Što treba uzeti u obzir pri njezi problematične kože, kod pojave alergije i herpesa?
Biram Zdravlje logo

Novi pojam - maskNe

shadow illustration

Saznajte kako nastaju maskNe i što treba uzeti u obzir kod njege lica pod maskom.

SPONZORIRANO

 

U borbi protiv korona virusa (Covid-19) nošenje zaštite za usta i nos u sklopu takozvanih DHM+P pravila (distanca – higijena – svakodnevna maska + prozračivanje) pokazalo se učinkovitim u borbi protiv širenja pandemije.

Nažalost, međutim, maska nosi i ima malu "nuspojavu" - a ovdje se ne radi o tome da nam smeta pri prepoznavanju, jer je polovica lica skrivena pod maskom, a neki od izraza lica nam ostaju nevidljivi. Riječ je ovdje o "maskNama" ili "makNama" – novoj riječi, kombinaciji riječi maska i akne, a koja opisuje nečistu kožu kao posljedicu nošenja maske. Možete saznati kako i zašto se to događa i što može pomoći protiv nastanka akni koje nastaju zbog revnog nošenja maske.


Što se događa pod maskom?

Pravilna primjena zaštite usta i nosa leži u nošenju maski što bliže uz lice, a to znači i posve priljubljeno uz kožu. Kao rezultat toga, maska oštećuje prirodnu barijeru kože trenjem i iritira pore.
Osim toga, pod maskom se stvara vlažna i topla klima disanjem i znojenjem, slično sauni što uzrokuje otvaranje pora. U kombinaciji s poremećenom ili oštećenom kožnom barijerom, bakterije i virusi, koji se također nakupljaju na maski, mogu slobodno prodrijeti kroz kožu i izazvati iritacije kože, upalnih procesa ili akni.


Što znači "održavanje higijene maski"?

Kako biste spriječili nastanak iritirane i nečiste kože ispod zaštitne maske, higijena ovdje igra središnju ulogu. S jedne strane, važno je redovito mijenjati ili prati maske. To znači: Koristite jednokratnu masku zaista samo jednom, a maske od tkanine iskuhavajte ili temeljito perite baš nakon svake uporabe, na temperaturi od najmanje 60 stupnjeva. U tu svrhu najbolje je koristiti blaga sredstva za čišćenje bez kemijskih dodataka. Osim toga, pri odabiru maske od tkanine treba voditi računa o tome da zaštita usta i nosa bude izrađena od prozračne tkanine poput organskog pamuka. Pamuk nije samo ugodniji za nošenje, već i upija vlagu. Time se smanjuje rizik od nakupljanja vlage ispod maske. Dodatni plus: Višekratne maske od tkanine održivo štite okoliš.


Što je potrebno koži pod stresom zbog maski?

Ono što se odnosi na ruke odnosi se i na lice: redovito ga perite. Za to je najbolje koristiti mlaku vodu i, ako je potrebno, blage sapune – ali naravno prije toga morate temeljito oprati ruke. Osim toga, njega lica u skladu s tipom kože može biti korisna kako bi se ojačala prirodna zaštitna funkcija kože. Ovdje umjesto teških krema radije koristite sredstva za njegu lagane teksture poput gela ili seruma. Pravilna njega također uključuje „neopterećivanje" kože. Šminku je najbolje koristiti umjereno ili se je potpuno odreći pod maskom. Teška šminka može začepiti pore pa koža ne može disati. To također može izazvati nastanak nečiste kože i prištića. Kako bi svjež zrak došao do kože, također treba redovito uzimati "pauzu" od nošenja maske i skinuti masku tamo gdje je to dopušteno.


Što treba uzeti u obzir pri njezi problematične kože, kod pojave alergije i herpesa?

Ako je koža već opterećena bolestima kao što je neurodermatitis (atopijski dermatitis), trebali biste obratiti posebnu pozornost prilikom nošenja zaštitnih maski. Budući da je koža često već vrlo suha i osjetljiva radi neurodermatitisa, trenje maske na licu može dovesti do pečenja, svrbeža i crvenila kože, kao i povećanja rizika od upale i infekcije. Kako se koža ne bi dodatno naprezala kroz masku, bogate hranjive i masne kreme mogu zaštititi kožu. U ovom slučaju, međutim, bolje je ponovno se posavjetovati s liječnikom.


Njemačka udruga za alergije i astmu (DAAB) savjetuje osobama s neurodermatitisom i kontaktnim alergijama da koriste isključivo sredstva bez mirisa za pranje maski od tkanina. Hipoalergeni, odnosno deterdženti bez alergena označeni su logotipom DAAB-a ili pečatom ECARF-a. U slučaju kontaktnih alergija treba obratiti računa i o tome da se za maske ne koristi obojena tkanina.   


Zaštitnu masku također treba nositi na usne premazane sredstvom za sprečavanje herpesa usana (herpes simplex). Pogotovo prilikom stavljanja i skidanje maske, važno je da tekućina iz mjehurića herpesa ne dođe do drugih područja lica putem maske, npr. kao što su oči. Također je od velike važnosti redovita promjena ili temeljito pranje te zaštita usta i nosa.
Uz sve važne savjete o higijeni i njezi, pažnju treba posvetiti i zdravoj prehrani jer se to odražava i na izgled kože.


Ako se stanje kože pod maskom pogorša, može pomoći medicinski pripravak za njegu kože.
Na primjer, ako su zahvaćena područja kože površno upaljena, liječenje antibakterijskim proizvodom kao što je Tyrosur® gel za zacjeljivanje rana može biti pravo rješenje. No najbolje je pitati ljekarnika ili liječnika za stručni savjet.

Tyrosur gel® sadrži tirotricin. Za primjenu na kožu. 
Koristi se za liječenje manjih, površinskih , umjereno vlažnih rana.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.