Kako povećati koncentraciju kod djeteta - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kako povećati koncentraciju kod djeteta

shadow illustration

Početak nove školske godine

Započela je nova školska godina, a s njom su započeli novi izazovi i sve one do sada nepoznate obaveze koje utječu na koncentraciju i učenje kod djeteta. Koncentracija je sposobnost da svoje misli usmjerimo u određenom smjeru, kako bismo izvršili određeni zadatak.

Da bi dijete moglo nešto naučiti mora biti u stanju usredotočiti svoju pažnju na zadatak, sjediti određeno vrijeme, ignorirati okolne podražaje koji nemaju nikakve veze s učenjem te zapamtiti ono što uči.
Dijete sa slabijom koncentracijom u školi postiže lošiji uspjeh. Zbog nedostatka mogućnosti kretanja dijete postaje nemirno, ako nije naučilo usredotočiti svoju pažnju sanjari i zaboravljivo je. Koncentracija je jedna od osnova učenja!
Koncentracija kod školaraca se može na prirodan način poticati i razvijati. U nastavku vam donosimo nešto više o tome kako povećati koncentraciju kod djeteta.

1. Dijete mora imati dovoljno sna

Količina sna je bitna kako kod odraslih tako i kod djece. Većina djece koja spavaju manje od9 sati je neispavano i kod njih je stupanj koncentracije veoma nizak.

2. Omogućite svom djetetu faze odmora kako bi prikupilo nove snage

Mozgu je potreban odmor od učenja. Poželjno je da dijete napravi stanku prije nego počne osjećati umor. Primijetit ćete da se uz stanke lakše pamti. Ako je koncentracija u padu, dobro je napraviti stanku svakih 20 minuta.

3. Osigurajte atmosferu koja potiče koncentraciju

Mjesto učenja jedno je od važnih faktora kada govorimo o koncentraciji kod djeteta. Nastojte što više smanjiti vanjske utjecaje koji ometaju koncentraciju djeteta, uklonite distraktore koji proizvode buku kao što je TV, kompjutor i sl. Također, prilagodite količinu i vrstu svjetla. Po mogućnosti što više prirodnog dnevnog svjetla tim bolje.

Navikavanjem na učenje i pisanje zadaće uvijek na istom mjestu dijete će razviti naviku učenja u određenom prostoru. Nastojte osigurati mjesto gdje dijete može učiti, neka bude uredno i stalno.

4. Stvorite dnevnu rutinu

Odredite točno vrijeme za televiziju i računalne igre i svedite ih na minimum. Organizirajte slobodno vrijeme kako bi dijete pronašlo protutežu školi, ali ne zaboravite da su djetetu potrebne i faze mirovanja, u kojima se može samo igrati ili sanjariti.
Učite sa školarcem uvijek u otprilike isto doba dana, naprimjer nakon ručka ili nakon odmora.

5. Pazite na zdravu prehranu i dovoljno kretanja

Osim tjelesne aktivnosti, na koncentraciju utječe i ono što unosimo u organizam, odnosno zdrava prehrana. Za razliku od mišića i masnog tkiva naš mozak energiju ne može pohraniti. Njegov rad ovisi o tome kojim hranjivim tvarima raspolaže. Optimalna koncentracija stoga zahtjeva dobru opskrbu, posebno kod djece.

Izbacite hranu s dodatkom šećera i konzumirajte više povrća i voća. Svakako povećajte nivo unosa esencijalnih masnih kiselina, magnezija i cinka koji su bitni za održavanje normalne funkcije mozga.

6. Pružite dobar primjer svom djetetu

Ako za vrijeme učenja s vašim mališanom niste koncentrirani, pratite više stvari istovremeno, dijete će takvo ponašanje preuzeti kao lošu naviku. Iako je vama gradivo jednostavno i ponekad čak i dosadno, školarac to neće doživljavati na jednak način. Koncentrirajte se zajedno kako biste riješili neki zadatak, dijete će to doživjeti kao zajednički projekt te će tako razvijati svoju osobnu samodisciplinu.

Vježbe za koncentraciju:

Novi impulsi i izazovi motivirat će vaše dijete i pružiti snagu i energiju. Odvojite svakodnevno nekoliko minuta gdje ćete kroz igre i aktivnosti pridonijeti povećanju koncentracije školarca. Evo nekoliko primjera:

  • detaljno precrtavanje crteža s mnogo detalja,
  • vježba gledanja u jednu točku 15 do 20 min,
  • zapisivanje što više toga na školskom satu,
  • slaganje puzzli,
  • rješavanje jednostavnih misaonih zadataka
  • različiti zadaci opažanja (otkrij različitosti na slici).

Čest problem pri učenju, osim koncentracije jest i nedostatak motivacije kod školarca.
Osjetno je lakše skoncentrirati se kad je dijete motivirano. Izložite djetetu razloge zašto je učenje važno kroz primjene netom stečenog znanja, a nezanimljive dijelove gradiva nastojte učiniti zanimljivijima i intrigantnijima

Izvori: http://www.blog.doctoruna.com