Ovo mogu riješiti djeca u većim razredima osnovne škole. Možete li i vi? - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Ovo mogu riješiti djeca u većim razredima osnovne škole. Možete li i vi?

shadow illustration

dr. Ranko Rajović, autor NTC programa učenja kroz igru i gost predavač na webinaru Zašto djeca sve teže uče.

U posljednje vrijeme često se događa da internetom počne kružiti fotografija djetetova odgovora na školski zadatak, a koji je ocijenjen nižom ocjenom ili okarakteriziran kao promašena tema, iako je djetetov odgovor kreativan, često logičan, ali ne onaj koji se očekuje.

Ako dijete strogo zovnemo rečenicom– „Da si se odmah nacrtao ovdje“,a ono uzme olovku i nacrta sebe na listu papira – morate priznati da biste to prepričavali prijateljima kao genijalnu anegdotu svog djeteta.

Jeste li znali da predškolska djeca crtaju isključivo ono što osjećaju, dok školska djeca u crtežima prikazuju ono što vide? Sjetite se ove rečenice kada sljedećeg puta budete gledali crtež svog djeteta.

Da se vratimo na prvu temu, evo jedna pitalica: „Šta je to, kada hoda- ne vidimo ga, a ostavlja vidljiv trag na zemlji?“ Svi imate informacije potrebne za rješavanje ovog zadatka, samo ih je potrebno povezati. Razmislite koji trenutak.

.... Ne čitajte dalje! Razmislite! 

Ne, nije sjena.

Sada sigurno u svojoj glavi prizivate slikovite asocijacije i pokušavate pronaći rješenja.

Hej, pa vi se sada igrate, razmišljate, povezujete, dobijate nove ideje i zaključujete. Čestitamo. Djeca upravo tako najbolje uče – kroz igru.

Međutim, nije ni svaka igra ista, kao što nije isto da li djete nacrta crtež tako što mu vi pomažete držeći olovku i navodeći ga kako bi predmet trebao izgledati ili, ako brišete konture koje je dijete nacrtalo kako bi ponovio pravilniji oblik.

Možda su se igre promijenile, ali djeca se i dalje igraju. Zašto onda sve teže uče?

Sigurno ste kao roditelj do sada na internetu naišli na tekstove ili videa dr. Ranka Rajovića, stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece i autora NTC programa učenja kroz igru, u kojima govori o tome kako djeci treba što više dopuštati da se kreću, gackaju po blatu, da trče, vrte se, kao i da dijete predškolskog uzrasta koje sjedi 2-3 sata za tabletom, pred ekranom tog dana ima oko 40 000 motoričkih pokreta manje, nego dijete prije 30 godina koje se puno više kretalo.  Ovo možda na prvi pogled ne zvuči kao veliki problem, ali ako znamo da su pokret i motoričke aktivnosti važne za razvoj mozga, onda je jasno da je razvoj mozga naše djece usporen, što može utjecati na pojavu kognitivnih smetnji.

 

Nije točno da se ne uči biti roditelj!

Možete djetetu olakšati učenje! Za 60 minuta na online live predavanju Zašto djeca sve teže uče, koje će držati dr. Ranko Rajović, kroz provjerenje metode, praktične primjere i korisne savjete čut ćete  kako pridobiti djetetovu pažnju, kako bolje objasniti gradivo i kako ga naučiti zavoljeti knjigu.

Dr. Ranko Rajović će na predavanju podijeliti  zanimljive informacije i savete, koje ne možete pronaći na internetu, čak i ako ste odgledali sva videa na youtube kanalu NTC – učenje kroz igru.

Kao što radi s djecom, dr Rajović jednako radi i s roditeljima – 60 min (+15 min za odgovore i pitanja) ćete provesti kvalitetno, a zabavni, slikoviti, praktični primjeri  iz bogatog znanstvenog i radnog iskustva dr Rajovića pomoći će vam da sve provjerene metode lakše zapamtite kako biste ih kasnije mogli primjeniti u radu s djetetom.

Jedinstvena prilika da uživo online poslušate dr. Ranka Rajovića uz specijalnu cijenu kotizacije od 75 kn po osobi!

*NTC program se provodi u 17 država Europe, a u 7 država (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Češka) akreditiran je od strane ministarstva obrazovanja. www.ntcucenje.com

A da, interesira vas odgovor na 2 pitanja s početka teksta?

Odgovor na drugo je krtica, a vi nam napišite u komentaru ispod objave što mislite da je rješenje prvog pitanja?