Alergija – naporni prijatelj proljeća i kako ga se riješiti - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Alergija – naporni prijatelj proljeća i kako ga se riješiti

shadow illustration

Proljeće – priroda se budi, dani sve duže traju, sunce sve više grije, čak i oni najljeniji imaju potrebu izaći, udahnuti svježi zrak i pročistiti pluća. Ovo je scenarij onih sretnika kojima su alergije nepoznati pojam.

A sad onaj drugi scenarij: Kronično ste umorni, razdražljivi, imate suzne i osjetljive oči… Ako vas nedavno nije nitko povrijedio (emotivno ili fizički) vjerojatno ste i vi prešli u skupinu malo manjih ljubitelja proljeća i imate neku vrstu alergije koja zahvaća sve više ljudi zbog narušene čistoće zraka, načina života te ponajprije radi oslabljelog imunološkog sustava.
Uz sve navedeno, ako vam i curenje nosa nije nepoznanica, kašljanje, kihanje, crvenilo te promjene na koži, definitivno možemo zaključiti tko je glavni krivac.

Više vrsta alergija nego šampona u dućanu

Da ostanemo u istoj metafori, u toj situaciji, najprodavaniji „proizvodi” u sredini police svakako bi bile alergijske bolesti dišnih puteva.
Iz ponude bi mogli izdvojiti alergijski rinitis kao jedan od 5 u 1 proizvoda u kojem po jednoj cijeni možete dobiti hunjavicu, kašalj, grebanje u grlu, crvenilo nosa i očiju,a peckanje u očima kao šlag na kraju te alergijsku astmu.
Ako biste se ipak odlučili za nešto manje poznatije „proizvode” svakako se uputite u postojanje alergijske bolesti kože koje se dijele na urtikariju te dermatitis. U tom slučaju promijenite prodavaonicu i otiđite u ljekarnu.

Pod ostale alergijske bolesti pripadaju već one dobro poznate na hranu (kikiriki, soja, mlijeko…), ubode insekata te na lijekove. Ako imate alergiju na neke bliske osobe (ne želimo nikog spomenuti, vi znate koje su) tu vam ne možemo pomoći.

Priroda daje – priroda pomaže

Nakon što nas je priroda počastila postojanjem alergija kao moderne bolesti ili smo ih sami stvorili, ako si dopuštamo biti realni, svakako vrijedi znati da se prirodni lijekovi jednako tako nalaze u našoj blizini i svakodnevici. Da skratimo silna objašnjavanja donosimo popis korisnih načina rješavanja alergija:

  • pijte vodu (8 do 10 čaša čiste vode)
  • pijte zeleni čaj
  • koristite koprivu (čaj, kapsule ili kapi)
  • isperite dišne puteve morskom vodom
  • smanjite unos šećera
  • jedite namirnice bogate vitaminima B, C i E
  • konzumirajte domaći med
  • jedite ljutu papriku koja čisti dišne puteve
  • crni kim možete utrljati na kožu ili inhalirati
  • pijte sok od maslačka

Morate priznati da je sve navedeno vrlo lako izvedivo tako da nema prepreka da i vama proljeće bude najljepše doba godine.

Udahnite duboko i uživajte!