Nisita® mast - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Nisita® mast

Potražite u ljekarnama

Nisita® mast služi za ovlaživanje suhe sluznice nosa. Osigurava duži kontakt sa sluznicom i pruža zaštitu kroz duži period.

Kome je namijenjena Nisita® mast?

Nisita® mast mogu koristiti dojenčad, djeca i odrasli, trudnice i dojilje!

Kada tražiti Nisita® mast u ljekarni?

Nisita® mast je dobro koristiti kada želite olakšati smetnje koje uzrokuje začepljen nos, npr. kod hunjavice. Boravci u prostorima suhog zraka (grijanje ili klimatizirani prostori) izazivaju i suhoću sluznice nosa, a tada vam Nisita® mast nježno vlaži nos i olakšava disanje. Pomaže i kada je potrebno otopiti kruste (osušene nakupine u nosu).

Nisita® mast je bez dodataka konzervansa.

Primjena i doziranje Nisita® masti

Kod suhog, iritiranog nosa, više puta dnevno nanijeti Nisita mast.

1 cm masti istisnuti tako da je vršak tube što dublje u nosnici. Pritiskom na tubu istisnite mast i laganim masiranjem nosnica ravnomjerno ju raspodijelite po sluznici nosa.

Nisita® mast može se nanijeti na unutrašnju površinu nosa i pomoću štapića s vatom. Postupak se može ponoviti nekoliko puta dnevno, a osobito je preporučljiva primjena prije spavanja.

Iz higijenskih razloga i smanjenja mogućnosti infekcije preporučuje se da tubu koristi samo jedna osoba. Nakon uporabe vršak tube treba obrisati.

Uputa o proizvodu

Uputa za uporabu

Nisita®mast za nos

Poštovani korisnici,
Molimo pažljivo pročitati uputu, jer sadrži važne informacije na koje morate obratiti pozornost tijekom uporabe Nisita® masti za nos. U slučaju nejasnoća obratite se liječniku ili ljekarniku.

Što sadrži Nisita® mast za nos?

100 g masti sadrži 2,8 g natrijevog klorida i 7,2 g natrijevog hidrogenkarbonata.
Ostali sastojci: lanolinski alkohol, ulje limuna, vazelin, bijeli, trigliceridi srednje duljine lanaca, parafin, tvrdi, cetostearilni alkohol.

Kada se primjenjuje Nisita® mast za nos?

Nisita® mast primjenjuje se kod suhe sluznice nosa.

 • Olakšava smetnje kod začepljenog nosa, primjerice kod hunjavice.
 • Čisti i vlaži sluznicu nosa, primjerice kod boravka u prostorima sa suhim zrakom.
 • Otapa kruste (osušene nakupine u nosu).

Nisita® mast za nos je bez dodataka konzervansa i mogu je koristiti odrasli, djeca i dojenčad.

Kada se Nisita® mast za nos ne smije primijeniti?

Nisita® mast za nos ne smije se primijeniti kod preosjetljivosti na sastojke pripravka.

Koje su mjere opreza tijekom korištenja Nisita® masti za nos?

Kod uobičajene uporabe nisu potrebne posebne mjere opreza. Međutim, nakon operacije ili oštećenja nosa, prije uporabe Nisita® masti za nos zatražite savjet liječnika.

Je li dopušteno korištenje Nisita® masti za nos tijekom trudnoće i dojenja?

Nema podataka da se Nisita® mast ne bi smjela koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Kako se primjenjuje Nisita® mast za nos?

Više puta dnevno 1 cm masti istisnuti tako da je vršak tube što dublje u nosnici. Pritiskom na tubu istisnuti mast i laganim masiranjem nosnica ravnomjerno je raspodijeliti po sluznici nosa. Nisita® mast može se nanijeti na unutrašnju površinu nosa i pomoću štapića s vatom. Postupak se može ponoviti nekoliko puta dnevno, a osobito je preporučljiva primjena prije spavanja. Iz higijenskih razloga i smanjenja mogućnosti infekcije tubu Nisita® masti za nos treba koristiti samo jedna osoba. Nakon uporabe vršak tube treba obrisati.

Kako dugo se smije upotrebljavati Nisita® mast za nos?

Prema potrebi Nisita® mast smije se koristiti kroz duže vrijeme. Ako nakon 14 dana uporabe ne dođe do poboljšanja, potražite savjet liječnika ili ljekarnika.

Koji su neželjeni učinci Nisita® masti za nos?

U rijetkim slučajevima tijekom uporabe Nisita® masti za nos može doći do blagog nadražaja sluznice nosa u obliku peckanja. Vrlo rijetko, zbog prisutnosti lanolinskih alkohola i ulja limuna može doći do reakcija preosjetljivosti.

Na što je još potrebno obratiti pozornost?

