Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

shadow illustration

Neki stručnjaci smatraju da povećana osjetljivost receptora za bol u probavnom sustavu može kod nekih osoba izazvati pojavu sindroma iritabilnog crijeva.

Što točno uzrokuje pojavu sindroma iritablinog crijeva (engl.krat. IBS, irritable bowel syndrome) još nije poznato, ali stručnjaci vjeruju da je povezana s povećanom osjetljivošću probavnog sustava, probavnim smetnjama, prisutnošću parazita u probavnom sustavu i/ili stresom.

Probavne  smetnje

Probavljanje hrane odvija se u želučanocrijevnom sustavu ritmičkim stezanjem i opuštanjem mišića u stjenci želuca i crijeva (intestinalnih mišića). Kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, probavljanje hrane odvija se ili prebrzo ili presporo.

Ako je probavljanje hrane prebrzo, u crijevnom sadržaju zadržava se previše vode što uzrokuje proljev. S druge strane, ako je prolazak hrane kroz želučanocrijevni sustav prespor, iz crijevnog sadržaja apsorbira se prevelika količina vode pa se on isušuje i stvrdnjava što uzrokuje zatvor ili konstipaciju.

Moguće je da se kod ovog poremećaja radi i o smetnjama u prijenosu signala između mozga i živčanih receptora u stijenci želučanocrijevnog sustava što naposljetku izaziva poremećaj probave i pojavu simptoma IBS-a.

Isto tako, smatra se da poremećaj u apsorpciji žučne kiseline (nakupljanje žuči, kao proizvoda funkcije jetre, u probavnom sustavu) može u nekim slučajevima izazvati pojavu sindroma iritabilnog crijeva.

Povećana osjetljivost želučanocrijevnog sustava

Receptori u želučanocrijevnom sustavu odašilju poruke u mozak temeljem kojih osoba može znati kada je gladna, sita ili treba na toalet. Neki stručnjaci smatraju da povećana osjetljivost receptora za bol u probavnom sustavu može kod nekih osoba izazvati pojavu sindroma iritabilnog crijeva. Ono što većina ljudi osjeća kao blage, jedva primjetne probavne smetnje, za osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva su ozbiljne smetnje koje izazivaju bol u predjelu trbuha.

 

shadow illustration

Psihološki čimbenici

Intenzivna emocionalna stanja, poput stresa ili anksioznosti, mogu izazvati kemijske reakcije u organizmu koje utječu na normalno funkcioniranje probavnog sustava. Kod nekih osoba, traumatski događaji poput, primjerice, zanemarivanja, zlostavljanja ili ozbiljne bolesti u djetinjstvu, težak gubitak ili suočavanje sa stresnim situacijama kao što je razgovor za posao ili ispit, mogu biti razlogom razvoja sindroma iritabilnog crijeva.

Paraziti

Čini se da, u 31 % slučajeva, pojava sindroma iritabilnog kolona može se povezati s prisustvom parazita poput, primjerice, Dientamoeba fragilis ili Blastocystis hominis u želučanocrijevnom sustavu.

Intolerancija na određene prehrambene namirnice i alergije

Intolerancije ili alergije na određene vrste prehrambenih namirnica mogu biti razlog pojave sindroma iritabilnog crijeva i mogu biti okidač za pojavu simptoma IBS-a. Najčešće se kao okidač simptoma spominju namirnice poput čokolade, gaziranih pića i alkohola, kave, kola-pića, čaja i drugih napitaka koji sadrže kofein, kao i pržena ili masna hrana, keksi, čipsevi i druge prerađene grickalice. Intolerancija na laktozu i gluten također mogu pokrenuti pojavu simptoma IBS-a nakon konzumacije mliječnih i pekarskih pšeničnih proizvoda.

Živjeti sa sindromom iritabilnog crijeva

Bez obzira na to što izaziva pojavu sindroma iritabilnog crijeva, vrlo je važno ovu uznemirujuću i iscrpljujuću bolest dijagnosticirati što prije i započeti s njezinim liječenjem. Otkrivanje, te potom izbjegavanje, namirnica koje su se pokazale kao okidač pojave simptoma jednako je važno, isto kao i pronalaženje odgovarajućeg načina za ublažavanje simptoma.