kašljanjem opuštaju se mišići bronha, olakšava disanje i smanjuje grčeviti kašalj. Zbog učinkovitog djelovanja na dišne putove ova ljekovita biljka se upotrebljava i prilikom borbe protiv astme.

Pripravci

Važno je napomenuti, kod pripreme čaja od bršljana ne preporučuje se uzimati više od dvije žlice usitnjena lista bršljana na 1 l vode niti više od 1 lista bršljana u čajnim mješavinama. Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.

Kako biste bili sigurni da je upotreba ove ljekovite biljke sigurna za primjenu i da ne izaziva nikakve štetne posljedice za organizam, preporučuje se kupiti preparat bršljana kao gotov pripravak. Danas postoji cijeli niz preparata izrađenih s ekstraktom lista bršljana. Ekstrakt se dobije tako da se osušeni listovi najprije ispiru smjesom vode i alkohola, kako bi se sastojci oslobodili. Nakon te faze tzv. ekstrakcije, alkohol se uklanja, a preostali koncentrat suši. Tako se dobivaju sastojci u njihovu najčišćem obliku. Taj suhi ekstrakt potom se prerađuje tako, da oblik u kojem se daje (sirup , efervete, oralna otopina- liquid) uvijek sadrži jednaku količinu ljekovitih sastojaka iz lista bršljana.

 

Pobjedite kašalj snagom prirode! >>>