Kad je zdravlje u pitanju - odlazak u prirodu je uvijek dobar izbor! - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kad je zdravlje u pitanju - odlazak u prirodu je uvijek dobar izbor!

shadow illustration

Blagodat boravka u prirodi, točnije, u okruženju šume, od davnina je prepoznata u japanskoj kulturi pa stanovnici Japana često u slobodno vrijeme prakticiraju „shinrin-yoku“ ili „šumsku kupku“.

Šumska kupka predstavlja poseban način opuštanja pod utjecajem specifičnog šumskog okruženja koje odlikuju bogato zelenilo, miris, niža temperatura i povećana vlažnost zraka. Slično kao što uživamo u boravku na plaži, ideja šumske kupke je potaknuti ljude da dio svog vremena provedu u zelenom okruženju šumskog prostranstva.

Istraživanja su pokazala da šumske kupke mogu poboljšati kardiovaskularnu funkciju, srčani indeks, te imaju značajan utjecaj na neurološke, endokrine, metaboličke i imunološke pokazatelje zdravlja organizma, a djeluju na smanjenje stresa, poboljšavaju san i mentalno stanje.

Zdravstveni benefiti boravka u šumi

S obzirom na životne navike u suvremenom dobu, svima bi nam dobro došlo više tjelesne aktivnosti i kretanja. 

Rekreacija u prirodi sjajna je prilika da u isto vrijeme ostanemo fizički aktivni, te provedemo kvalitetno vrijeme s obitelji ili bližnjima kroz otkrivanje novih krajolika i lokacija. 

Možda niste najveći obožavatelj treninga, ali zato cijenite lijep pogled i druženje?

U tom slučaju, planinarenje, trčanje ili vožnja bicikla kroz prekrasnu prirodu zvučat će vam puno primamljivije od vježbanja u teretani.

Kad rekreaciji dodate priliku za istraživanjem, uživanjem u pogledu, druženjem, smijehom i povezivanjem, dobijete najefikasniji način za sagorijevanje kalorija, jačanje mišića, poboljšanje izdržljivosti.

Tjelesna aktivnost na otvorenom, kroz trekking, planinarenje, šetnju ili vožnju biciklom može biti vaša dobitna kombinacija za održavanje zdrave tjelesne težine i smanjenje rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa. 

 

Svježi zrak povoljno djeluje na um

Boravak na svježem zraku u nekom obliku tjelesne aktivnosti dodatno potiče oslobađanje endorfina, što pomaže u smanjenju anksioznosti i poboljšava opće raspoloženje. Rekreacija na otvorenome također pruža priliku za socijalizaciju s prijateljima i obitelji, što jača međuljudske odnose.

Osim toga, boravak na otvorenom omogućuje nam da se odmaknemo od digitalnih uređaja i gradske vreve - podražaja koji ometaju koncentraciju nam pomaže vratiti koncentraciju. 

Vrijeme provedeno na otvorenom ima smirujući učinak na našu psihu. Zvukovi prirode, miris svježeg zraka i ljepota krajolika mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe te predstavljaju priliku da se opustite i oslobodite negativnih misli.

Mentalnom zdravlju pridonosi i zelena boja. Naime, istraživanja pokazuju kako zelena boja koja prevladava u šumama ima pozitivan, umirujuć, ali i motivirajuć utjecaj na um, a vježbanje u okruženju zelenila može nam pomoći da ustrajemo u redovitom bavljenju tjelesnom aktivnosti. To znači da ćemo se lakše odlučiti na promjene i u njima ustrajati, što može dovesti do pozitivnije slike o sebi i povećanog zadovoljstva vlastitim životom. 

shadow illustration

Napunite se energijom

Redovito vježbanje na otvorenom može poboljšati kvalitetu vašeg sna. Fizička aktivnost tijekom dana pomaže tijelu da se bolje prilagodi prirodnom ciklusu spavanja i buđenja. Također, boravak na otvorenom pomaže u regulaciji razine melatonina, hormona sna, što može rezultirati dubljim i kvalitetnijim snom, više energije te, posljedično, kvalitetnijim, efikasnijim i lakšim izvršavanjem svih dnevnih obaveza. Kombinacija svježeg zraka i tjelesne aktivnosti čini čuda za vašu kreativnost i mentalnu jasnoću.

Vježbanje na otvorenom nije samo način da ostanete fizički aktivni, već i značajan korak za poboljšanje zdravlja i vitalnosti. Kroz povećanu tjelesnu aktivnost, jačanje mišića, poboljšanje zdravlja srca i uma - svaki odlazak u šumu, na planinu, jezero ili u park novi je, veliki korak prema poboljšanju cjelokupnog zdravlja!