Uravnotežena prehrana kod djece - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Uravnotežena prehrana kod djece

shadow illustration

Djetinjstvo je najvažnije doba čovjekova života iz mnogo razloga, a jedan od njih je i pravilan razvoj i razvitak.

Tijekom djetinjstva ljudsko tijelo se ubrzano razvija i zbog toga mu moramo dati dovoljno kvalitetne i raznovrsne hrane koja će mu pomoći u tome. U nastavku pročitajte koja hrana je najbolja za djecu u razvoju te kako postići uravnoteženu prehranu kod djece.

Djeca i sport

Zbog intezivnog rasta i razvoja djeci je potrebno puno kretanja. Bavljenje bilo kakvim sportom ili raznim aktivnostima pomaže metabolizmu da bolje iskorištava hranjive tvari koje se unose u tijelo. Roditelji bi trebali poticati svoju djecu na sport. Upravo zbog velike količine kretanja i aktivnosti važno je uravnotežiti dječju prehranu i pobrinuti se da dijete dobije sve potrebne namirnice.

Zašto je važna uravnotežena prehrana?

Kao što je već spomenuto, tijekom mlađe dobi djeca se puno kreću, bave se sportovima i aktivnostima te je njihova težina pod kontrolom. Međutim, često se dogodi da dijete prestane trenirati, a kilogrami se munjevito nakupe. Taj problem se vrlo lako može rješiti uravnoteženom prehranom.
Druga nezdrava navika djece je hrana iz fast fooda i preskakanje obroka. Dijete školske dobi bi trebalo jesti najmanje pet obroka dnevno u pravilnim vremenskim razmacima, a nezdravu hranu bi trebalo izbjegavati u širokom luku. Idealan razmak između obroka je tri do četiri sata.

Brze, ali zdrave užine!

Ako vašem djetetu obaveze ne dopuštaju pravilno hranjenje pripremite mu neku od brzih i zdravih užina. Jedna od ideja je da u maloj kutijici s poklopcem pripremite mješavinu grožđica, sušenih marelica, sušenih brusnica, badema, lješnika i oraha prženih bez šećera ili soli.

Ako dijete nije ljubitelj zdrave hrane, voća i povrća, poslužite se nekim od sljedećih trikova:

  • hranu koju djeca ne vole ponudite u malim količinama i to kad su djeca već gladna.
  • uključite i dijete u kupovinu i pripremanje zdrave hrane, sigurno će se više radovati nečemu u čemu je i samo sudjelovalo.

 

shadow illustration

Doručak – najvažniji obrok

Doručak je najvažniji obrok za sve dobne skupine, a posebice za djecu. Jednostavan i brz doručak može uvelike povećati koncentraciju djeteta i uspjeh u školi što su potvrdila i razna istraživanja.

Za dječji doručak naprikladnije su žitarice cjelovitog zrna kao što su zobena kaša, kukuruzne ili žitne pahuljice i muesli koje se mogu jesti s mlijekom ili jogurtom. Umjesto žitarica doručak se može sastojati i od kruha ili tosta od cjelovitog zrna s margarinskim ili mliječnim namazom, a savršen obrok će zaokružiti šalica toplog mlijeka ili čaša prirodnog soka.

Što je posebno važno za uravnoteženu prehranu?

Uz žitarice, najvažnije namirnice su meso, riba, jaja, orašasti plodovi i grah koji bi se na jelovniku trebali naći barem jednom dnevno.

Crveno meso

Crveno meso je važno za zdrav organizam, ali s njim ne smijete pretjerivati, dovoljno ga je poslužiti jednom tjedno.

Svježe voće

Sljedeća važna grupa je svježe voće koje bi se na jelovniku vašeg djeteta trebalo naći barem dva puta dnevno. Ako dijete ne voli pretjerano voće, napravite mu voćni sok ili frape bez šećera, u tome će zasigurno uživati.

Mliječni proizvodi

Dječje kosti brzo rastu i razvijaju se što znači da im je potrebna velika količina kalcija.Najbolji izvor kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi. Idealna količina koju bi djeca trebala konzumirati su dvije šalice dnevno i to najmanje tri do četiri puta tjedno.

Povrće

Posljednja grupa, jednako važna, je povrće koje je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Djeci možete davati povrće bilo koje vrste, ali najidealnije je zeleno lisnato od kojeg se mogu pripremiti ukusne salate.

Pripremite za svoje dijete barem tri obroka dnevno na bazi povrća i učinak na njegovo zdravlje će biti više nego pozitivan!