Utjeha u hrani - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Utjeha u hrani

shadow illustration

Kako pobjeći od loših navika?

Što radite kad ste tužni, nervozni i zabrinuti? Imate li pravog prijatelja kojem se odmah možete povjeriti? Idete li u šetnju, čak i usred dana, kad svi „normalni” ljudi rade? Stvarate nešto i tako pronalazite mir u duši? Uzmete u ruke knjigu koja vas umiruje?

Ništa od navedenog? 
Hm, onda zacijelo činite ono što čine i mnogi drugi: pojedete komadić, ili više komadića nečeg slasnog i ukusnog. U stvari, ni sami ne znate koliko komadića – i istog ste trena mirni!

Razmišljati prije jela ili jesti prije razmišljanja?

Najveća je nevolja što u trenucima lošeg raspoloženja rijetki razmišljaju o uzrocima svojeg raspoloženja ili o posljedicama koje donosi pretjerano jedenje. Možda vam je poznat osjećaj, kad zgrabite tablu čokolade i pojedete je prije nego li ste toga svjesni. Osjećate da tu brigu, taj težak trenutak, može olakšati samo čokolada ili sličan slasni zalogaj.

Kako promijeniti naviku?

Kako se izvući iz zagrljaja nezdravih prehrambenih navika, koje će prije ili kasnije ostaviti tragove na vašem na zdravlju, a vrlo brzo obilježiti vaš izgled? Tko bi uopće imao prekomjernu težinu, kad bismo razmišljali dugoročno?
Zaustavite se!

Prije nego li pri napadu „gladi”, koja to obično nije, prebrzo posegnete za hranom, postavite si nekoliko pitanja:

• Je li moje tijelo zaista gladno?
• Krije li moja glad osjećaje koji su me savladali?
• Kako se sada osjećam? Kako dišem, jesu li mi zgrčeni mišići, je li moj trbuh opušten ili napet?

Zatim brojite do tri. Drugim riječima, pozabavite se nekoliko trenutaka nečime, ne sjedajte odmah za stol. Poslušajte omiljenu pjesmu, porazgovarajte sa susjedom kroz prozor i pomozite joj objesiti rublje, pomazite svoju djecu, učinite nešto što vam godi… Tako ćete isključiti program koji vas tjera na prekomjerno jedenje i kojem se teško odupirete. Naravno, to je sve izvedivo ako niste pregladnjeli jer ste preskočili prethodni obrok.

Ako vam je to uspjelo, već ste na pravom putu. Ako mirni sjednete za stol, taj mir se zadržava i možete se posvetiti samo jelu. Ako živite sami, isključite radio, televizor, telefon, računalo, ne gledajte reklame, ne čitajte, ne planirajte, ne mislite o onome što još morate napraviti.

Nemoj misliti na hranu…

Ali, to je poprilično težak zadatak, zar ne? U zbilji se teško usredotočiti na okus, miris, teksturu hrane, ali nije nemoguće. Ako u tome ustrajemo, hrana će nam odjednom dobiti novi okus, osjetit ćemo svaki zalogaj i osvijestiti da je jelo zaista ukusno. Shvatit ćemo da nam nije potreban pun tanjur da se zasitimo, da će nas jednako utješiti i samo jedan keks, a zbog njega se nećemo osjećati loše, niti kasnije biti ljuti na sebe.

Sve je to moguće ako jedemo polako, ako svaki zalogaj temeljito prožvačemo, ako nam je um miran. A tu je još jedna dobra stvar – savjesno se počinjemo hraniti zdravo, ne kupujemo nezdrave grickalice i radije posežemo za namirnicama koje čine dobro našem tijelu.

Autorica: Sabina Topolovec, 24. studenog 2015, Zdravlje duha