Što je sindrom iritabilnog crijeva?
Biram Zdravlje logo

Što je zapravo sindrom iritabilnog crijeva?

shadow illustration

Probavne smetnje često dolaze u obliku više tegoba odjednom i teško im je odrediti točan uzrok i preciznu dijagnozu

Powered by Silicolgel
 

Probavne smetnje često dolaze u obliku više tegoba odjednom i teško im je odrediti točan uzrok i preciznu dijagnozu. Jedan od najčešćih problema probavnog sustava je sindrom iritabilnog crijeva (IBS - Irritable bowel syndrome) ili iritabilni kolon, a prate ga sljedeći simptomi:

 

  • Bol u trbuhu
  • Poremećaji probave - proljev ili zatvor
  • Pojava sluzi u stolici
  • Osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva
  • Nadutost i plinovi
  • Depresija ili anksioznost


Važno je napomenuti da sindrom iritabilnog crijeva kronična funkcionalna bolest koju karakterizira skup probavnih tegoba na koje utječu različiti faktori vezani uz stil života, prehranu i osjetljivost organizma, a često se naziva i nervoza crijeva.

 

Kako se riješiti IBS-a
 

Budući da može biti povezan s različitim uzrocima, sindrom iritabilnog crijeva nema strogo definirane metode liječenja. Savjetuje se nekoliko metoda promjena prehrane i načina života te se s obzirom na njihovu učinkovitost otkriva što je zapravo uzrokovalo ovaj problem i kako mu stati na kraj. Dok se prehrana i životni stil ne izbalansiraju na pravi način, Silicolgel štiti probavni sustav i smiruje sve simptome.

 

Ovo su glavne metode ublažavanja IBS-a:
 

1) Izbjegavanje iritirajuće hrane


Gluten

Gluten je teško probavljivi protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži, piru i svim njihovim proizvodima (pekarski proizvodi, pahuljice, krekeri, tjestenina…) Ove namirnice mogu se zamijeniti žitaricama bez glutena, kao što su heljda, zob, riža, kukuruz i proso. U slučaju veće osjetljivosti preporučuje se izbjegavati sve žitarice i mahunarke.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati potiču razmnožavanje loših bakterija u crijevima (SIBO poremećaj), a pri pojačanoj osjetljivosti (intolerancija na FODMAP namirnice) fermentiraju i izazivaju nadutost, proljev ili zatvor. Preporučuje se izbacivanje svih umjetnih šećera te određene vrste voća i povrća kao što su: trešnje, kruške, breskve, suho voće, mahunarke, kupus, luk, prokulice, orašasti plodovi itd.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Izbjegavanje svih mliječnih proizvoda, pa tako i sira, jogurta, vrhnja i hrane pripremljene s mlijekom - pire krumpir, puding, kremaste umake i sl. Mlijeko s laktozom može se zamijeniti mliječnim napitcima bez laktoze.

Kofein, alkohol, prezačinjena i masna hrana

Ove namirnice djeluju iritirajuće na sveukupni probavni sustav i potrebno ih je izbjegavati u slučaju bilo kakvih osjetljivosti i tegoba. Ovo se odnosi i na gazirana pića i na čajeve koji sadrže tein.

 

2) Uvođenje ljekovitih namirnica i sastojaka


Zdrave namirnice

Jedna od najzdravijih namirnica za ublažavanje IBS-a, poznata kao i “melem za crijeva” je temeljac - juha od kostiju. Jako je korisna i fermentirana hrana kao što je domaći kefir i domaći kiseli kupus, a također i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama - svježa riba, meso, jaja itd.

Probiotici

Osim prirodnih probiotika, kod pojačanih probavnih problema korisno je nekoliko puta dnevno uzimati probiotike kao dodatak prehrani. Međutim, iako smiruju simptome IBS-a, probiotici djeluju polako i postupno.

Silicijeva kiselina

Proizvodi koji sadrže koloidnu silicijevu kiselinu, kao što je Silicolgel, ublažavaju sve vrste probavnih tegoba, pa tako i iritabilni kolon. Silicijeva kiselina oblaže želudac i crijeva i kao magnet veže na sebe štetne sastojke te ih pomaže izbaciti iz organizma. Na taj način tegobe se vrlo brzo smiruju i dolazi do olakšanja.

3) Smanjenje stresa


Sindrom iritabilnog crijeva s razlogom se naziva i nervoza crijeva ili nervozna crijeva. Probavne tegobe općenito usko su povezane sa stresom, anksioznošću, depresijom i nervozom i ponekad je teško odrediti što je uzrok, a što posljedica. Kako bi se riješili problemi u oba smjera, uz pravilnu prehranu, potrebno je maksimalno utjecati na smanjenje stresa u svakodnevnom životu. Metode opuštanja koje mogu pomoći:

  • Redovita tjelovježba
  • Vježbe disanja, yoga
  • Savjetovanja/psihoterapija
  • Wellness, masaže
  • Izdvajanje vremena za odmor
  • Otkrivanje optimalnog načina prehrane i zdravog stila života je proces koji zahtijeva vrijeme i trud.

Silicolgel uvijek je tu da olakša probavne probleme i tegobe vezane uz IBS.