U loncu punom začina – zrna koja mijenjaju život - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

U loncu punom začina – zrna koja mijenjaju život

shadow illustration

Kada bismo rekli da vaše najdraže jelo može svaki put imati drugačiji okus, učiniti vas sretnijima, pobuditi libido, ublažiti bol, ojačati vam srce i pritom donijeti vam sreću i uspjeh… Pomislili biste da smo čarobnjaci. Nismo čarobnjaci, ali “zapaprili smo vam maštu”, nećemo stavljati “sol na ranu”, ali stavit ćemo “šećer na kraj”.

Kralj i kraljica

Često se naziva “kraljem začina” i bio je simbol mudrosti i bogatstva – govorimo o šafranu. Šalica šafranovog čaja čini vas sretnijima – jer povećava razinu serotonina. Kao začin jača imunitet i produžuje vitalnost. “Kralj začina” je također i prirodan afrodizijak.

shadow illustration

“Kraljicu začina”

Indijanci smatraju svetom hranom jer štiti od zla, donosi sreću i uspjeh.Kurkuma se nekada koristila za jačanje i zagrijavanje tijela. Prirodan je antibiotik koji ublažava upalne procese poput – reumatoidnog artritisa, kolitisa, Chronove bolesti, psorijaze… Čuva dobre bakterije u crijevima i želucu. Štiti vaše srce i krvne žile.

Anti-stres začin

Kardamon je slatko začinjenog okusa i koristi se u proizvodnji parfema, što znači da miriši fantastično! Ima anti-stres djelovanje, poboljšava rad pluća, ublažava kašalj i vrlo je dobar za detoksikaciju organizma.

 

Možete li svladati Tonku?

Zabranjena, slatka kao med i stavlja se u parfem… Tonka je oraščić koji se ponekad koristi kao zamjena za vaniliju, jer sladak miris podsjeća na nju, bademe, klinčić i cimet. U nekim zemljama je čak i zabranjena jer u velikim količinama uzrokuje maligne bolesti kod glodavaca, ali u malim količinama kod ljudi nema nikakva negativna svojstva. Čak se “šuška” da je prirodni afrodizijak.?

"Brrrr", stiže zima

S hladnim vremenom dolaze šalovi i rukavice. One nas ne štite uvijek od ozeblina, a šal ne štiti od angina. Začin koji vas u obliku losiona štiti od ozeblina je galangal. Kada se primjenjuje vanjski također liječi grlobolje s anginom! Općenito djeluje protuupalno i ima pozitivan učinak na cijeli probavni sustav. Liječi nadutost, gastritis i cistitis.

Šećer na kraju

Zamislite kolač s vitaminima i mineralima, koji podiže imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, upale a pritom je i afrodizijak. Ne pada vam ni jedan na pamet? Anis je sladak začin koji se dodaje u kolače i ima upravo takva svojstva.