Kako prepoznati i liječiti upalu uha? - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kako prepoznati i liječiti upalu uha?

shadow illustration

Uho se sastoji od: vanjskog (uška i zvukovod), srednjeg i unutarnjeg. Srednje uho je mala šupljina između vanjskog (od kojeg je odijeljeno bubnjićem) i unutarnjeg.

U njemu se nalaze slušne koščice. Srednje uho je preko Eustahijeve cjevčice povezano sa ždrijelom. Eustahijeva cjevčica ima zadatak izjednačavanja pritiska unutar i izvan uha, kao i pomaganju otjecanja tekućine iz srednjeg uha.

UČESTALOST UPALE

Otitis media,tj. upala srednjeg uha jedna je od najčešćih akutnih oboljenja kod dojenčadi imale djece.

RAZLOZI KOJI DOVODE DO UPALE

Upale gornjeg respiratornog trakta virusne, kao što je prehlada (koje su češće) te bakterijske (kao rjeđe), lako se prenose iz nosa i ždrijela putem Eustahijevih cijevi na srednje uho djeteta. Ovo se događa zbog anatomske strukture Eustahijevih cjevčica koje su kod djeteta, za razliku od odraslih, uže i ravnije. Zbog toga se događa da upala potpuno začepi cjevčice, zarobljavajući tekućinu u srednjem uhu. Osim što može dugo ostati u uhu pa tako štetiti sluhu djeteta, ova tekućina radi i podlogu za bakterije i viruse.

PREDISPONIRANA DJECA

Češće obolijevaju djeca koja pohađaju vrtiće, djeca koja su izložena pasivnom pušenju te djeca sa izraženim adenoidnim vegetacijama (treći krajnik).

shadow illustration

KAKO PREPOZNATI AKUTNU UPALU SREDNJEG UHA

Svakako ne ako primijetite da dijete često dotiče područje uha bez drugih simptoma. To najčešće nije znak upale. Jer upala uha, iako nije hitno stanje, najčešće izaziva veliku neugodu i intenzivnu bol kod djeteta. Dakle, dijete će biti plačljivo, odbijat će obroke, slabo će spavati, često će imati povišenu tjelesnu temperaturu, ponekad proljev, povraćanje. Treba imati na umu i to da ova upala ide s upalom gornjeg respiratornog trakta ili neposredno nakon saniranja prehlade. Ponekad roditelji primijete iscjedak iz uha serozan ili pak gnojan iscjedak kod bakterijske upale, koji može biti izuzetno krvav. Starije dijete lokalizira bol. Ukoliko bol traje duže od 24 sata kod starijeg djeteta i bez drugih simptoma te ukoliko primijetite gore navedene simptome kod dojenčeta ili malog djeteta, javite se liječniku.

KAKO POMOĆI DJETETU PRIJE POSJETE LIJEČNIKU

Dati lijek protiv bolova u odgovarajućoj dozi (na pr. paracetamol 10do15mg/kg tt na 6h pp), kapi za uši sa anestetskim djelovanjem, ali ne ukoliko postoji iscjedak. Prije primjene bočicu s kapima staviti u toplu vodu da se zagrije. Staviti topli, vlažni oblog na uho.

LIJEČENJE

Pedijatar ili u mjestima gdje nije dostupan, obiteljski liječnik će nakon fizikalnog i otoskopskog pregleda odrediti terapiju koja najčešće podrazumijeva kapi za nos i antibiotik.

U ponavljanim ili kompliciranijim upalama, kada postoji sumnja na eventualni gubitak sluha, tražit će se konzultacija otorinolaringologa. Ponekad je potrebno ugrađivanje cjevčica za drenažu u djetetovim ušima ili pak operativno odstranjenje trećeg krajnika.
Ipak, na sreću, većina djece preraste ove probleme. Naime, Eustahijeve cijevi postaju zakrivljenije i šire, što pomaže zaštiti uha od upale.

Izvor:

JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo
Dom zdravlja Ilidža
Specijalista pedijatar
dr. med. Enisa Mulalić