Kada je upotreba slušalica štetna? - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kada je upotreba slušalica štetna?

shadow illustration

Savjeti za higijenu i njegu

U današnje doba sve većeg napretka tehnologije, sve se brže mijenjanju navike i ponašanja ljudi. Skoro ne postoji doba dana, bilo da je jutarnja šetnja, vožnja na posao ili u uredu, u kojem ne primjetite nekoga sa slušalicama na ušima. Sve više osoba koristi slušalice za slušanje glazbe kao i za razne poslovne razgovore…prepoznajete li se?

Iako su slušalice vrlo korisne, važno je pripaziti na vlastito zdravlje

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procijenila je kako je oko milijardu mladih širom svijeta u potencijalnoj opasnosti od gubitka sluha zbog ne adekvatnog korištenja slušalica – prvenstveno preglasnog i dugotrajnog korištenja. Ako znamo kako se bukom smatra bilo koji zvuk glasniji od 85 decibela, a normalan razgovor iznosi otprilike 60 decibela, iznimnmo je važno pripaziti na pravilnu primjenu slušalica.

Ne ispravnom upotrebom slušalica mogu nastati i ozbiljni problemi kao što su NIHL ( gubitak sluha izazvan bukom), tinitus (zujanje u ušima), hiperakusis (razvoj jake osjetljivosti na zvukove normalne okoline) ili vrtoglavica.

Ukoliko često nosite slušalice, najvjerojatnije ste na njima primijetili cerumen (ušni vosak) nakon što ih izvadite iz ušiju.

shadow illustration

Obrisati malo ušnog voska sa slušalica nije velik posao, no važno je biti svjesni kako guranje bilo čega u uho uzrokuje potiskivanje cerumena dublje u ušni kanal. Ukoliko inače patite od prekomjernog nakupljanja cerumena (ušnog voska), korištenje slušalica vrlo lako može izazvati osjećaj začepljenog uha. Tome pridonose i zvučni valovi, jer upravo zbog pojačane zvučne vibracije uho u cilju zaštite pojačano luči cerumen.

U normalnim uvjetima, uši se same čiste uobičajenim pokretima čeljusti tijekom zijevanja, žvakanja ili govorenja

 Na taj način cerumen se „tjera“ iz ušnog kanala van te praktični ništa drugo ne morate raditi, osim uobičajenog tuširanja i uklanjana cerumena s ušne školjke.

Držanje slušalica u ušima, posebice satima, sprječava prirodni proces samočišćenja uha, a nakupljeni cerumen blokira ušni kanal i izaziva neugodne simptome začepljenosti uha, punoće, zujanja, vrtoglavice, čak i nagluhosti. Također, prljavština i bakterije koje mogu biti prisutne na slušalicama potencijalni su izvori infekcije za razvoj upale uha.

Stoga, slušalice i dalje možete koristiti uz ove savjete:

  • Čistite slušalice prije i nakon upotrebe
  • Ne koristite slušalice svakodnevno niti tijekom dužeg vremenskog perioda
  • Pazite na higijenu i njegu svojih ušiju

Ukoliko osjetite simptome začepljenosti ili punoće u ljekarnama potražite Vaxol®, sprej za uho s maslinovim uljem koje omekšava cerumen i olakšava njegovo izlaženje.

Vaxol® sprej nije potrebno nakon primjene ispirati, a može se koristiti u stojećem ili sjedećem položaju.

Čišćenje cerumena na ovaj način predstavlja jednostavan i učinkovit postupak omekšavanja i prirodnog uklanjanja cerumena, čime se smanjuje potreba čišćenja uha ispiranjem. Može se primijeniti preventivno protiv sabijanja cerumena potpomaganjem prirodnog procesa samočišćenja zvukovoda. Vaxol® sprej mogu koristiti osobe svih dobi, pa čak i djeca.

 

Što je to plivačko uho? >>>