Čist nosić – zdrava i sretna beba - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Čist nosić – zdrava i sretna beba

shadow illustration

Dr. Ivan Baljošević

Noćno hrkanje kod djece radi poteškoća s disanjem, kako odabrati siguran sprej za čišćenje bebinog nosa samo su neka od pitanja na koje ćete odgovor naći u ovom članku.

Prvi dio članka o liječenju sezonskih simptoma alergije kod djece i trudnica, možete pročitati ovdje.

Hrkanje ili isprekidano disanje tijekom spavanja simptomi su po kojima se prepoznaje kronična upala krajnika. Kako pomoći bebi i olakšati disanje?

Ponekad jaka hipertrofija krajnika i adenoidne vegetacije može dovesti do otežanog disanja. Tada su krajnici mehanička prepreka prolazu hrane i zraka. Najčešći simptomi su spavanje s otvorenim ustima i hrkanje, a u težim slučajevima isprekidano disanje. Takva su djeca obično mršava i blijeda jer se ne mogu normalno hraniti. Ovi simptomi su indikacija za tonzilektomiju. Dok se čeka na zakazano kirurško liječenje, treba provoditi redovitu toaletu nosa. Za to treba koristiti blage izotonične preparate u obliku spreja, kao što je na primjer Nisita® sprej.

 

Često sprejevi za nos sadrže konzervanse. Zašto su konzervansi opasni?

Konzervansi su sredstva koja se koriste u industriji (kućanstvo, poljoprivreda itd.) Radi sprečavanja ili usporavanja fizičkih ili kemijskih promjena u namirnicama. Međutim, njihova upotreba može dovesti do smanjenja aktivnosti lijekova. Dugotrajno uzimanje konzervansnih pripravaka uzrokuje smanjenje pokretljivosti cilijarnih resice i usporava mukocilijarni klirens u nosu. Klinički se to očituje čestim začepljenjem nosa i oticanjem nosne sluznice.

Koji sprej za ispiranje nosa ne sadrži konzervanse?

Nisita® sprej ne sadrži konzervanse. Sadrži natrijev klorid i natrijev hidrogenkarbonat. Te tvari održavaju fiziološki pH sluznice nosa i stvaraju nepovoljnu okruženje za razvoj infekcije. Također, poboljšavaju mukocilijarni klirens i održavaju fiziološki sastav sekreta u nosnoj šupljini. Nisita® Sprej je izotonična otopina, bez mirisa.

 

Što preporučiti nakon operacije u nosu?

Sve kirurške intervencije u nosu traumatiziraju i oštećuju nježnu sluznicu nosa uz stvaranje krusta. Sve to dovodi do kratkoće daha na nosu. Stoga se nakon kirurškog liječenja preporučuje upotreba blagih masti koje bi održavale fiziološki pH nosne sluznice i stvorile nepovoljno okruženje za razvoj infekcije.

To je, na primjer, Nisita® mast, koja povećava vlažnost sluznica jer spada u skupinu masti koja veže vodu.  Mast je također hipoalergena. Sadrži bijeli vazelin koji pomaže vlaženju nosne sluznice i omogućava da se mast rastopi u dodiru sa sluznicom. Osim toga, ima blagi miris limuna, pa je ugodan za korištenje i osvježava nos. Treba ga davati nakon operacije, dva puta dnevno, 7 do 10 dana.

Suhoća sluznice nosa? >>>