Važnost soli za čovjeka - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Važnost soli za čovjeka

shadow illustration

Sintagma „sol života“ pojašnjava ključnu važnost soli u našem tijelu.

Sve naše tjelesne tekućine sadržavaju soli. Sol u svakoj stanici tijela regulira metabolizam, a to je prijeko potrebno za regeneraciju stanica. Sol u stanicama uglavnom je ključna za svaku tjelesnu funkciju. Impulsi u našem mozgu prenose se isključivo ako je „sadržaj soli“ u redu.

Povijest soli

Gledajući geološki razvoj Zemljine kore, naslage soli koje se mogu naći čak i u područjima visokih planina, nastale su iz presušenih mora. Oko 10.000. godine pr.K. čovjek je „pustio korijenje“ i počeo uzgajati biljke i usjeve.

Dobivši prethodno dovoljno soli iz hrane utemeljene samo na životinjskim namirnicama, pretpostavlja se da je tada počeo svjesno dodavati sol i u drugu hranu. U blizini naslaga soli građena su naselja, a čovjek je po prvi put počeo vaditi sol. Egipćani, Sumerani i Babilonci koristili su sol iz presušenih jezera i iz mora kao konzervans.

Znanje o eksploataciji soli prenosilo se zapisima. Tad se javio i pojam “salary”. Riječ je izvedenica riječi sol i predstavljala je modalitet plaćanja. Vojnicima se za njihove usluge često plaćalo dragocjenim škripovima soli.

Gradovi Srednjega vijeka, poznati zahvaljujući trgovini solju, narasli su u velegrade i dobili na utjecaju.
Gradska središta razvila su se na ključnim točkama duž putova na kojima se njome trgovalo. Primjerice, München i Rim svoje postojanje mogu zahvaliti trgovini solju. Čak i danas te gradove u kojima se odvijala trgovina možemo prepoznati po njihovim imenima. Primjerice, Bad Reichenhall, Halle, Salzburg ili Salzgitter (keltski: salt = hall).

Važnost soli vodila je u ratove i borbe za političku premoć među vladarima.