Što uzrokuje proljev i kako ga se riješiti
Biram Zdravlje logo

Što uzrokuje proljev i kako ga se riješiti

shadow illustration

Postoji li dobar tajming za proljev? Naravno da ne.

Bilo da smo na odmoru ili u radnoj svakodnevici, česti i nepredvidljivi odlasci na WC praćeni bolnim tegobama mogu nas potpuno izbaciti iz takta. Tegobe mogu biti lakše ili teže, mogu trajati kraće (do nekoliko dana – akutni proljev) ili duže (kronični proljev), a oni najteži slučajevi dovode i do pojave sluzi i krvi u stolici, iritacije crijevne sluznice, groznice, gubitka težine i dehidracije.

Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom poremećaja u probavnog sustava. Da bi se mogao učinkovito izliječiti, potrebno je prvo utvrditi o kojim se problemima radi i koji su njihovi uzroci.

Uzroci proljeva

Ovo su najčešći uzroci probavnih problema koje prati lakši ili teži proljev:

  • Trovanje hranom (bakterijska infekcija) najčešći krivac za proljev ljeti
  • Escherichia Coli – uzrokuje tzv. “putnički proljev”
  • Virusna zaraza
  • Bolesti probavnog sustava (Kronova bolest, IBS…)
  • Psihosomatski uzroci – stres, nervoza, anksioznost
  • Netolerancija ili alergija na određene namirnice
  • Pojačana konzumacija hrane i pića koja iritiraju probavu (alkohol, kava…)
  • Nuspojava određenih lijekova

Liječenje

Bez obzira na uzrok i težinu proljeva, dok tegobe traju, uvijek je dobro piti puno tekućine (vode ili blagog čaja). Organizam gubi puno vode, a s njom i važne soli i minerale (pogotovo kod dužih proljeva) te i njih treba nadoknađivati.

Dva su osnovna načina za smanjenje tegoba i liječenje proljeva – izbjegavanje (ili eliminacija) određenih namirnica i tvari, ili unošenje onih koji nam koriste. Sve ovisi o uzroku proljeva i individualnim potrebama našeg organizma. Posljednje možemo ustanoviti tako da pažljivo pratimo što smeta našoj probavi, a što joj pomaže, te prema tome usmjeravati daljnje liječenje.

shadow illustration

Što izbjegavati

Nažalost, puno stvari koje volimo moramo izbjegavati kad nas muči proljev. Neke od ovih namirnica i tvari mogu čak biti i glavni uzrok, a u svakom slučaju ih je dobro izbjegavati dok tegobe traju. To su:

  • Mlijeko i mliječni proizvodi – laktoza se teško probavlja i može djelovati nepovoljno na crijeva
  • Šećer – fruktoza iz voća ili umjetna sladila (voćni sokovi, slatkiši…)
  • Alkohol – pogotovo kad se miješaju, mogu djelovati izrazito iritirajuće
  • Kofein – kava i čajevi koji sadrže veću količinu teina
  • Dodaci prehrani s visokom dozom magnezija ili vitamina C
  • Antibiotici i jaki sintetski lijekovi

Što pomaže

Zdrave namirnice

Osim dvopeka, riže i posnog sira koji se najčešće koriste za smirivanje proljeva, mogu se uzimati i druge korisne namirnice. Acidofil kao prirodni probiotik može pomoći, a za nadoknadu izgubljene soli dobri su slani štapići.  Od voća pomažu banane, kupine (same, u čaju ili soku) i sušene borovnice (u kombinaciji s jogurtom). Blagotvorna sredstva protiv proljeva posjeduju korijander, đumbir i menta, a dobro je i piti običnu ili mineralnu vodu s limunom.

Probiotici

Probiotici vraćaju prirodnu ravnotežu crijevnoj flori i ublažavaju većinu probavnih tegoba, pa tako i proljev. No, važno je imati na umu da oni djeluju postepeno i učinak se najčešće ne osjeća odmah.

Antispazmodici

Sredstva protiv grčenja trbuha (mebeverin, ulje od paprene metvice)  mogu ublažiti proljev i popratne bolove, ali važno je imati na umu da mogu odvesti u drugi ekstrem i izazvati zatvor.

Silicijeva kiselina

Proizvodi koji sadrže koloidnu silicijevu kiselinu, kao što je Silicolgel, pomažu pri svim probavnim tegobama, pa tako i kod proljeva, a umirujući učinak osjeća se trenutno. Gel oblaže stijenke probavnog sustava i  poput magneta veže štetne sastojke za sebe, izbacujući ih iz organizma. Također,  pri njegovoj primjeni nikakve nuspojave nisu poznate.

Zdravije psihičko stanje

Probava je usko vezana uz psihičko stanje, a svi smo zasigurno već osjetili trenutno stezanje, bolove i grčeve u trbuhu u stresnim životnim situacijama. Kako se ovo ne bi pretvorilo u trajno stanje i izazvalo ozbiljnije probleme u probavnom sustavu, važno je ublažavati stres na svakodnevnoj bazi. To možemo postići tjelovježbom, različitim relaksacijama ili psihoterapijom a u težim slučajevima možemo i razmisliti o ozbiljnijim promjenama stila života.

 

Što je sindrom iritabilnog crijeva?