Barotitis – upala srednjeg uha - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Barotitis – upala srednjeg uha

shadow illustration

Kod letenja avionom

Barotitis je akutna upala srednjeg uha do koje dolazi nakon stvaranja negativnog tlaka u prostoru srednjeg uha. Takvo stanje može se javiti kao posljedica promjene atmosferskog tlaka u okolini, primjerice u zrakoplovu, posebno pri slijetanju. Simptomi barotitisa su bol i privremeni poremećaj sluha u zahvaćenom uhu. Ponekad se mogu javiti i vrtoglavica i trajnije oštećenje sluha.

Barotitis se javlja u oko 10% odraslih i 20% djece. U ispitivanju objavljenom 2004. godine, navodi se da je oko 14% od 188 putnika imalo simptome barotitisa. Primjenom Otoventa® broj putnika sa simptomima barotitisa smanjio se na 6%.

Prije polijetanja:

Normalan tlak u srednjem uhu.

Tijekom polijetanja:

Povećan tlak u srednjem uhu.

Prilikom slijetanja:

Poremećaj u funkcioniranju Eustahijeve tube s negativnim tlakom u srednjem uhu. Bubnjić se uvlači a sluh je gotovo normalan.

Nakon slijetanja:

Negativan tlak u srednjem uhu. Bubnjić je uvučen uz poremećaj sluha.

Tijekom putovanja zrakoplovom u prostoru srednjeg uha može se razviti negativan tlak.

Problem se pogoršava tijekom slijetanja, kada raste atmosferski tlak u zrakoplovu pri čemu raste i negativan tlak u prostoru srednjeg uha, iza bubnjića, koji uvlači bubnjić prema unutra.

Ako se nastali negativan tlak ne može izjednačiti, dolazi do iznimno bolnog stanja, barotitisa, koje može izazvati vrtoglavicu (najčešće prolaznu) i oštećenje sluha.

Ustanovljeno je da se kod djece mlađe od 8 godina javljaju razni stupnjevi barotitisa tijekom putovanja zrakoplovom. Odrasli obično lakše normaliziraju negativan tlak primjenom poznatog načina samopomoći – snažnim puhanjem kroz nos uz zatvorene nosnice i usta, čime se potiskuje zrak u prostor srednjeg uha (ova metoda naziva se Valsalva pokus). Međutim, djeca, a često i odrasli, imaju problema s izvođenjem ove metode.