Vlakna u prehrani - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Vlakna u prehrani

shadow illustration

Za dobrobit probavnog sustava

Iako mnogi znaju da su vlakna dobra za probavni sustav, manje je poznato da su vlakna također dobra za kompletno zdravlje organizma. Ona su izvrstan saveznik u borbi s dijabetesom i u regulaciji šećera u krvi ili kolesterola. U nastavku vam donosimo što su vlakna, u kojim namirnicama ih možete naći te kako ih uvesti u prehranu.

Što su vlakna?

Vlakna predstavljaju neprobavljivi dio ugljikohidrata koji se nalaze u strukturi biljaka (voća,  povrća, cjelovitih žitarica). Za razliku od ostalih sastavnica hrane – bjelančevina, masti ili ugljikohidrata – koje vaše tijelo razgrađuje i apsorbira, vlakna se ne probavljuju u vašem tijelu. Ona prolaze kroz vaš probavni sustav  relativno netaknuti poboljšavajući vaše zdravlje na mnogo načina.

Da biste u potpunosti razumjeli ulogu vlakana, trebate znati da postoje dvije vrste vlakana –topiva i netopiva – o čemu i ovisi njihova uloga u našem organizmu.

Topiva vlakna

Topiva vlakna apsorbiraju vodu iz crijeva i stvaraju viskoznu, želatinoznu masu koja privlači na sebe  mnogo štetnih tvari kao i šećer i masnoće.

Dobrobiti topivih vlakana su:

  1. Osjećaj sitosti. Povećanjem volumena sporije prolaze kroz probavni sustav, stvaraju osjećaj sitosti i tako pomažu u regulaciji tjelesne težine te omogućuju bolju apsorpciju hranjivih tvari
  2. Smanjenje razine kolesterola u krvi, pogotovo razine LDL-a, tzv. lošeg kolesterola, što pomaže u prevenciji srčanih oboljenja
  3. Reguliranje razine glukoze u krvi što je osobito korisno za dijabetičare
  4. Smanjenje rizika od razvijanja dijabetesa tipa 2
  5. Topiva vlakna su prisutna u ječmu, zobi, leći, jabukama, agrumima, kruški, jagodama, orašastim plodovima,
  6. grahu, grašku, bobičastom voću, krastavcima, mrkvi i celeru.

Netopiva vlakna

Netopiva vlakna prolazom kroz tijelo dobivaju na obujmu te se mijenjaju vrlo malo. Onapotiču rad crijeva te kontroliraju pH razinu u crijevima.

Dobrobiti netopivih vlakana su:

  1. Bolji rad crijeva. Potiču rad crijeva  te sprječava konstipaciju i pojavu hemeroida i divertikuloze tankog ili debelog crijeva
  2. Ubrzavanje eliminacije toksičnog otpada kroz debelo crijevo
  3. Održavanje optimalne pH razine u crijevima što pomaže u sprječavanju pojave raka debelog crijeva
  4. Netopiva vlakna su prisutna u cjelovitim žitaricama, pšeničnim i kukuruznim mekinjama, orašastim plodovima,
  5. smeđoj riži, tikvici, brokuli, kupusu, mahunama i rajčici.

Kako povećati unos vlakana u prehrani

Mnoga istraživanja pokazuju da ljudi u prosjeku uzimaju manju količinu vlakana no što je to potrebno. Preporučeni dnevni unos vlakana za žene iznosi 25 g, a za muškarce 38 g. Nakon 50. godina preporučuje se unos od 21 g za žene i 30 g za muškarce.

Kako bi povećali unos vlakana u organizam donosimo vam sljedeće savjete:

  • Započnite dan s cjelovitim žitaricama te tako potaknite probavni proces već rano ujutro
  • Prebacite se na cjelovita zrna. Obratite pažnju na deklaraciju proizvoda i umjesto proizvoda od bijelog brašna i rafiniranih žitarica (kruh, riža, tjestenina) koristite
  • proizvode od cjelovita zrna
  • Jedite cijelu voćku jer se upravo u kori voćki nalazi najveća količina vlakana
  • Umjesto grickalica jedite svježe ili suho voće i orašaste plodove
  • Jedite više graha, graška, mahuna i leće
  • Jedite voće sa svakim obrokom

Savjet za kraj: Dodajući previše vlakana prebrzo može prouzročiti probleme poput vjetrova, nadutosti  i grčeva. Preporučamo vam da unos vlakana postepeno povećavate tijekom razdoblja od nekoliko tjedana. Također, pijte puno vode jer vlakna tada najbolje funkcioniraju

Izvori: www.fitness.com.hr