Kako spriječiti upalne bolesti dišnih puteva? - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Kako spriječiti upalne bolesti dišnih puteva?

shadow illustration

Poznato je da su najzdravija djeca koja se po cijele dane igraju vani, šmrkavci crvenih obraza.

U čemu je tajna njihovog zdravlja?

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih “napadača” (bakterija, virusa, gljivica…). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što se na sluzi prikupi i taj sekret obično iskašljavamo ili ispušemo kroz nos. Bolesti dišnih putova najčešće su u jesenskim i zimskim razdobljima. Tada djeca uglavnom borave u zatvorenim, grijanim prostorima. U prekomjerno zagrijanim prostorijama suhi zrak posuši sluznicu dišnih putova: sluz se zgusne, nema protutijela, trepetljike se slijepe – čišćenje sluznice prestaje i ona postaje suha i ranjiva. Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira, počinje pojačano lučiti sekret i time se pojačava učinak čišćenja. Djeca koja borave u zadimljenim prostorijama višestruko češće obolijevaju od upala dišnih putova (npr. tri puta češće obolijevaju od upala uha ili od bronhitisa). Jednako tako, život u područjima visokih razina onečišćenja zraka višestruko povećava učestalost upala dišnih puteva.

Treba se kretati

Uz probleme koje izaziva suh i topao zrak, boravak u zatvorenom prostoru povezan je s manje kretanja. Kretanjem se ubrzava disanje, strujanje zraka postaje višestruko brže, a time i čišćenje dišnih putova. Dok dijete mirno sjedi, zrak se izmjenjuje tek u trećini pluća, a u preostalom dijelu nakuplja se sekret i ustajali zrak koji pogoduje razvoju bakterija. Umjerena tjelesna aktivnost potiče imunološki sustav.

shadow illustration

Čistoća

Većina upala dišnih puteva širi se rukama. Pokazalo se da se pranjem ruku i korištenjem papirnatih ručnika znatno smanjuje učestalost obolijevanja. Djeca obično rukama raznose sekret koji se na njima nakupi zbog stavljanja ruke na usta tijekom kašljanja ili brisanja nosa. Poučite djecu da kišu i kašlju u rukav, pa će im šake ostati čiste. Ta je metoda učinkovitija od zaklanjanja usta rupčićem za vrijeme kašlja ili kihanja. U razdobljima prehlada treba učestalo prati i dezinficirati igračke i površine na kojima se djeca igraju.

Čišćenje nosa

Sluznica nosa prva je crta obrane od većine uzročnika upale dišnih puteva. Nedvojbeno je od iznimna značenja održavati nos čistim. Vlaženjem sluznice fiziološkom otopinom  sekret se razrjeđuje, pa ga sluznica može učinkovitije ukloniti. Uz to što se povećavaju izgledi za brže izlječenje, smanjuje se opasnost od upale srednjeg uha. Na kraju nosne šupljine nalazi se limfatično tkivo, treća mandula, koja se povećava dok je u pojačanoj funkciji obrane od uzročnika infekcije. Katkad je tako velika da djetetu onemogućava disanje na nos. Djeca tada dišu na usta, govore kroz nos, lošeg su teka i hrču za vrijeme spavanja.
Stoga valja posvetiti posebnu pozornost čišćenju nosne šupljine.

Izađite na svjež zrak sa svojom obitelji, budite fizički aktivni, provezite se biciklom, rolajte se, prošećite parkom, igrajte badminton, košarku ili neki drugi sport. Pola sata provedenih na svježem zraku pojačat će učinak čišćenja sluznice i ojačati imunološki sustav.

 

Saznajte kako na prirodan način održavati potpunu njegu nosa >>>