Što je zvučna kupka?
Biram Zdravlje logo

Kako vibracije gonga pomažu u današnjem svijetu okruženom stresom?

shadow illustration

Intervju

 

 

Mirna Radošević posljednjih desetak godina intenzivno istražuje svoj unutarnji svijet i bavi se osobnim te organizacijskim razvojem.

 

Svojim djelima pomaže drugima otkriti njihove najveće potencijale kroz brojne alate poput coachinga, gonga i raznih metoda transformacije svijesti energijom. 

 

Zvuk gonga, s namjerom iscjeljenja, koristio se na duhovnim ceremonijama tisućama godina, a kako danas ovaj moćni instrument i njegove vibracije umanjuju razinu stresa te oslobađaju emocionalne blokade, saznajte u intervjuu s Mirnom.

 

 

Možete li nam reći nešto više o gongu?

 

Kažu da je gong prvi šaptaj duše. Riječ je o drevnom instrumentu koji potječe iz istočne Azije, a gdje se tisućama godina pretežno koristio u duhovnim ceremonijama s namjerom iscjeljenja i transformacije svijesti. 

 

Danas zaljubljenici u ovaj moćni instrument smatraju kako njegove vibracije umanjuju razinu stresa iz našeg tijela te oslobađaju emocionalne blokade. 

 

Zvukovi i vibracije gonga dovode slušača u meditativno stanje u kojem nestaju prostor i vrijeme. Gong, njegov zvuk i vibracije, omogućuju protok životne energije kroz naše tijelo i to je srž cijele zvukoterapije. Naše fizičko, emocionalno, mentalno i duhovno tijelo rezoniraju sa zvukom i vibracijom gonga.


Kako ste se odlučili baviti zvukoterapijom?

 

Na svom putovanju istraživanja unutarnje sebe u jednom trenutku sam se susrela sa zvukom kao oblikom terapije.

 

Zvuk i vibracija ovog drevnog instrumenta su me nevjerojatno dotakle te sam na jednoj od svojih prvih zvučnih kupki, terapija zvukom uz gong se zove zvučna kupka, osjetila kako ću jednom biti u kontaktu s ovim drevnim instrumentom i te oslobađajuće zvukove i vibracije prenositi drugima. 

 

Naime, Gong se svira intuitivno. Svaki gong energetski se povezuje sa svojim sviračem. Svirač i gong grade intimni odnos pun podrške, ljubavi, razvoja i učenja.

 

Svaki svirač postaje instrument kroz koji gong progovara u svetoj tišini vibracije. Snaga i moć ovog instrumenta leže u mističnom i u oku nevidljivom. I upravo tu izvan osjetilnog krije se sva svetost i moć gonga.

 


Kako izgleda terapija zvučnom kupkom?

 

Meditacije u ležećem položaju uz sviranje gonga nazivaju se zvučne kupke. Razlog tome je što se nakon meditacije osjećamo kao nakon masaže, opušteno i prisutno. 

 

Zvučne kupke u prosijeku traju 60 minuta i na njima su sudionici okrenuti nogama prema gongu jer je ovo položaj u kojem vibracije i zvuk najbolje mogu penetrirati kroz tijelo i dotaknuti svaku stanicu kako bi se naše tijelo moglo uskladiti na staničnoj razini.

 

Zvučna vibracija gonga dovodi do protoka energije, otpuštanja blokada i dubokog opuštanja. Osjećamo se kao da smo na masaži vibracijama zvuka bez dodira.

 

Svaki sudionik kreira svoju osobnu namjeru i uz čaroban zvuk ovog moćnog instrumenta prepušta se dubokom opuštanju i meditativnom putovanju.


Prije zvučne kupke preporuča se jesti laganu hranu, piti dosta tekućine (biljnog čaja ili vode), a nakon nastaviti s unosom tekućine te ostati u tišini i miru kako bi se učinci zvučne kupke mogli integrirati u naše biće, a tijelo vodom i biljnim čajem otpustiti toksine.

 

Powered by isla®, omiljeni brend pastila za grlo prema istraživanju Woman's Choice 2021.