Nisita® mast za nos ne smije se upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti otisnutog na opremi.

Način čuvanja

Čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Posebna napomena:

Nisita® mast za nos treba čuvati u originalnom pakiranju (kartonska kutija) kako bi se izbjegla moguća oštećenja tube tijekom svakodnevne uporabe. Nisita® mast za nos sadrži smjesu čvrstih i tekućih masti koje se pri nepravilnom čuvanju (na temperaturi ispod 15°C ili iznad 25°C) mogu neznatno promijeniti. Pri višim temperaturama može doći do djelomičnog razdvajanja masti, pa pri uporabi pripravka iz tube prvo izađe malo ulja. Pri čuvanju na nižim temperaturama može doći do stezanja masti što otežava njeno istiskivanje iz tube. Da bi se izbjeglo oštećenje tube, primjerice zbog stalnog savijanja, treba uvijek istiskivati mast od kraja prema vrhu tube. Također je moguće, da pri postupku punjenja, u tubi ostane malo zraka što ne utječe na učinkovitost pripravka ni na količinu masti u tubi.

Pakiranje

Pakiranje s 10 ili 20 g masti.

Proizvođač

Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG,
61138 Niederdorfelden, Njemačka

Distributer za Republiku Hrvatsku

SALVEO d.o.o.
Zavrtnica 17, Zagreb

Nositelj rješenja u Bosni i Hercegovini

SALVEO d.o.o.
V. Perića 22, Sarajevo

Broj i datum rješenja u Bosni i Hercegovini

06-07.4-2-6239-1/16 od 20.03. 2017.

Informacije o Nisita® masti za nos

Sluznica dišnih putova

Dišni putovi obloženi su sluznicom koja omogućava pravilnu funkciju dišnih organa. Sluznica gornjih dišnih putova obložena je žlijezdama i stanicama s trepetiljkama (cilijama). Žlijezde proizvode sekret koji vlaži udahnuti zrak (oko 10.000 litara dnevno), a istodobno na sebe veže prašinu, nečistoće i uzročnike bolesti. Preko djelovanja cilija, koje su u stalnom pokretu, nakupljene strane čestice se kao po pokretnoj vrpci transportiraju prema van ili preko grla u želudac. Isušena sluznica nosa ne može održavati svoje prirodne funkcije zbog čega je olakšan ulazak uzročnika bolesti, a može doći do smetnji osjeta mirisa, okusa te nadražaja sluznice.

Naš nos – funkcija i uloga

Nos ima mnogobrojne funkcije, a između ostalih i zaštitu dišnih organa od bolesti. Preko nosa udahnuti zrak se zagrije gotovo do tjelesne temperature, to jest za zimskih hladnoća zrak se zagrijava, a za ljetnih vrućina se hladi. Osim toga zrak koji udišemo se vlaži i filtrira, pri čemu se zaustavljaju strane čestice i nečistoća, pa u pluća dolazi čisti zrak. Zbog toga je preporučljivo udisanje zraka kroz nos, a ne kroz usta, a to nije moguće kod smetnji funkcije nosa. Suha sluznica nosa je česti problem koji pogađa sve dobne skupine i to tijekom cijele godine. Osušene nakupine u nosu (kruste) koje se stvaraju u tom slučaju, nisu samo neugodne nego mogu biti i bolne. Suha sluznica ometa normalno disanje, osjećaj okusa i mirisa, a i olakšava prodiranje stranih tijela i patogenih mikroorganizama u dišne organe i time povećava mogućnost infekcije što bitno utječe na kvalitetu života.

Uzroci koji dovode do isušivanja sluznice dišnih putova

Nuspojave nekih lijekova

 • Određene bolesti kao što su dijabetes ili reumatski poremećaji
 • Klimatizirane ili grijane prostorije
 • Prašina i druge nadražujuće tvari
 • Životna dob

Preporuke i mogućnosti liječenja

Sol (natrijev klorid) već se stoljećima primjenjuje u medicinske svrhe. Poznato je da boravak na moru ili lječilištima s izvorima slane vode ublažava tegobe kod bolesti dišnih putova. Soli sadržane u masti, zbog svog higroskopnog učinka, osiguravaju vlažnost nosne šupljine. Nisita® mast za nos ima mnogostruku primjenu

Za prevenciju

 • Štiti sluznicu nosa od isušivanja kad je zrak suh
 • Sprječava kontakt sluznice nosa s nadražujućim tvarima iz zraka

Za liječenje

Vlaži sluznicu nosa

 • Olakšava odstranjivanje osušenih naslaga (krusta) u nosu
 • Kao pomoćna terapija kod prehlade u dojenčadi i djece
 • Poboljšava disanje kroz nos i time smanjuje hrkanje

Za njegu nakon bolesti

 • Podržava regeneraciju oštećene sluznice nosa nakon prehlade, krvarenja iz nosa i nakon operacija.

