Kako ibuprofen zna boli li me glava ili noga?
Biram Zdravlje logo

Kako ibuprofen zna boli li me glava ili noga?

Kako ibuprofen zna boli li me glava ili noga? shadow illustration

Piše: Bojana Janjanin, mag.pharm.

Odgovor je: nikako.

Ibuprofen ne zna boli li vas glava ili noga.

 

No kako onda djeluje tamo gdje treba?

 

Pogledajmo prvo što se događa kada se ozlijedimo, recimo padnemo i udarimo se.

Naše stanice se na tom mjestu oštećuju i stvara se prostaglandin (medijator upale i boli). Prostaglandin se veže na živčane završetke, šalje poruku mozgu da smo ozlijeđeni i tad osjetimo bol.

 

A gdje je u toj priči naš ibuprofen?

 

Kada popijemo ibuprofen, u tableti ili nekom drugom farmaceutksom obliku, on prelazi iz probavnog u krvožilni sustav i putuje CIJELIM tijelom.

Upravo na taj način dođe i do mjesta gdje smo se ozlijedili i gdje nas boli, ali ne ide direktno samo na to mjesto, kako puno ljudi smatra.

 

Kako uopće ibuprofen djeluje na bol?

 

Ibuprofen blokira enzim ciklooksigenazu koji pomaže u stvaranju prostaglandina (sjećate se s početka teksta glasnika koji nosi poruku mozgu da smo ozlijeđeni i daje signal za bol?).

Pa ako nema prostaglandina, nema signala za bol i nema boli!

 

A što se zatim dogodi s ibuprofenom?

 

U jetri se pretvara u neaktivne oblike, koji se zatim izlučuju uglavnom bubrezima, tj, putem mokraće (90 %), ali također i putem žuči. I onda je nakon 4 – 6 h vrijeme za novu dozu, kako bi se opet blokirao signal za bol.

 

Znate li da su i najčešće nuspojave ibuprofena povezane s ovim djelovanjem?

 

Ciklooksigenaza nije prisutna jedino na mjestu boli; nalazi se npr. i u stijenci želuca i tamo sudjeluje u proizvodnji prostaglandina koji ima zaštitnu ulogu za želudac.

Problem je što ibuprofen ne razlikuje dobro ove dvije varijante ciklooksigenaze i djeluje na obje.

Kada se blokira proizvodnja prostaglandina, počinje se jače lučiti želučana kiselina i dođe do probavnih tegoba u vidu bolova.

Zato izbjegavajte ibuprofen ukoliko i inače imate probavnih tegoba, kao što je čir.

Također, veći rizik od gastrointestinalnih nuspojava imaju osobe koje svaki dan piju ibuprofen te starije osobe.

Ove nuspojave možete spriječiti tako da popijete lijek iza obroka, koristite lijekove za zaštitu želuca od kiseline kod dugotrajne upotrebe ibuprofena, koristite što manju dozu koja vam je učinkovita te da za ublažavanje boli koristite ibuprofen koji se primjenjuje na kožu (u obliku gela / kreme) kada je to moguće, jer se tako izbjegava dolazak lijeka u želudac. 

 

Želim znati više – U koju skupinu lijekova pripada ibuprofen?

 

Ibuprofen pripada u skupinu nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID). Tu se nalaze različiti lijekovi koji različitim afinitetom i selektivnošću djeluju na ciklooksigenazu.