Diplomirana kućanica: Više vremena meni – za sebe i mene - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Diplomirana kućanica: Više vremena meni – za sebe i mene

shadow illustration

Ne znam zašto se na mojoj novogodišnjoj listi nije našla i stavka “Više vremena meni – za sebe i mene”.

Često se ulovim da, radeći nešto, počnem sanjariti što bih sve napravila u slobodnom vremenu. Da ga imam.

Kuham ručak i počnem zamišljati…

Jednu prostoriju u stanu prenamjenjujem kao svoju radnu sobu za izradu nakita. Sjetim se da stan nije dovoljno velik. Zato prodajemo stan i kupujemo dvokatnicu s dvorištem. Potkrovlje postaje moja radna oaza. Dok izrađujem nakit, kroz krovni prozor mogu promatrati Princeze kako se igraju vani.

Na kraju ulice je divan prostor bivše tvornice vrećica koji zjapi prazan. Nižem perlice na flaks i razmišljam o tom prostoru. Tamo bih mogla imati radni prostor, izložbeni prostor i prodajni prostor u jednom. Svatko bi mogao, u bilo kojem trenutku, doći, razgledati i kupiti što mu se sviđa.

Odlučujem ga iznajmiti.

Selidbom u novi poslovni prostor, povećao se i potencijal prodaje. Zato zapošljavam još dvoje ljudi, kako bismo mogli proizvoditi više. Dvoje ubrzo postane petero. Nisam se ni okrenula, a već sam imala desetero zaposlenih. Postali smo prava (ne)mala manufaktura. Posao se širio. I tržište se širilo. Dane sam počela provoditi jureći sa sastanka na sastanak kako bih dogovarala izvoz nakita.

shadow illustration

Promovirala sam svoju ideju na svim jezicima koje sam znala i koje nisam znala. Moja priča, statistike, planovi. Trebalo je štititi ono što je povećavalo moju zaradu. Moje grlo više nije živjelo bez isle.

Često sam letjela na drugi kraj svijeta. Sate sam provodila u vlakovima. Mijenjala sam prijevozna sredstva češće nego čarape.

Razmišljam kako bi bilo lijepo da imam slobodnog vremena. Da stignem napraviti nešto što volim, nešto za sebe. Bilo bi lijepo kad bih mogla izrađivati nakit. Više od onog jednog “Premium” komada mjesečno, za inozemno tržište.

Ubodem se na žicu dok kliještima pokušavam osigurati kopču na novoj “Premium” ogrlici.

Pogledam u svoj prst i vidim porezotinu kojom se počinje širiti krv. Automatski stavim prst u usta, spustim nož na dasku za rezanje, smanjim plin na štednjaku i odjurim u kupaonicu po Tyrosur<sup>®</sup>.