Uz Nisita® mast za nos preporučamo Nisita® sprej za nos.

Pitanja i odgovori

Kako pravilno primijeniti mast za nos?

Približno jedan centimetar masti istisnite u nosnicu i laganom masažom nosnica izvana istisnite višak masti i obrišite. Na taj način ostat će dostatno masti na unutrašnjoj površini nosnica, a višak se odstrani.

Od koje dobi se mast može primjeniti kod djece?

Mast smiju koristi djeca od godine dana starosti.

Kada koristiti sprej, a kada mast?

Nisita® sprej namijenjen je prvenstveno održavanju higijene nosa, ali i za ovlaživanje suhe sluznice nosa. Higijena nosa naročito je važna kod male djece budući su dišni putevi sićušni, a sami ne znaju ispuhati nakupljni sekret. Mast radi tankog filma koji ostavlja na površini sluznice pogodna je za regeneraciju isušne i oštećene sluznice. Također se preporučuje kod učestalog krvarenja iz nosa te za omekšavanje krusta u nosu.

expand_circle_right Pogledajte sva pitanja

Pitajte nas

Ako imate pitanja o našim proizvodima, slobodno nas kontaktirajte.

expand_circle_right Postavite pitanje

Uputa o proizvodu

Uputa za uporabu

Nisita®mast za nos

Poštovani korisnici,
Molimo pažljivo pročitati uputu, jer sadrži važne informacije na koje morate obratiti pozornost tijekom uporabe Nisita® masti za nos. U slučaju nejasnoća obratite se liječniku ili ljekarniku.

Što sadrži Nisita® mast za nos?

100 g masti sadrži 2,8 g natrijevog klorida i 7,2 g natrijevog hidrogenkarbonata.
Ostali sastojci: lanolinski alkohol, ulje limuna, vazelin, bijeli, trigliceridi srednje duljine lanaca, parafin, tvrdi, cetostearilni alkohol.

Kada se primjenjuje Nisita® mast za nos?

Nisita® mast primjenjuje se kod suhe sluznice nosa.

 • Olakšava smetnje kod začepljenog nosa, primjerice kod hunjavice.
 • Čisti i vlaži sluznicu nosa, primjerice kod boravka u prostorima sa suhim zrakom.
 • Otapa kruste (osušene nakupine u nosu).

Nisita® mast za nos je bez dodataka konzervansa i mogu je koristiti odrasli, djeca i dojenčad.

Kada se Nisita® mast za nos ne smije primijeniti?

Nisita® mast za nos ne smije se primijeniti kod preosjetljivosti na sastojke pripravka.

Koje su mjere opreza tijekom korištenja Nisita® masti za nos?

Kod uobičajene uporabe nisu potrebne posebne mjere opreza. Međutim, nakon operacije ili oštećenja nosa, prije uporabe Nisita® masti za nos zatražite savjet liječnika.

Je li dopušteno korištenje Nisita® masti za nos tijekom trudnoće i dojenja?

Nema podataka da se Nisita® mast ne bi smjela koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Kako se primjenjuje Nisita® mast za nos?

Više puta dnevno 1 cm masti istisnuti tako da je vršak tube što dublje u nosnici. Pritiskom na tubu istisnuti mast i laganim masiranjem nosnica ravnomjerno je raspodijeliti po sluznici nosa. Nisita® mast može se nanijeti na unutrašnju površinu nosa i pomoću štapića s vatom. Postupak se može ponoviti nekoliko puta dnevno, a osobito je preporučljiva primjena prije spavanja. Iz higijenskih razloga i smanjenja mogućnosti infekcije tubu Nisita® masti za nos treba koristiti samo jedna osoba. Nakon uporabe vršak tube treba obrisati.

Kako dugo se smije upotrebljavati Nisita® mast za nos?

Prema potrebi Nisita® mast smije se koristiti kroz duže vrijeme. Ako nakon 14 dana uporabe ne dođe do poboljšanja, potražite savjet liječnika ili ljekarnika.

Koji su neželjeni učinci Nisita® masti za nos?

U rijetkim slučajevima tijekom uporabe Nisita® masti za nos može doći do blagog nadražaja sluznice nosa u obliku peckanja. Vrlo rijetko, zbog prisutnosti lanolinskih alkohola i ulja limuna može doći do reakcija preosjetljivosti.

Na što je još potrebno obratiti pozornost?

Nisita® mast za nos ne smije se upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti otisnutog na opremi.

Način čuvanja

Čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Posebna napomena:

Nisita® mast za nos treba čuvati u originalnom pakiranju (kartonska kutija) kako bi se izbjegla moguća oštećenja tube tijekom svakodnevne uporabe. Nisita® mast za nos sadrži smjesu čvrstih i tekućih masti koje se pri nepravilnom čuvanju (na temperaturi ispod 15°C ili iznad 25°C) mogu neznatno promijeniti. Pri višim temperaturama može doći do djelomičnog razdvajanja masti, pa pri uporabi pripravka iz tube prvo izađe malo ulja. Pri čuvanju na nižim temperaturama može doći do stezanja masti što otežava njeno istiskivanje iz tube. Da bi se izbjeglo oštećenje tube, primjerice zbog stalnog savijanja, treba uvijek istiskivati mast od kraja prema vrhu tube. Također je moguće, da pri postupku punjenja, u tubi ostane malo zraka što ne utječe na učinkovitost pripravka ni na količinu masti u tubi.

Pakiranje

Pakiranje s 10 ili 20 g masti.

Proizvođač

Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG,
61138 Niederdorfelden, Njemačka

Distributer za Republiku Hrvatsku

SALVEO d.o.o.
Zavrtnica 17, Zagreb

Nositelj rješenja u Bosni i Hercegovini

SALVEO d.o.o.
V. Perića 22, Sarajevo

Broj i datum rješenja u Bosni i Hercegovini

06-07.4-2-6239-1/16 od 20.03. 2017.

Informacije o Nisita® masti za nos

Sluznica dišnih putova

Dišni putovi obloženi su sluznicom koja omogućava pravilnu funkciju dišnih organa. Sluznica gornjih dišnih putova obložena je žlijezdama i stanicama s trepetiljkama (cilijama). Žlijezde proizvode sekret koji vlaži udahnuti zrak (oko 10.000 litara dnevno), a istodobno na sebe veže prašinu, nečistoće i uzročnike bolesti. Preko djelovanja cilija, koje su u stalnom pokretu, nakupljene strane čestice se kao po pokretnoj vrpci transportiraju prema van ili preko grla u želudac. Isušena sluznica nosa ne može održavati svoje prirodne funkcije zbog čega je olakšan ulazak uzročnika bolesti, a može doći do smetnji osjeta mirisa, okusa te nadražaja sluznice.

Naš nos – funkcija i uloga

Nos ima mnogobrojne funkcije, a između ostalih i zaštitu dišnih organa od bolesti. Preko nosa udahnuti zrak se zagrije gotovo do tjelesne temperature, to jest za zimskih hladnoća zrak se zagrijava, a za ljetnih vrućina se hladi. Osim toga zrak koji udišemo se vlaži i filtrira, pri čemu se zaustavljaju strane čestice i nečistoća, pa u pluća dolazi čisti zrak. Zbog toga je preporučljivo udisanje zraka kroz nos, a ne kroz usta, a to nije moguće kod smetnji funkcije nosa. Suha sluznica nosa je česti problem koji pogađa sve dobne skupine i to tijekom cijele godine. Osušene nakupine u nosu (kruste) koje se stvaraju u tom slučaju, nisu samo neugodne nego mogu biti i bolne. Suha sluznica ometa normalno disanje, osjećaj okusa i mirisa, a i olakšava prodiranje stranih tijela i patogenih mikroorganizama u dišne organe i time povećava mogućnost infekcije što bitno utječe na kvalitetu života.

Uzroci koji dovode do isušivanja sluznice dišnih putova

Nuspojave nekih lijekova

 • Određene bolesti kao što su dijabetes ili reumatski poremećaji
 • Klimatizirane ili grijane prostorije
 • Prašina i druge nadražujuće tvari
 • Životna dob

Preporuke i mogućnosti liječenja

Sol (natrijev klorid) već se stoljećima primjenjuje u medicinske svrhe. Poznato je da boravak na moru ili lječilištima s izvorima slane vode ublažava tegobe kod bolesti dišnih putova. Soli sadržane u masti, zbog svog higroskopnog učinka, osiguravaju vlažnost nosne šupljine. Nisita® mast za nos ima mnogostruku primjenu

Za prevenciju

 • Štiti sluznicu nosa od isušivanja kad je zrak suh
 • Sprječava kontakt sluznice nosa s nadražujućim tvarima iz zraka

Za liječenje

Vlaži sluznicu nosa

 • Olakšava odstranjivanje osušenih naslaga (krusta) u nosu
 • Kao pomoćna terapija kod prehlade u dojenčadi i djece
 • Poboljšava disanje kroz nos i time smanjuje hrkanje

Za njegu nakon bolesti

 • Podržava regeneraciju oštećene sluznice nosa nakon prehlade, krvarenja iz nosa i nakon operacija.

Uz Nisita® mast za nos preporučamo Nisita® sprej za nos.

Nastavite dalje Prikaži moju košaricu